Milyen gyakran kell hajat vágatni?
Van néhány tipikus jele annak, hogy ideje felkeresni a fodrászt. Eláruljuk, melyek ezek, és hogyan tudod magad ellenőrizni.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Banális dolognak tűnhet, mégis, a hajvágás gyakorisága nagyon fontos a haj egészségének és szépségének a szempontjából.

Ha te sem vagy biztos abban, hogy pontosan milyen időközönként kell azt a bizonyos egészségügyi hajvágást megejteni, akkor olvasd el cikkünket!

Időjárási viszontagságok

Azt szokták a fodrászok javasolni, hogy átlag kéthavonta érdemes a haj végeit kicsit formába hozni, de ez csak egy általánosítás, nagyon sok mindentől függ, hogy milyen gyakorta javasolt a tincseidet felfrissíteni. Elsősorban a környezeti tényezők, mint például a hideg, száraz levegő vagy éppen a meleg szél és az UV-sugárzás azok, amelyek nagyban befolyásolják a hajad állapotát.

A viszontagságos körülmények könnyen kikezdhetik a haj szerkezetét, így az veszíthet hidratáltságából és szárazzá, rugalmatlanná és mindebből kifolyólag töredezetté válhat. Ezért például a nyári kánikulában, ha sok időt töltesz a napon, illetve télen, amikor a sapka a ruhatárad alapkellékévé válik, tényleg érdemes minden második hónapban bejelentkezni a fodrászhoz. Ugyanakkor a hajtípusod is nagyon sokat nyom a latban.

Figyeld a végeket!

Jennifer Atkin, a Los Angeles-i Andy Lecompte szalon mesterfodrásza egy egészen amatőrnek tűnő technikát ajánl otthoni vizsgálatra. Egyszerűen fogj egy tincset a kezedbe, és húzd egészen közel az arcod elé. Ha rövid hajad van, akkor hajolj közel a tükörhöz. Told szét a hajvégeket, akár egy cirokseprűt, és nézd meg, mennyire töredezettek a hajvégek, illetve mennyire tűnik kopottnak egy-egy szál. Elvékonyodott hajvégeket látsz, netán telt és dús tincseket?

Tekerd a tincseidet az ujjad köré: ha a hajszálak elegánsan és simán ráfekszenek a kezedre, akkor ráérsz még bejelentkezni a szalonba, ellenben, ha sündisznó módjára összevissza állnak, eljött az időpontkérés ideje.

Milyen a formája?

A hajad formájából, eséséből is kikövetkeztetheted, mennyire férne rá az igazítás. Ha vastag szálú, hullámos vagy éppen egészen göndör hajkoronával bírsz, ami háromszög alakban keretezi az arcodat, és egyre inkább felveszi a karácsonyfa formáját, akkor ideje időpontot kérni a fodrászodtól.

Vékony szálú haj esetében tipikus állapot, hogy sokkal hamarabb zsírosodik, mint szokott, ráadásul nagyon könnyen lelapul, amin már a hajtőemelő hab sem segít. Végül, de nem utolsósorban pedig, ha a hajad túlságosan hosszú, illetve sérült, akkor a végei csomósodni kezdenek. Így, ha már nem siklik olyan könnyedén a fésű a hajszálak között, mindenképpen érdemes fontolóra venni a fodrász felkeresését.

Ezt is szeretjük