Milyen típusba tartozol?
Ezzel a 3 színnel nem lőhetsz mellé
Ismerd meg azt a három színt, mellyel mindig harmonikus lehet a megjelenésed.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha megtalálod a saját színtípusodnak megfelelő árnyalatokat, akkor a megjelenésed mindig harmonikus lesz. A négy alaptípust megkülönböztető rendszer elég jól használható, nem kell hozzá semmilyen extra tudás, csupán egy kis kísérletezés.

Nézd meg cikkünket, és válaszd ki, te melyik típusba tartozol. Utána már könnyű lesz megtalálni a hozzád leginkább illő árnyalatokat. Ezek a színek nem túl erőteljesek, és alkalmasak arra, hogy a napi öltözéked alapját képezzék.

A tavasz típus három előnyös színe

A tavasz típusúak számára a világos és tiszta színek ideálisak, némelyik halovány, némelyik erőteljesebb. A túlontúl erős és sötét árnyalatok elnyomják a finom arcszínt. Ennek ellenére megfelelő fokozataikban a színek teljes palettájáról válogathatnak az idetartozók. Erdő-, alma-, hárszöld például - minden zöld, mely napsugaras hangulatú, illetve természetesen a meleg teltsárga. A tavasz típusúaknak jól áll az összes rózsaszín és piros árnyalat is, például a barackszín, a lazacpiros, a lazacrózsaszín és a meleg korallpiros. A fáradt rózsaszínben az e típusba tartozó nők sápadtnak néznek ki, a nyár kékespirosától pedig halványnak és unalmasnak hatnak.

A krémszín és a tojáshéjfehér sokkal jobban illik a tavasz típus arcszínéhez, mint egy kemény, rideg, hamisítatlan fehér. A fekete tabu - kivéve persze, ha apró kiegészítőkről van szó, melyek jóvoltából más színek még föl is ragyognak. A legsötétebb színek, melyek egy tavasznak még jól állnak: viszonylag derült tengerészkék, halvány ibolyaszín és meleg csokoládébarna. Ha szereted a szürkét, mindenképpen gyöngéd ezüstszürkét válassz, minden más szürke tónust jobb lesz elkerülni.

Színek, melyekkel nem hibázhatsz

 • Világos, szürkéskék árnyalatok.
 • Lazacrózsaszín minden fokozatban.
 • Lágy, aranyos barnák.

A nyár típus három előnyös színe

Mondj búcsút valamennyi rikító színnek! A nyár típusúak csak a halvány, arisztokratikusnak ható színárnyalatokban néznek ki igazán jól. Az előnyös színárnyalat úgy hat, mintha finoman szürkével, púderrózsaszínnel vagy egy elmosódott kékkel keveredne, vagyis azon árnyalatokkal, melyek a bőr kékes háttérárnyalatával és a haj ezüstös, hamvas színével harmonizálnak. Ami másoknak erőtlen kinézetet kölcsönöz, életet önt a nyár típusú nőkbe: majdnem mindegyik pasztell színárnyalat jól áll nekik, amennyiben rendelkeznek egy halvány, szürkés vagy kékes adalékkal.

Szóba sem jöhet a sárgás lazacrózsaszín, a kajszi- vagy barackszín! Rózsaszínt ellenben minden mennyiségben hordhatnak, világosabb, frissebb formában, attól függően, hogy sápadtabb vagy erőteljesebb a bőrük színe. A málnapiros enyhén kékespiros árnyalat - pontosan a nyár típusnak való. A dinnyepiros szintén olyan árnyalat, melyet nekik találtak ki! A terrakottaszerű árnyalatokat mindenképpen kerüld, és légy óvatos a sárgával! Valójában csak egyetlen egész halvány, hűvös citromsárgát engedhetsz meg magadnak, ha a nyár típusba tartozol.

Színek, melyekkel nem hibázhatsz

 • Tompított kék.
 • Szürke alapú barna árnyalatok.
 • Orgonalila.

