A 3 szépségre legkárosabb étel
Ráncok, pattanások, narancsbőr
Figyelj arra, hogy mit eszel és iszol, mert nem csak a vonalaid, de a bőröd is bánhatja az egészségtelen falatokat.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A táplálkozás az élet alapja, és nem csak az egészséged, hanem a szépséged is múlik rajta. A tápanyagok az egészséges bőr és haj építőkövei, hiányuk pattanásokhoz, száraz bőrhöz, ráncokhoz vezethet.

Arról már sokat olvashattál, hogy milyen vitaminok, ásványi anyagok és egyebek szükségeltetnek ahhoz, hogy sokáig fiatal maradj, arról azonban kevesebb szó esik, hogy mi az, ami károsítja a szépségedet.

Ugyanis hiába figyelsz arra, hogy eleget igyál, hogy ne dohányozz, hogy sok gyümölcsöt fogyassz, ha közben olyasmit is a szervezetedbe viszel, ami romba dönti a többi hatását. Ismerd meg azokat az ételeket és italokat, melyekkel a legtöbbet árthatsz a szépségednek.

Koktélok

Igazán szexi, ha a bárpultnál ücsörögve egy elegáns pohárból koktélt szürcsölgetsz. Néha természetesen megihatsz egy pohárkával, azonban jó, ha tudod, hogy a koktél, főleg a színes-szagos verziók, igen sok olyan összetevőt tartalmaznak, mely nem tesz jót se az egészségednek, se a szépségednek. Az alkohol már önmagában problémát jelent, hiszen vízelvonó hatása kiszárítja a bőrt.

A színes italokban pedig általában tömény alkohol található, ami rengeteg szabadgyököt szabadít fel a szervezetben. Ezek pedig, mint azt bizonyára tudod, megtámadják az egészséges sejteket, így a bőrt is. Másrészről a semlegesítésükhöz használt antioxidánsok - vitaminok, ásványi anyagok - nem jutnak el rendeltetési helyükre, mert előbb a szabadgyököket hatástalanítják. A koktélban található szirupok pedig tele vannak mesterséges színezékkel, aromákkal és hasonlókkal.

Az alternatíva

Egy pohár bor - legfőképpen a vörös - nemhogy nem árt, de még használ is a szervezetnek. A benne található polifenolok öregedésgátló hatásúak. Persze a mértékletesség itt is fontos, kétnaponta egy pohár - maximum másfél deci - elég.

A jó öreg cukor

Édesszájú társadalomban élünk. Valószínűleg eleink ehetetlenül édesnek ítélnék az ételeinket. A rengeteg cukor, amit nap mint nap beviszel a szervezetbe, szép lassan zsírrá alakul, és észrevétlenül narancsbőrré változik a cukros ételek egyéb összetevőivel karöltve. De nem csak a cellulitisszel leszel gazdagabb, hanem néhány ránccal is, ha túl sok cukrot fogyasztasz. Fredric Brandt angol bőrgyógyász szerint a sok szénhidrát csökkenti a bőr kollagénszintjét, így az kevésbé lesz rugalmas. Elmélete szerint nemcsak a derekad lesz karcsúbb, de a bőröd is visszakapja régi fényét és feszességét, ha csökkented étrendedben a cukor mennyiségét.

Az alternatíva

Elsőként talán az édesítőszerek ugranak be helyettesítőnek, de ezt mégsem javasolják. A legtöbbről bebizonyosodott már, hogy káros az egészségre, ráadásul titokban hizlal, hiszen az édes íz hatására képződött inzulin lebontása miatt a szervezet éhséget jelez majd. A legjobb alternatíva a méz. Nemcsak édesítő, de tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, fertőtlenítő hatása pedig jót tehet a pattanások ellen is. Természetesen a méz is tartalmaz cukrot, így ne vidd túlzásba a fogyasztását, ha viszont ezt teszed a reggeli kávédba, és kerülöd a cukrot, akkor egy hónap alatt kisimulhat az arcbőröd.

Színes, szagos

Az élelmiszeripar nagy hangsúlyt helyez arra, hogy ízlésessé tegye az ételeket. Mivel a legtöbb sokáig áll a polcon, mindezt mesterséges eszközökkel kell elérni. A színezékek, a tartósítószerek nemcsak a narancsbőrért felelősek. Ha túl sok olyan ételt fogyasztasz, amiben mesterséges anyagok vannak, akkor a bőröd elszürkülhet, a hajad és a körmöd erőtlen lesz. Nem csak azokban a termékekben találhatóak meg, melyekről ordít, hogy nem természetesek - például a gumicukor vagy a zizi -, hanem például az aszalt gyümölcsökben is.

Instagram vs. valóság - A csillámpor alatti igazságról őszintén

A Femina Klub februári vendége Kajdi Csaba modellügynökség tulajdonos, influenszer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogyan befolyásolja az emberek önképét a közösségi média, milyen árnyoldalai vannak a modellkedésnek, illetve mennyit számít a forma (szépség) mögötti tartalom (személyiség) a siker elérésében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. február 27. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Az alternatíva

A tudás hasznos! Ha vásárolni mész, nézz utána, hogy melyik E-szám mit jelöl. Ugyanis egyáltalán nem az összes káros. A legtöbb interneten kerengő cikk téves információt közöl. Mielőtt beteszel valamit a kosárba, fusd át az összetevőket, ahol mindennek szerepelnie kell. Válaszd a lehető legtermészetesebb ételeket és italokat. A bőrödön is látszik majd a változás, például kevesebb pattanással találkozhatsz, és az arcod is pirospozsgás lesz.

Ezt is szeretjük