A narancsbőr lelki okai
Rejtett felelősök
Semmi sem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik. A narancsbőr hátterében is több ok bújik meg, például a stressz és egyéb lelki bajok.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ritkán esik szó a narancsbőr kialakulását erősítő lelki tényezőkről. Pedig a tested nem egy önálló, szenvtelen "biológiai gépezet", hanem lelki életed pontos tükre.

Gondolj csak vissza, mióta küzdesz a narancsbőr problémájával, és ne csodálkozz, ha az első jelek felbukkanása éppen egybeesett életed egy-egy feszültebb szakaszával.

Mi a kapcsolat a lélek és a bőr között?

Bőröd nagyon megsínyli a belsődben zajló viharokat, a felfokozott élettempót, a stresszt, az idegfeszültséget: a túlzott stressz hatására ugyanis a kötőszövetek megkötik a vizet.

Ha az adrenalinszinted emelkedik, az emésztésed romlik, a vízvisszatartás fokozódik, a zsírfelhasználás pedig lelassul. Problémás időszakokban a neurovegetatív rendszer egyensúlya megbomlik, elégtelen lesz a perifériális keringés, a folyadék és a salakanyagok eltávozása. Ez emésztési problémákkal jár, a tápanyagok kevésbé könnyen szívódnak fel, a salakanyagok pedig nehezebben ürülnek ki a szervezetből.

A helyzetet tetézi, hogy általában ezekben a nehezebb időszakokban ahelyett, hogy fokozottabban ügyelnél az egészségedre, inkább teljes mértékben kifacsarsz magadból minden energiát, és nagymértékben fokozod a cigaretta- vagy a kávéadagodat. Ugye igaz? Nem ritka, hogy valaki napi négy-öt méregerős kávét is megiszik, egy-két doboz cigarettát is elszív karrierjének vagy magánéletének egy-egy válságosabb periódusában, és akkor még nem esett szó a gyakori feszültségoldóként használt alkoholról, ami szintén nagyon káros a szervezetre nézve. Ha így teszel, jelentős méreganyag halmozódik fel a testedben, ami roppant nehezen tud csak távozni.
Igazán akkor van baj, ha a stresszkeltő, fokozottabb terhelés huzamosabb ideig tart, és nincs lehetőséged megfelelően regenerálódni.

Milyen jelei lehetnek?

Rossz jel, ha

  • reggelente nagyon lassan tudod csak összeszedni magad,
  • rendszeresen ok nélkül sírni kezdesz,
  • rosszul alszol, ha mozgáskoordinációd romlik, kiejted kezedből a tárgyakat, apróbb balesetek érnek,
  • nem kívánod a szexuális életet,
  • a nap végén nyak- és vállizmaid megfeszülnek,
  • úgy érzed, nincs öt perced sem önmagadra,
  • és ha egyre kevesebb tevékenységben találsz örömet.

Az olyan komplex probléma orvoslásához, mint a cellulit, mindenképpen kiegyensúlyozottan, pozitív gondolatokkal eltelve érdemes csak nekiállni, ezért először fel kell ismerni a stressz jeleit, és ezt az alapproblémát kell orvosolni, minden egyéb csak ezután jöhet. És azt is tudnod kell, hogy a stressz a narancsbőrön kívül még ezernyi más egészségügyi problémát is kiválthat, illetve felerősíthet.

Ezt is szeretjük