Gyönyörű, csábító ajkak
Egy plasztikai sebész tanácsai
Nem, nem ajakfeltöltést javaslunk. Sokkal inkább az ajkak puhaságának megőrzésén van a hangsúly.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hideg, szeles időben vagy erős napsütésben ajkunk könnyen kiszáradhat. Ilyenkor érdemes ajakírt - szőlőzsírt - használni. Az ajkak bőre ugyanúgy ki van téve a napégésnek, mint a többi testtájé. Erős napsütésben mindenképpen ajánlott olyan szőlőzsírt választani, ami fényvédőt is tartalmaz. Hasonló a helyzet, mint az arc ráncosodásának megelőzése esetében.

Itt is érvényes az, hogy a szabadgyököket semlegesítő vitaminok - E- és C-vitamin - előnyösek lehetnek az ajkak fiatalon tartására.

Ugyanakkor úgy tűnik, hogy már vannak, akik túl sokat és túl sokszor alkalmazzák az ajakírt. Szinte olyan szokássá válik, mint a cigarettázás. A megszokáson kívül az is oka lehet az ilyen gyakori használatnak, hogy az ízesített vagy túl zsíros ajakír önkéntelen nyalogatást, harapdálást vált ki. Erre még visszatérünk az ajak gyulladásos betegségeinél.

Ajakszínezők

Egy rúzst használó nő élete során 2-5 kg rúzst ken magára. A rúzs népszerűségét az is jelzi, hogy az egyik leggyakrabban ellopott áru az üzletekben. Nem csoda, ha egy érzéseket kifejező szervet szeretne valaki még feltűnőbbé tenni.

Ennek legismertebb eszköze a rúzs. Rúzst néha még azok a nők is használnak, akik egyébként minden más sminkanyagtól idegenkednek.

A rúzs felvitele a sminkelés utolsó lépcsője, ekkor derül ki, hogy maradéktalanul jó-e a smink, mert ha igen, az arc szinte felragyog a jól megválasztott színezéstől.

A rúzst vagy ajakszínezőt nehezebb egyenletesen felvinni, ha az ajak kiszáradt, ezért ilyenkor érdemes ajakírt használni előtte. Ha egyenetlen az ajak színe, ezután még nagyon vékony rétegben alapozót is lehet használni az ajkakra.

Először az ajak kontúrjait húzd ki, majd az így kijelölt határokon belül vidd fel a színt. A színezésre vastagabb ajakceruzát és rúzst egyaránt használhatsz. A rúzst lehetőleg ecsettel vidd fel. Ha elkészült a színezés, púdert vagy szájfényt is alkalmazhatsz. A púder tartósabbá teszi a színt, ugyanakkor kevésbé fog fényleni. A szájfény nyilvánvalóan éppen ezzel ellentétesen, feltűnőbbé, fényesebbé teszi az ajkakat.

A rúzs eltávolítása

Vizes vattára vigyél fel néhány csepp sminklemosót. Óvatosan távolítsd el a rúzst, a szájzugtól befelé haladva. Töröld szárazra papírzsebkendővel.

Szokták ajánlani az ajak radírozását is: ha ajakírt teszel nagyon puha fogkefére, a felszíni hámsejteket is eltávolíthatod, így különösen finom és puha lehet az ajkad. Kétséges, hogy rendszeres használatra ajánlható-e, de egy-egy különlegesen fontos alkalom előtt megpróbálhatod.

Az ajaktetoválás

Az ajkak tetoválása egyre gyakoribbá válik. Több előnye is van: nem kenődik el, naponta bizonyos időt meg lehet vele takarítani, és akkor is alkalmazható, ha valaki a rúzsok valamely anyagára túlérzékeny. Ennek megfelelően sportolók, művészek, elfoglalt nők használják legtöbbször, de olyanok is szívesen megcsináltatják, akik egyszerűen nem akarnak ezzel foglalkozni. Akkor is célszerű lehet, ha valaki megromlott látása vagy kezének remegése miatt nem tudja kifogástalanul rúzsozni magát.A tetoválást olyan géppel végzik, amely vékony tűvel, percenként több százszor szúrva, festéket juttat a bőrbe. Szélesebb csíkokhoz gyakorlott kozmetikusok olyan tűt is használhatnak, melynek több hegye is van, így gyorsabban lehet haladni.

A művelet előtt helyi érzéstelenítő kezelést alkalmaznak. A fájdalom mértéke egyébként erősen függ a készüléktől és a kezelt személy egyéni reakciójától. A mai modern készülékek még tovább csökkentették a kezelés által okozott kellemetlenséget.

A tetoválás elkészülte után pörk borítja az ajkat, és az enyhén duzzadt. A pörk ezután leválik, és hámlás indul meg, mely szintén néhány napig tart. Ezután az ajak bőre kifejezetten megfiatalodik. Érdekes megfigyelés, hogy gyakran előfordul, hogy az ajak környékén található ráncok is kisimulnak. Ez valószínűleg annak tudható be, hogy a tetoválás nemcsak a hámra hat, hanem a hám alatti kötőszövetre is, ami az alapállomány termelését fokozza, így a hám kifeszül. A hámra gyakorolt hatás emlékeztet arra, mint amit egyébként a bőrön peeling után látunk. A tartós smink három-négy évig marad meg.

Ezt is szeretjük