Mit rejt a samponos doboz?
Vajon milyen kémiai anyagokkal érintkezik a bőröd a hajmosás során? Nem árt tisztában lenni, milyen összetevők dolgoznak a szép hajért.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Európai Unió Kozmetikai Direktívája szerint minden flakonon szerepelnie kell az összetevők listájának, nemzetközi szabványnak megfelelően. A csomagoláson, mennyiségtől függően, csökkenő sorrendben szerepelnek az összetevők.

Tehát az szerepel elsőnek, amiből a legtöbbet tartalmaz a készítmény. Ez általában a víz. A dobozon azért szerepelnek idegen nyelven az összetevők, angol és latin keveréknyelven, hogy az esetleges félrefordításokból ne legyen probléma.

Samponok

A sampon a haj tisztítására szolgál. Fő alkotóelemeik a felületaktív anyagok, amelyek a haj tisztítására szolgálnak. Fellazítják, leválasztják és eltávolítják a hajról a szennyeződést, a faggyút, port, a korpapikkelyeket és a hajápoló termékek maradványait. Öblítéskor ezek a részecskék a habbal távoznak. Egy samponnak meg kell tisztítania a hajat, ugyanakkor nem szabad, hogy a fejbőr temészetes zsírrétegét megszűntesse.

Balzsamok, pakolások

A kondícionálókat a haj szépségéért, ápolásáért használjuk. Az ápoló anyagok megakadályozzák, hogy a hajszálak elveszítsék természetes zsírrétegüket.

Ez a zsírréteg puhán tartja a hajat, csökkenti az elektrosztatikus töltést, aminek a „repülő haj” köszönhető. A legtöbb kondícionáló szer molekuláinak pozitív elektromos töltése van, a hajnak viszont negatív, különösen akkor, ha károsodott a hajszál. A negatív töltések vonzzák a pozitív töltésű molekulákat és ezek a hajon rakódnak le. Ennek a mechanizmusnak köszönhetően az ápoló anyagok oda jutnak el, ahol a legnagyobb szükség van rájuk. A kondícionáló részecskéi a hajszál felszínén vékony réteget képeznek. A balzsam a felemelkedett cuticula lemezkéket lesimítja. A balzsamoknak olyan összetevőik is vannak, amelyek segítenek több nedvességet megtartani a hajban – ezáltal a hajszál kevésbé lesz törékeny.

 

Mit is jelentenek az összetevők egy sampon flakonján?

Tisztító (felületaktív) anyagok

A felületaktív anyagok a samponok fő összetevői. Habot képeznek, eltávolítják a faggyút, a szennyeződést és a hajápolási termékek maradványait a hajszálról és a fejbőrről. Oldott állapotban a habbal együtt távoznak a hajról. Egy termékben általában többféle felületaktív anyag is található.

A felületaktív anyagok tulajdonságai:

  • Elősegítik a szennyeződés eltávolítását a víz és a hajon lévő zsíros anyag közötti felületi feszültség csökkentése révén.
  • Habot képeznek. A hab magába foglalja a szennyeződéseket és meggátolja annak a hajra történő újbóli lerakódását. A hab mennyisége semmilyen kapcsolatban nincs a sampon minőségével. Nem attól jó egy termék, hogy sok habja van!
  • A samponok többsége anionos felületaktív anyagokat tartalmaz (pl. Ammonium Lauryl Sulfate), bár amfoter és nonionos felületaktív anyagok is előfordulhatnak az összetevők között.

Kondícionáló anyagok

A kondícionáló anyagok filmréteget képeznek a hajon. Így ezek nem tapadnak egymáshoz, a haj könnyen fésülhető lesz. A legfontosabb kondícionáló szerek: a kvaterner ammóniumvegyületek, a zsíralkoholok és a szilikonok. A legtöbb kondícionáló szer kationos vegyület, pl. Polyquaternium-10, Polyquaternium-16.

Adalékanyagok

  • Adalékanyagok nélkül a samponokat nem lehetne „egyben tartani”.
  • A stabilizátorok segítenek, hogy a sampon könnyen használható legyen, ne legyen túl híg, de túl sűrű sem.
  • A pH-t szabályozó összetevők. A samponok általában enyhén savas kémhatásúak, pH 4,5 és 6,5 között, amely megfelel a fejbőr pH értékének.
  • Olyan anyagok, amik a termék külleméért felelősek. Ide tartoznak a színező anyagok, illatanyagok és a gyöngyházfényű pigmentek.

Tartósítószerek

Megakadályozzák a minőségromlást. Ezek nélkül az egyes összetevők kicsapódnának. A leggyakrabban használt tartósítószerek: nátrium-benzoát, parabének, DMDM hidantoin.

Aktív hatóanyagok

Különleges hatóanyagok, egy-egy speciális termékben. Ide tartoznak az egyes növényi kivonatok (pl. kamilla- szőke hajra), vitaminok (B provitamin) vagy a korpásodás elleni hatóanyagok.

Ezt is szeretjük