Egészen bizarr dolgot kennek az arcukra a nők a TikTokon - A szakértők óva intenek tőle

Néhány nő szerint látványosan szebb lesz tőle a bőr, de a szakértők nagyon nem ajánlják.

no tukor
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A TikTok tele van különböző szépségtrükkökkel, de érdemes ezeket fenntartással kezelni, mert bizarrak és veszélyesek is akadnak köztük. Az elmúlt néhány hónapban például felütötte a fejét egy olyan őrület, amire alig találunk szavakat.

Néhány nő ugyanis esküszik arra, hogy menstruációs vért alkalmazzanak arcmaszkként, mert szerintük csodát művel a bőrrel. A trükk pedig nemcsak hogy megdöbbentő, de a szakértők egyenesen óva intenek tőle.

Bizarr dolgot kennek az arcukra a nők a TikTokon

A vér alkalmazása a szépségápolásban nem újdonság, a Drakula-terápia például már régóta ismert és népszerű szépségkezelés. Ennek során vért vesznek a pácienstől, majd egy speciális eljárással leválasztják belőle a vérlemezkékben dús plazmát, és ezt juttatják a bőrbe tűk segítségével. A menstruációs vérrel azonban nagyon más a helyzet.

@dayaderya Replying to @gayfrog054 #dayaderya #periodbloodfacemask #periodfacemask ♬ original sound - Daya Derya | Spiritual Teacher

A tiktokerek beszámolói szerint ragyogóvá, feszessé teszi a bőrt, segíti a sebgyógyulást, valamint csökkenti az akné után maradt hegek, illetve a sötét foltok láthatóságát. Volt, aki elmesélte, zuhanyzás közben, az ujjával viszi fel a vért az arcára, húsz percig hagyja hatni, majd lemossa, és folytatja a szokásos bőrápolási rutinját. A #periodbloodfacemask hashtag már 7,9 millió megtekintésnél jár, és nem meglepő módon nagyon vegyes reakciókat vált ki a felhasználókból: vannak, akik szerint beválik, és vannak, akik taszítónak tartják, vagy épp kiparodizálják.

A cikk az ajánló után folytatódik

Milyen a vércsoportod?

Ha ismered a vércsoportod, előre tájékozódhatsz a vércsoportodra jellemző betegségekről, és egy kis odafigyeléssel, megfelelő életmóddal elkerülheted azokat.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A szakértők óva intenek tőle

Dr. Stephanie Hack szülész-nőgyógyász elmondta, a menstruációs vér nem színtiszta vér, ugyanis emellett a hüvelyváladékot és a méh nyálkahártyájának sejtjeit, váladékát is tartalmazza. Tény, hogy megtalálhatóak benne ásványi anyagok, tápanyagok és őssejtek, ez viszont nem azt jelenti, hogy alkalmas lenne bőrápolásra.

@mikay.fer no filter? 🫣 #bloodmask ♬ som original - Young 若い

Dr. Ava Shamban bőrgyógyász hozzátette, bár vannak beszámolók, amelyben az emberek azt állítják, javult tőle a pattanásos bőrük állapota, de ezek inkább anekdoták, nincs olyan klinikai bizonyíték, ami alátámasztaná ezt a hatást. Kiemelte azt is, hogy a vérből származó előnyök valódiak, csakhogy egyáltalán nem ennél a vértípusnál. A vérplazmakezelés ugyanis teljesen más: steril, és a centrifugálással leválasztott plazmaréteget tartalmazza. Dr. Hadley King bőrgyógyász szintén kiemelte a tudományos bizonyítékok hiányát, sőt azt is, hogy akár gyulladásokat is előidézhet az arcon.

A bőrgyógyászok egyáltalán nem javasolják a menstruációs vér arcpakolásként való alkalmazását, mivel ez a méhnyálkahártya mellett baktériumokat, gombákat és mikrobákat is tartalmaz. Ezek egyébként normális mennyiségben a természetes hüvelyflórarészét képezik, de a bőrre kenve többet ártanak, mint használnak.

A legőrültebb tiktokos szépségtrükkök

Síkosító a smink alá vagy épp élő csigák az arcra? Nem, nem viccelünk, ezeket tényleg számos tiktoker kipróbálta - mi viszont senkinek nem ajánljuk őket.

(Borító- és ajánlókép: Getty Images.)

Ezt is szeretjük