Az ősz típus három előnyös színe

Az ősz típus színei igazán pompásak: mindegyik meleg, a legtöbb föld árnyalatú, és szinte arannyal van átitatva, mások viszont tiszták és gazdagok. Attól függően, hogy világos, elefántcsontszínű a bőr, netán élénk barackrózsa, az ősz választhat a palettáról halvány vagy erőteljes színeket. Ideálisak minden ősz típus számára a melegbarna árnyalatok - a világos pezsgő- és aranybézs színtől a meleg, telített rozsdabarnán át a legsötétebb csokoládébarnáig. Mindegyik aranyló vagy melegen vöröses árnyalatban elragadóan fest, és előtérbe kerül a bőr ragyogása. 

Óvakodni kell azonban a nyár hűvös szürkésbarnájától - vérszegénynek és sápadtnak nézhetsz ki benne, ha ebbe a típusba tartozol. A viszonylag élénk kékeszöld tabu: ahelyett, hogy életet vinne az összképbe, inkább lanyhasztó a hatása. Más zöld árnyalatok azonban csodát tehetnek: a napos borsózöldtől az olívazöldön, a világos és erőteljes khakin át az olajzöldig és a sötét fenyőzöldig minden elképzelhető.

 

Az ősz az egyetlen típus, aki egy gazdag, ragyogó narancssárgában igazán jól néz ki. A mustárszínt és a kicsit vörösesbe hajló kukoricasárgát is az ősz típusú nőknek találták ki - ezek kimondottan előnyükre válnak, míg szinte minden más változat betegesen sárgán mutat rajtuk. Ha az ősz típusúak táborába tartozol, inkább tartózkodj a feketétől és a tiszta fehértől - a sötét csokoládébarna és a törtfehér nagyságrendekkel jobban áll.

Színek, melyekkel nem hibázhatsz

 • A khaki különböző árnyalatai.
 • A meleg olajkék.
 • A rozsdás arany.

A tél típus három előnyös színe

A tél színei a legtisztábbak és a leghidegebbek az összes közül. Hidegek és tiszták, akárcsak a tél típusúak természetes színei. Ami másoknál csúnya, az a tél típusú nőknek előnyükre válik: a hófehér és a mélyfekete kimondottan jól áll nekik. Külsejük varázsa a kontrasztokból táplálkozik, mely a bőr és a haj színe, illetve a szivárványhártya és a szemfehérje között feszül. A telített, hideg rubinpiros csodásan kihozza az ellentéteket, ahogy jól áll nekik minden erőteljes, hideg rózsaszín, például a fukszia. Ha a tél típusba tartozol, és szereted a zöldet, akkor a határozott árnyalatokat részesítsd előnyben, a smaragdzöldet például.

Ha mindenképpen ragaszkodsz a barnához, akkor csak a legsötétebbet és leghűvösebbet válaszd, a keserűcsokoládé színét. A tél nagyon szép lehet az erőteljes kékekben: az encián-, karibi- vagy türkizkékben. Nem kell lemondanod a világos, pasztell árnyalatokról sem, ha nem akarsz drámai külsőt, de az előnyös árnyalatok a szürkétől a középrózsaszínen át a sárgásfehérig víztiszták, nagyon határozottak, illetve igazán világosak.

Színek, melyekkel nem hibázhatsz

 • A fekete.
 • Cseresznyepiros.
 • Éjfélkék.
Cikkünk megírásában a Freudin Színkalauz segített.

Aki ismeri személyes színeit, megspórolhat magának néhány elhibázott vásárlást - és ezzel egy jó adag csalódást és pénzt is. Ha ez a könyv csak egyetlenegy nem megfelelő színű póló megvásárlásától megkímél, már megérte beszerezni. A divattal foglalkozó rész bemutatja az optimális színpalettát az alap ruhakészlethez, és javasol néhány ideális színkombinációt. Ehhez részletekbe menő színajánlások csatlakoznak a szemöldökfesték és az ajakrúzs, a hajszín, a szemüveg és az ékszerek előnyös megválasztásához. Saját színtípusod megállapításához nyolc lapméretű, eltávolítható színpaletta lesz a segítségedre - ezek egyenként összefoglalják valamennyi típus minden olyan színét, mely szóba jöhet.

Kiadja a Hajja és fiai.
Ára 3000 forint.
A könyvet itt megrendelheted.
Ezt is szeretjük