Milyen típusú a bőröd?
Amire feltétlenül szüksége van
Vízhiány, irritáció, t-vonal; néhányuk visszatérő probléma. Milyen hatóanyagok orvosolják a hibákat?

beauty and style
Top olvasott cikkek

A krémek alapösszetevői azonosak. Később ehhez az alaphoz kerül hozzá a megfelelő hatóanyag, és így jönnek létre a különböző bőrtípusra való készítmények: a hidratálókrémek, feszesítő zselék, vitaminos táplálók. De vajon mit rejtenek a hatóanyagok?

Konzerválószerek

Ha tudatos vásárló vagy, akkor elkerülöd az adalékanyagokat, konzerválószereket. Azonban a gyártók sok esetben visszaélnek ezzel. Gyakran "konzerváló-anyagtól mentes" védjeggyel hirdetik azokat a termékeket, amelyek amúgy sem igényelnének tartósítást.

Tartósítószert tehát nem tartalmaznak - mert önmagukban is tartósítanak - az alkoholtartalmú folyadékok, a szappanok, illetve a 3 pH alatti, és a 11 pH feletti termékek. De számos növényi hatóanyag is konzervál, úgy, mint a teafaolaj, a fűzfakéreg. A mézes készítményekben előforduló propolisz mellett szintén nincs szükség tartósításra.

Az, hogy egyre inkább természetes anyagokkal tartósítanak, még nem jelenti azt, hogy nem lehetsz az adott termékre allergiás. Irritációt valamennyi összetevő, különösképp az illat- és színezőanyagok okozhatnak. Tévhit, hogy a színtelen, szagtalan termékekben nincs színező- és illatanyag! Például a sárga színt okozhatja kamillakivonat, illatot pedig adhatnak a növényi esszenciák is. A krémösszetételek legvégén feltüntetik az esetleges szín- és illatanyagok fajtáját. Ennek kiismeréséhez legjobb, ha kozmetikusod segítségét kéred.

A tenger ásványai

A tengeri hatóanyagokban a bőr egészségéhez szükséges valamennyi elem megtalálható. Pozitívan befolyásolják a sejtek működését, amelyek így optimális bőrképet eredményeznek.
Érzékeny bőrűek hatásos kozmetikumai lehetnek a tengervizet tartalmazó készítmények. A Holt-tenger vizében tízszer több ásványi anyag van, mint az óceánban, így hatékonyan regenerálja a sejteket.
Az algakivonatok ránctalanító kezeléseknél kiváló rugalmasítóként használhatóak. A gyulladásos folyamatok gyógyítója a tengeri iszap, mely a bőr mikrokeringését indítja be. A tengeri hatóanyagos kezelés előtt - az egészséges bőrlégzés érdekében - használj finom szemcséjű tengeri sót tartalmazó radírt.

Hormonok

A hormontartalmú kozmetikumok egyre nagyobb teret hódítanak az anti-aging eljárásoknál. Kedvező eredményeik mellett azonban kritikus hatásaikkal is számolnod kell, ezért mielőtt alkalmaznád, keresd fel az orvosodat. Ugyanis valamennyi hormon nagyon intenzív hatású anyag, melyből csak annyira van szükséged, amennyi a meglévő hiányt pótolja. Az arány a megállapítását pedig kizárólag orvos tudja elvégezni.

Az ösztrogén csökkenésével a bőr egyre vékonyabbá válik, vízhiányos, petyhüdt lesz. Ekkor az ösztrogén-tartalmú krémek segítségével a pórusok finomodnak, és a ráncok mélysége csökken. A változó korban lévő problémákra a progeszteron-tartalmú gélek, krémek jelentenek megoldást. Hatására javul a bőr struktúrája, normalizálódik anyagcseréje. A víztartalom hiányából is eredhet korai ráncosodás. Ekkor az esztriol-tartalmú készítmények használhatók.

Növényi energia

A gyógyfüvek, virágok és gyökerek a szépségápolás legősibb kincsei. Csakúgy, mint a gazdag tápanyagforrású gyümölcsök, melyek bőrsimító tulajdonsággal és antioxidáns-védelemmel lettek a bőrápolás kedvelt anyagai.

Vízhiányos bőr esetén használj tengeri plankton tartalmú kozmetikumokat. Míg a száraz, húzódó bőrödet a vörös alga vitamintartalmával kezelheted, addig a barna algákat gyulladásos bőrre használd. A gránátalma-tartalmú krémek kiváló anyagcsere-fokozó tulajdonságuk miatt hódítanak. A magjából kipréselt olaja a szemkörnyéki ráncok simításában nyújt segítséget. Leve is értékes hatóanyag, a szabadgyökök elleni védelemhez alkalmas.


A fényvédelem alapja a bőr antioxidáns-védelme. Ebben segít a zsálya-, valamint az árvácska-kivonat, melyet nyári időszakban heti egyszer pakolás formájában lenne érdemes alkalmaznod. Stressz ellen pedig a rozscsíratartalmú nappali krémek segítenek. A legelterjedtebb növényi hatóanyag a liliomfélék családjába tartozó aloe vera, mely hűsítő, gyulladáscsökkentő, nedvesítő hatású.

OLVASD EL EZT IS!

arcradir lead
  • arcápolás
  • pakolás

Egy éjszaka, mínusz 5 év

Ezt is szeretjük