Hogyan kell jól körmöt tisztítani? A körömkefét nem mindenkinek javasolják a szakértők

A helyes körömtisztítás nem olyan magától értetődő, mint ahogy azt sokan hiszik.

GettyImages-982543406
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ujjaink kézzelfogható kapcsolatban vannak a világgal. Eszünk, gépelünk és dolgozunk velük.

Így nem meglepő, hogyha körmeink csúnyán bepiszkolódnak, és sok mindent rejtegetnek a baktériumoktól kezdve mindenféle szennyeződésen át az elhalt bőrsejtekig. Körömvágó ollóval röviden tartani a körmöket okos dolog, de nem védi meg őket az alájuk halmozódó piszoktól.

Tippek az egészséges körömért 

Hogyha az ember sok lerakódást talál a körmei alatt, de nem szokott manikűröshöz járni, érdemes néhány alapszabályt ismernie és betartania az egészséges és tiszta körmök érdekében. 

A tisztítószer kiválasztása

A folyékony szappan alkalmas a kéz tisztítására, de a körmök alá beszorult zsiradék vagy egyéb kosz könnyebben feloldható mosogatószerrel.

Egy szilárd szappant is érdemes lehet beszerezni, és ebben az esetben a körmök belemélyítése jó szolgálatot tehet. Így a szappan a köröm alá kerül, és fellazít mindent, ami odakerült.

GettyImages-1325560103
Fotó: Maryna Terletska / Getty Images Hungary

Praktikák

A legtöbb fehér "piszok" a köröm alatt elhalt keratin, ami egy fehérje, mely a hajszálakat és a körmöket alkotja. Mivel képes csapdába ejteni a baktériumokat, jobb rendszeresen eltávolítani.

A helyes körömtisztításhoz nem a legjobb módszer a körömkefézés. Bár hatékonyan eltávolítja a piszkot, sörtéit nehéz sterilizálni. Hacsak nem vesz az ember minden egyes körömtisztításnál egy újat, megkockáztatja, hogy több baktériumot visz be, mint amennyit eltávolít.

Amennyiben a téli hónapokban több lerakódást talál valaki a körmei alatt, érdemes a kesztyűit leellenőrizni. Mivel a téli kesztyűk szöszöket halmoznak fel, előfordulhat, hogy ezek bemennek a köröm alá. Ilyenkor érdemes kifordítani, majd kirázni őket. Ugyanez vonatkozik a kabátzsebekre is.

A cikk az ajánló után folytatódik

A körmök tisztaságához járul hozzá, hogy ne legyenek körömrágásnak kitéve. Amellett, hogy meglehetősen kellemetlen szokás, nem is tesz jót nekik. A Centers of Disease Control and Prevention (amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ) szerint a köröm rágása közben baktériumok juthatnak be a körömágyba.

Természetesen az, hogy körmeinket szépen, tisztán, röviden tartsuk, hosszú távú és rendszerességet igénylő folyamat. Körömvágás előtt érdemes beáztatni a kezeket, így megpuhulnak a körmök, és könnyebb lesz őket levágni.

8 elváltozás a körmön, ami betegséget mutathat

A körmökön létrejövő elváltozások súlyos betegségekre és ásványi anyagok hiányára is felhívhatják a figyelmet.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük