6 hatékony módszer makacs korpásodás ellen
Ha a fejbőröd nem normális ütemben hámlik, akkor könnyen előfordulhat, hogy fehér pelyhek terítik be a vállad. Mit tehetsz ellene?

beauty and style
Top olvasott cikkek

A korpásodás sokak életét megkeseríti. Nem lehetetlen azonban leküzdeni az állapotot, csak meg kell ismerni a probléma lényegét. Ha te is pelyheket látsz a válladon, akkor vedd kézbe a dolgokat.

Moss gyakran hajat!

A szakemberek ebben egyetértenek: akinek korpája van, gyakran mossa a haját - ha szükséges, mindennap.

Gyakran a kímélő, semleges sampon használata elég ahhoz, hogy úrrá legyél a problémán. A korpát sokszor a túl zsíros fejbőr okozza. Ha naponta enyhe, azonos mennyiségű desztillált vízzel hígított samponnal mosol hajat, csökkentheted a fejbőr zsírosságát anélkül, hogy a fejbőr hámlását súlyosbítanád.

Ha a normál sampon nem hatékony, válts korpaellenes változatra. A korpa elleni samponokat aktív hatóanyaguk szerint lehet osztályozni. A hatóanyagtól függően a samponok különböző módon hatnak.

A szelén-szulfid- és a cinktartalmúak hatnak a leggyorsabban, gátolva a fejbőr sejtjeinek osztódását. A szalicilsav- és kéntartalmúak fellazítják a bőrpikkelyeket, hogy könnyen le lehessen mosni őket.

Azok, amelyekben baktériumellenes hatóanyag van, csökkentik a fejbőr baktériumainak a számát, ezáltal a fertőzés veszélyét. A kátránytartalmúak lassítják a sejtnövekedést.

Ez korpa vagy bőrgyulladás?

A súlyos korpa valójában bőrbetegség, amit az orvosok úgy hívnak, hogy seborrhoeás dermatitis. Ez egy faggyúmirigyes bőrgyulladás, ami gyógyszeres kezelést igényel. Keress fel bőrgyógyászt, ha az alábbi tüneteket észleled:

  • fejbőr-irritáció,
  • vastag bőrpikkelyek a rendszeres korpa elleni samponok használata ellenére,
  • sárgás kérgesedés,
  • vörös foltok, különösen ott, ahol a haj a nyak bőrével érintkezik.

 

Súlyos esetben fordulj bőrgyógyászhoz, hogy megállapíthassa a probléma okát. Hiába kezeled ugyanis a gomba által okozott korpásodást baktériumölő szerekkel.

Jöhet a kátrány

Nagyon makacs esetben kátrányalapú változat ajánlott. Dörzsöld be a fejbőrödet a kátránysamponnal, és hagyd rajta a habot öt-tíz percig, hogy legyen ideje hatni. A legtöbben túl gyorsan leöblítik a korpa elleni samponokat, így azok nem fejthetik ki áldásos hatásukat. Ha eddig azért kerülted a kátrányt, mert úgy gondolod, kellemetlen szaga van, meglepődsz majd, hogy az újabb fajták mennyivel kellemesebbek.
Ne legyél túl kíméletlen! Ha a korpa elleni készítmény túl erős a mindennapos használatra, akkor váltogasd normál samponnal.

Ha szőke a hajad, kétszer is gondold meg, mielőtt kátrányalapú sampont használsz. Ezek gyakran barnásan elszínezik a világos hajat.

Kétszer samponozz!

Mindig kétszer mosd meg a fejbőrt a korpa elleni samponnal. Először a zuhanyozás megkezdése előtt, így a samponnak elegendő ideje van, hogy hasson. Hagyd rajta a habot, amíg befejezed a zuhanyzást, majd alaposan öblítsd le a hajad. Ezt egy gyors második mosás és öblítés kövesse. A második öblítés után marad egy kevés orvosság a bőrön, ami a következő hajmosásig kifejtheti hatását.

A gyógysampon hatékonyságát fokozhatod. Dörzsöld jól be a fejbőröd, majd húzz rá műanyag zuhanyozósapkát. Hagyd rajta egy órán át, majd öblítsd le a sampont.

Instagram vs. valóság - A csillámpor alatti igazságról őszintén

A Femina Klub februári vendége Kajdi Csaba modellügynökség tulajdonos, influenszer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogyan befolyásolja az emberek önképét a közösségi média, milyen árnyoldalai vannak a modellkedésnek, illetve mennyit számít a forma (szépség) mögötti tartalom (személyiség) a siker elérésében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. február 27. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Fejmasszázs

Amikor hajat mosol, ujjhegyeiddel finoman masszírozd meg a fejbőrt, hogy segítsd a hámlást és a pikkelyek leválását. De ne vakard, mert az gyulladáshoz vezethet, ami rosszabb, mint a korpásodás.
A kakukkfű enyhe fertőtlenítőszer, segít a korpa fellazításában. Hatékony öblítőszert készíthetsz, ha négy púpozott evőkanálnyi szárított kakukkfüvet teszel fél liter forró vízbe, és tíz percig állni hagyod. Szűrd le a főzetet, és hagyd kihűlni. Öntsd a felét a tiszta, nedves hajra úgy, hogy mindenhol érje a bőrt. Masszírozd be finoman, és ne öblítsd le! A maradékot tedd el későbbre.

És a hajad?

Bár a korpásodás elleni samponok hatékonyak a fejbőrre, kissé durvák lehetnek a hajhoz. Ezért minden hajmosás után használj balzsamot, hogy ellensúlyozd a sampon negatív hatását.
 

Cikkünk a Szakorvosi tanácsadó - Házi gyógymódok című könyv alapján készült.

Ebben a rendkívüli könyvben 537 orvos és egészségügyi szakember tanácsa alapján több mint 2300 módszer lelhető fel 138 betegség vagy panasz enyhítésére. Segítségével te is egyszerű, már-már feledésbe merült népi módszerekkel segíthetsz saját egészségügyi panaszaidon, illetve többet tehetsz azért, hogy megelőzd azokat, és megőrizd egészségedet.

Kiadja a Reader's Digest.
Ára 4990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.

OLVASD EL EZT IS!

hajszarito lead
  • hajápolás
  • hajdúsítás

Dús sörényt akarsz?

Ezt is szeretjük