Káros a túlzott higiéné?

Míg hajdanán csak heti egyszer fürödtek, addig ma a napi akár kétszeri zuhanyzás a normális. Ezt azonban a bőrgyógyászok vegyes érzelmekkel kezelik...

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Sóbors
Top olvasott cikkek

Sok bőrgyógyász a túlzásba vitt tisztálkodás számlájára írja, hogy manapság emberek millióinak extrém száraz a bőre, pikkelyes és viszket a felső hámrétege. A bőrszárazság oka a csökkent faggyúképződés, amit legtöbbször a szappanoknak és mosakodószereknek köszönhetsz.

Jobb, ha langyos

A bőrgyógyászok egyetértenek abban, hogy a különböző szennyeződések rendszeres tisztálkodással - szappan nélkül is - lemoshatóak. A tisztálkodószerek nemcsak szárítják a bőrt, hanem annak vízmegkötő képességét is gyengítik.

A forró víz különösen káros, hiszen a meleg zsíroldó hatású: kioldja a bőr saját zsiradékát. Ha öt percig ácsorogsz forró vizes zuhany alatt, nagy valószínűséggel az összes lipidet "lemosod magadról". A vízminőség sem közömbös: a kemény víz jobban szárít, de ezt teszi a levegő is.

Az, hogy a bőröd simának és selymesnek, vagy mattnak és sprődnek tűnik-e, a vízháztartás függvénye. 20%-os hidratáltság - bár nem magas - már elég a rugalmassághoz, frissességhez, ha azonban a bőr felső rétegeinek víztartalma 10% alá esik - márpedig ez a helyzet száraz bőr esetében -, a hámréteg töredezettnek és pikkelyesnek tűnik.

Szükséges baktériumok

A bőr felszínét optimális esetben hydrolipid-film védi, amely biztosítja a 4,2-6,0 pH-értékű, azaz gyengén savas miliőt, ami a bőrbarát baktériumoknak nyújt táptalajt.

Ezek azok, amelyek megakadályozzák, hogy a bőr védtelenné váljon a betegségeket terjesztő kórokozókkal szemben. A baktériumok fontosak a bőrfelszínen, így eleve egészségtelenek azok a tisztálkodószerek, amelyek azt hirdetik, hogy a baktériumok 99%-át elpusztítják. A bőrnek igenis szüksége van rájuk, mint ahogy sok más egyébre is. A tisztálkodószereket ezért csak ott vesd be, ahol a bőröd valóban bepiszkolódott, vagy testszag keletkezett! Az alkáliszappanoknál kevésbé károsítják a bőrt a bőrazonos, 5,5 pH-értékű, azaz enyhén savas tisztálkodószerek, amelyek bár óvják a hydrolipid-filmréteget, a bőrfelszínt jobban szárítják.

Természetesen sem a szappanok, sem pedig a többi tisztálkodószer - ha nem viszed túlzásba a használatukat - nem károsak, de ha lehet, a fürdőhabokat tényleg kerüld! Válassz helyettük inkább a patikákban is kapható tusolóolajokat, fürdőolajokat, amelyeket eredetileg is eleve problémás, túl száraz bőrre fejlesztettek ki! A fürdőolajok "újrazsírozzák" a bőr felszínét, és egyben hidratálják is, ezért fürdés után ne töröld magad szárazra, csak óvatosan itasd fel a törülközővel a nedvességet!

Kencefice

A megfelelő bőrápolásból kihagyhatatlanok a testápoló krémek és hidratálótejek. A legjobbak a vízmegkötő anyagokat vagy glicerint tartalmazó készítmények, főként azok, amelyeket a "bőrazonos" minőségjelzővel illettek! A glicerin a bőr mélyebb rétegeibe jutva megköti a vizet, hasznos hatóanyagi pedig, mint például a gamma-linolénsav, a hámréteg védekezőképességét növelik.

Hármas védelem

A bőrt három tényező védi a kiszáradástól: vízmegkötő képessége, karbamid-tartalma, illetve a lipidek, azaz a bőr zsiradékai, amelyek a hámsejtekben természetes vízmegkötő barikádot képeznek. Emellett fontos még a hydrolipid-film is, vagyis az a vékony védőréteg, ami vízből és zsírfélékből képződik a bőr felszínén.

Vitaminokkal a szép bőrért

E-vitamin

Védi a sejteket a szabad gyököktől, amelyek az UV-sugárzás révén támadják meg az egészséges hámsejteket. Ám a bőr természetes vitamintartalma nem mindig elég, főként akkor nem, ha szoláriumozol vagy napozol. Fontos, hogy védd a bőröd, ehhez azonban már az 50%-kal megemelt E-vitamin-tartalmú krém is elég, ráadásul ezek a készítmények nemcsak bejuttatják a bőrbe a vitamint, hanem serkentik is azok termelődését.

C-vitamin

Stabilizálja a kollagént, és segíti a sejtek megújulását. A C-vitamin-tartalmú krémek javítják a bőr szerkezetét, és kisimítják az apróbb ráncokat.

A-vitamin

Szabályozza a sejtosztódást, illetve közvetve elősegíti a bőr megújulását. Kis adagban is nagyon hatékony, túladagoláskor viszont bőrpírt okoz. Az A-vitamint mikrokapszulákba csomagolják, így a bőr mélyebb rétegeibe is képes behatolni, ránctalanít, és kisimítja a kültakaró egyenetlenségeit.

Ezt is szeretjük