3 bevált módszer lábszag és izzadás ellen
Tart a szandálszezon!
A nyár kínos velejárója lehet a lábszag, melyet azonban könnyű orvosolni.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nyár egyik kellemetlen velejárója a lábszag, aminek nem feltétlenül van köze a személyes higiéniához, és könnyen kiiktatható a legtöbb veszélyforrás.

Legelőször azt kell kideríteni, hogy mi állhat a probléma hátterében, majd ezután lehet kezelni. Nem érdemes szégyenlősködni, mert bizony fertőzés is okozhatja.

A lábszag okai

Nyáron izzadunk, ez nem újdonság, és ahogy dezodor nélkül a hónalj sem kellemes illatú egy idő után, úgy a lábfej hajlataiban, például az ujjak között, is könnyen elszaporodnak a szagot okozó baktériumok.

Emellett elképzelhető gombás fertőzés is - mind a  bőrön, mind a körmökön, a lábujjak közében könnyen megbújnak a kórokozók, melyek egyre csak szaporodnak, mind nagyobb és nagyobb területet meghódítva. A fertőzés viszketéssel jár, a bőr elhal és lemezesen leválik, a sarkakon megvastagodhat. Ha ilyesmit tapasztalsz, érdemes bőrgyógyászhoz fordulni, aki pontos diagnózist adhat.

A legtöbb problémát mégis a cipő okozhatja. Valószínűleg a legtöbb ember nem bőr- és vászoncipőben szaladgál, hanem valamiféle műanyagból készültben, aminek már a ragasztása is rossz szagú lehet, de az izzadás ezekben a cipőkben katasztrófával járhat.

Mit tegyél lábszag ellen?

Elképzelhető, hogy a napi zuhanyzás nem segít a problémán, hiába mosod meg szappannal vagy tusfürdővel a lábad. Ha nem gombás fertőzés, illetve a cipőd okozza, akkor alkalmazz tengeri sós vagy zsályás fürdőt, melyek csökkentik az izzadás mértékét. A sós lábfürdőhöz literenként adj fél csésze tengeri sót, majd áztasd benne a lábad 20 percig. Ezt minden nap ismételni kell, legalább egy hétig. Ugyanígy járj el a zsályás fürdőnél. Egy liter forrásban lévő vízbe szórj három evőkanál zsályát, majd hagyd kihűlni, öntsd négy liter vízhez, és áztasd benne a lábad. Mivel a mikroszkopikus repedésekben is megbújnak a baktériumok, habkővel dörzsöld át a lábfejet, hogy ne legyen rajta bőrkeményedés. Napközben használhatsz izzadásgátló spray-t.

A lábgomba egyáltalán nem szégyen, strandon, uszodában nagyon könnyen össze lehet szedni, de stresszesebb időszakban akár spontán is kialakulhat. A gyógyszertárat nyáron amúgy is elöntik a gombaölő szerek, így akár a gyógyszerész is javasolhat neked vény nélkül kapható terméket, de arra ügyelj, hogy ne csak a lábadat, hanem a cipőidet is kezeld, hogy megelőzd a visszafertőződést. A törülközőket és zoknikat pedig 90 fokon mosd, hogy ne csak tiszták, de fertőtlenítve is legyenek.

Mit használj, és mit ne?

Cipőből mindenképpen válassz olyat, ami szellőzik. Ha zárt fazon választanál, akkor próbálj meg vászonból készült darabot venni, a lakk balerinacipő nem a nyári melegbe való. Drogériákban kapható lábszagűző betét, ami felfogja az izzadtságot, és könnyen cserélhető. Az izzadtság, az elhalt hámsejtek és a piszok ugyanis könnyen beledolgozódik a cipő belső talprészébe, folyamatosan szagot árasztva. Ha nem akarsz talpbetétet, akkor mindenképpen mosd ki a cipő belsejét kéthetente, és hagyd teljesen megszáradni.

Ezt is szeretjük