A leghatékonyabb izzadásgátlók
Nem mered megemelni a karod a nyári melegben? Ismerd meg a leghatékonyabb izzadásgátlókat, és nem kell többé aggódnod!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az izzadás

Miért, miért, miért - kérdezheted, amikor a hátadon gurul végig egy izzadságcsepp, mert akkora a hőség. Nos, pont azért, hogy hűtsön. A szervezetnek állandó hőmérsékletre van szüksége. Ha a külső hőmérséklet a test hőmérséklete közelében van vagy magasabb annál, akkor izzadni kezdesz. Így a párolgással a test lehűti magát.


Az izzadásnak a kiválasztásban, méregtelenítésben is szerepe van. Sok méreganyag távozik a bőrön keresztül, ezért is hasznos a szaunázás.

Az izzadás, illetve a test saját illata szexuális üzeneteket is közvetít. Állítólag annak az illatát találjuk vonzónak, akinek a génjei passzolnak a miénkhez, tehát egészséges utódokat tudunk létrehozni.

Az intenzív izzadás kellemetlen is lehet, hiszen a hónaljban és a hajlatokban elszaporodnak a baktériumok, és anyagcseréjük bomlásterméke az izzadtságszag. Ha semmi nem segít, akkor lehet, hogy hormonzavar okozza az intenzív izzadást. Ilyenkor érdemes elmenni egy hormonvizsgálatra.

Mit tehetsz?

Számtalan lehetőség áll rendelkezésre a piacon, amivel csökkentheted a kellemetlen izzadást. Néha azonban engedni is kell izzadni a testet.

Az izzadásgátlók két felől támadnak. Egyrészt gátolják, illetve csökkentik az izzadást és illatanyagaik segítségével elnyomják a kellemetlen szagot.

Stiftek, krémek, golyós dezodorok

Közepes izzadásnál lehetnek hatékonyak. Általában mindegyik tartalmaz hintőport vagy púdert, ami felszívja a nedvességet. Előnyük, hogy környezetkímélőek, hiszen nem jutattnak üvegházhatású gázokat a levegőbe.

Spray-k

A legerősebb izzadás ellen a spray-k veszik fel hatékonyan a küzdelmet. Már eleve frissítő hatású, ha a permet a bőrödhöz ér.

Bio stiftek

Nálunk is kapni lehet már organikus alapanyagokból készült dezodorokat. Bár áruk borsos, nem tartalmaznak alumíniumot, mint a legtöbb izzadásgátló. A legújabb kutatások összefüggést fedeztek fel az alumínium tartalmú dezodorok és a mellrák kialakulása között. A bio stiftekben általában szódabikarbónát találsz. Ráadásul a tömbökben árult dezodort az utolsó morzsáig elhasználhatod.

A jó öreg hintőpor

Nem csak a hónaljad izzad, viszont nem kenegetheted magad mindenhol izzadásgátlóval. Használj illatos hintőport, ami ugyan nem akadályozza meg az izzadást, de felszívja a nedvességet, így a baktériumok táptalaj híján nem szaporodnak.

Botox

A botulin injekciót leginkább ráncok ellen használják. Idegbénítóként működik.
Ha hónaljba fecskendezik, akkor blokkolja a verejtékmirigyeket, amik nem termelnek izzadságot. A hatás körülbelül fél évig tart.

Természetes izzadásgátlók

Belülről és kívülről is használhatod a természet nyújtotta lehetőségeket.
A zsálya teáját fogyasztva csökkentheted az izzadás mértékét. Egy csészéhez egy evőkanál zsályát áztass 15 percig forró vízben. Igyál meg minden nap egy csészével.

Készíthetsz fürdőt is. Az alábbi növényekben található cserzőanyag összehúzza a verejtékmirigyeket.
50 g apróbojtorjánt, 20 g zsályát és 30 g tölgyfakéreget köss össze kis gézzacskóba, és tedd a fürdővizedbe.

Ezt is szeretjük