Öregebb a bőröd a valós korodnál? 3 kérdés, amiből azonnal kiderül
Megegyezik a valós életkorod a bőrödével? Néhány egyszerű teszttel azonnal kiderül.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az embernek egyre több termék  áll a rendelkezésére, amivel lassíthatja az öregedést, igaz, szaporodnak a külső ártalmak is, melyek károsítják a bőrt és gyorsítják a folyamatot.

A bőr egészsége és szépsége, a ráncok mélysége és a bőrtípus egyrészt a géneken múlik, ami egyeseknek szerencse, míg mások átoknak tekinthetik.

Ha azonban szeretnél tisztába jönni azzal, hogy bőröd állapota megfelel-e a korodnak, és csupán egyszerű ápolás szükséges, esetleg komolyabb kozmetikai kezelések, hogy az éveid számához fiatalítsd a bőröd, vizsgáld meg az alábbiakat.

Csippentsd össze!

A bőr 25 éves kora után kevesebb kollagént termel, ami egy idő után meg is látszik. Mivel a kollagén többek közt a bőr feszességéért is felelős, azt tapasztalhatod, hogy petyhüdtebb. Ennek a jelenségnek azonban normálisan csak 30 éves korod után kell jelentkeznie, addig hiába is csökken ennek a fehérjének a szintje a szervezetben, korábban nemigen jelentkezhet a probléma.

Ha szeretnéd ellenőrizni, hogy mennyire feszes a bőröd, akkor csippentsd össze a járomcsontodon, és figyeld meg, hogy visszaugrik-e az eredeti állapotába.

Ha azonnal kisimul, akkor nincs ok az aggodalomra, ha azonban 30 alatt még picit gyűrött marad, akkor oda kell figyelned néhány dologra. Ha azonban már átlépted a harmadik ikszet, és a bőr rögtön visszaáll eredeti állapotába, akkor az azt jelenti, hogy a különösen jó állapotban van.

Mit tegyél, ha nem feszes?

A kollagéntermelés mindenképpen csökken a bőrben egy bizonyos kor felett, de nem mindegy, hogy mikor. A C-vitamin nemcsak nátha ellen fontos, de részt vesz a kollagéntermelésben is, ugyanakkor a nikotin lebontásában is. Ha tehát dohányzol, sokkal kevesebb jut ránctalanításra. Fogyassz minél több természetes forrásból származó C-vitamint, a legnagyobb mennyiségben a zöldpaprikában és a kiviben találhatod meg.

Nézd meg a pórusokat!

A pórusok jó esetben láthatatlanok, legalábbis egy bizonyos életkorig. Akinek zsíros a bőre, az már korábban megtapasztalhatja, hogy milyenek a pici lyukak a bőrön, de nekik jó hír, hogy a fokozott faggyútermelés miatt később ráncosodnak. Ha viszont valaki normál bőrrel rendelkezik, akkor egy idő után szintén a csökkenő kollagéntermelés állhat a megnyíló pórusok hátterében. A pórusfalak ilyenkor már nem tartanak annyira, és ezért tágulnak ki.

Figyeld meg a bőrödet, különösen a T-vonalon kívül, hogy a pórusok láthatatlanok-e, vagy nem. Ha az arcod oldalán erős fényben láthatóvá válnak, akkor az azt jelenti, hogy a bőr öregedésének folyamata megkezdődött.

Mit tegyél, ha kinyíltak?

A táguló pórusokat szerencsére külső segítséggel is orvosolhatod egy ideig. 30 éves kortól, illetve egy picit előtte érdemes kollagéntartalmú arcápolókkal ápolni a bőrt. Szerencsére ezekből rengeteg van, korábban összegyűjtöttük a legjobbakat.

Ha a bőrt nem tisztítják rendesen, akkor a pórusok még nagyobbnak tűnhetnek, hiszen megül bennük a piszok és a faggyú. Éppen ezért kéthetente gőzöld át az arcot, majd tegyél fel egy tisztító agyagos pakolást, hogy a zsír és a szennyeződések távozzanak a bőrből.

Apró ráncok

Mivel az arc állandóan mozog, ezért egyáltalán nem törvényszerű, hogy az első vonalak 35 éves kor után tűnjenek fel az arcon, teljesen természetes, ha a szemed körül hamarabb látszódik, ha sokat nevetsz, ezeket nem is lehet ráncnak tekinteni.

Ha azonban 30 alatt mélyebb vonalak tarkítják a homlokodat, esetleg a dekoltázsodat, akkor lehet, hogy a bőröd már előbbre jár, mint az életkorod. Ennek leggyakrabban a sok szolárium, illetve mértéktelen napozás az oka, melyek miatt a fotoöregedés gyorsabb és látványosabb. Sajnos a folyamat, ha egyszer beindult, nem fordítható vissza, éppen ezért jól meg kell gondolni, hogy a szexi barnaságot választod, vagy a sokáig tartó fiatalságot.

Mit tehetsz ellenük?

Először is használj napvédőt, és kerüld a szoláriumot. A bőrgyógyászok még az évi egyszeri leégést sem tartják annyira károsnak, mint az állandó szoláriumozást.

Ezt is szeretjük