Kollagén - Az örök fiatalság titka? (x)
A kollagén szinte minden fiatalítókrémben megtalálható. Nem csoda, hiszen ez felel a bőr feszességéért. De vajon mi a legjobb módja a használatának?

cover femina shutterstock
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ki ne akarna örökké fiatal maradni? Sima, feszes, ragyogó bőr, erős, dús haj, és ami a legfontosabb: nincsenek ízületi fájdalmak. Ha nem hallottad már ezerszer, hogy mindezekre a megoldást a kollagén jelenti, akkor talán egyszer sem. A fiatalság ígérete kétségkívül az egyik legeladhatóbb termék, így nem csoda, ha a fiatalítókrémek és kozmetikumok szinte mindegyike a kollagéntartalomra fókuszál. Azonban mint sok más esetben, az ördög itt is a részletekben rejlik. 

Na de mi is az a kollagén, és valóban hatásos-e?

Egy hely van, ahol több kollagént találsz, mint a reklámokban, ez pedig a saját tested. A kollagén ugyanis a leggyakoribb fehérje az emberi testben, amely számos funkciót tölt be. Nem túlzás azt mondani, hogy tulajdonképpen a test ragasztója, hiszen nevét a görög "κόλλα" (kólla), vagyis ragasztó szó után kapta. Amellett, hogy a csigolyákat és az ízületeket is ez tartja össze, a bőrünk 70%-a kollagén, így nem kérdés, hogy szerepe van annak kinézetében.

kollagen1 femina bigstock-840x560

A kollagén egy szálas, hosszú molekula, amely rugalmassá és feszessé teszi a bőrt, valamint a megfelelő hidratáltság biztosításában is fontos szerepet játszik. Fiatalkorban a test viszonylag sokat termel, így egy darabig nincs belőle hiány. A húszas évek vége felé azonban nagyban csökken a szervezet kollagéntermelése, és az addigi nagy mennyiség lassan, de annál biztosabban elkezd fogyatkozni. A bőr elveszíti feszességét, rugalmasságát, a ráncok is egyre láthatóbbá válnak, és akkor a későbbiekben kialakuló porcproblémákról még nem is beszéltünk.

Itt jön a képbe a kollagénpótlás. Ahhoz, hogy megőrizd az egészséges, fiatalos bőrt, valahonnan pótolnod kell a kieső kollagént. A különböző arckrémek ugyan tartalmaznak kollagént, azonban ez nem sokat ér, ha nem szívódik fel megfelelően. A kollagén természetes helye a bőr szerkezetén belül van, így pusztán azzal, hogy az arcodra kened, még nem oldottad meg a problémát. Mivel a kollagénmolekulák nagyon nagyok, nem férnek át a bőrön, és nem fognak azon keresztüljutva a helyükre kerülni. Nincs semmi baj a krémekkel. azonban fiatalító hatásuk sokkal inkább a hidratációt elősegítő hatásaikban keresendő.

A kollagén pótlására sokkal jobb alternatívát kínálnak a különböző táplálékkiegészítők, például a hidrolizált kollagén italok. A szervezeted az emésztés során lebontja a belé kerülő táplálékot, ezek az étrend-kiegészítők pedig tartalmazzák a kollagén előállításához szükséges anyagokat, így biztosítva a megfelelő kollagén-utánpótlást. 

kollagen2 femina bigstock-840x560

Több tanulmány is megerősítette az étrend-kiegészítőként fogyasztott kollagén bőrfeszességre gyakorolt pozitív hatását tartós használat mellett. A kollagén segíthet két másik anyag, a fibrillin és az elasztin termelésében is, melyek szintén fontos szerepet játszanak a bőr rugalmasságának megőrzésében. Mindemellett a kollagén a haj szebbé tételének eszköze is lehet. A hajhagymák a bőr ugyanazon rétegében helyezkednek el, ahol a kollagén is található. Csökkent kollagénszint mellett a hajhagymák száma is csökkenhet, amitől a haj ritkábbá válik. Megfelelő mennyiségű kollagén viszont segítheti a haj dúsabbá tételét és növekedését.

Akkor most tényleg örökké fiatal maradok?

Nem. Ha az örök fiatalságot keresed, a humor és az életfelfogás terén sokkal nagyobb sikered lesz. A test öregedését a tudomány jelenlegi állása szerint nem lehet megállítani, így nem is érdemes úgy tekinteni sem a kollagénre, sem akármi másra, mint a fiatalság elixírjére. A szervezet tápanyagfelszívó képessége és sejtmegújító funkciója a korral csökken, így inkább csak szépíteni lehet az öregedést, és ebben lehet nagy segítség a kollagén. Ugyan a kollagén pótlása kétségkívül hozzájárulhat a fiatalos kinézet hosszabb megőrzéséhez, de mint más sem, úgy ez sem csodaszer. 

Mindenki szeretne egy mindenre jó varázsszert, ami mellett semmi egyébre nem kell odafigyelnie. Ilyen azonban belátható időn belül nem lesz az üzletek polcain, úgyhogy továbbra is az egészséges életmód marad a legjobb fegyver az öregedés ellen. A helytelen, vitamin- és tápanyagszegény étkezés, a kevés folyadékfogyasztás, a dohányzás, az alkoholfogyasztás vagy az UV-sugárzásnak való kitettség mind gyorsítja a kollagénszint csökkenését, így ha a kollagénpótlással párhuzamosan odafigyelsz ezekre, sokat tettél bőröd egészségéért. 

(Képek forrása: Shutterstock, Bigstock)

Ezt is szeretjük