A hófehér fogak titka
Semmi nem teszi szebbé a mosolyt, mint egy hófehér fogsor. De mi a titka a vakítóan fehér fogaknak? Vajon a megoldás a fogkrémek között keresendő?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mindenekelőtt fontos leszögezni, hogy a fogak színe elsősorban, de nem kizárólag az életmód függvénye. Nincs két ember ugyanolyan fogsorral, hiszen a fogak színe öröklött tulajdonságokon is alapszik.

Az árnyalatot befolyásolhatják a gyermekkori fejlődési körülmények, de az is, hogy az anya a terhessége alatt milyen gyógyszereket, főként antibiotikumokat szedett. Egyes vélemények szerint a kisgyermekkorban túlzott mértékben és rendszeresen fogyasztott fluorid-tabletta is hozzájárul a fogak későbbi elsárgulásához.

A felnőttkori fogelszíneződés hátterében azonban szinte kizárólag az életmód áll. A cigaretta, a rendszeresen fogyasztott kávé és tea, sőt, egyes intenzívebb színű ételek és italok, mint a vörösbor és a cékla is mind hozzájárulnak a fogak árnyalatának változásához.

Fehér fogakat szeretnék!

Ma már számtalan lehetőség van arra, hogy a fogaid visszanyerjék eredeti színüket, kezdve a különböző fehérítő fogkrémektől az éjszakai fogzseléken és krémeken át egészen a lézeres kezelésig. Sőt, ha elég mélyre tudsz nyúlni a zsebedben, akár hollywood-i mosolyod is lehet alig 40 perc alatt!

Fontos tudni!

A fogfehérítés csak egészséges fogak esetében lehetséges. Éppen ezért első lépésként a fogorvos általában ultrahang segítségével eltávolítja a fogkövet, alaposan megtisztítja, majd polírozza a fogakat. Általában a szuvas, problémás fogakat is kezelik ilyenkor, a végleges, fogszínű tömések viszont már csak a fehérítést követően kerülnek a fogakba.

Fehérítés fogkrémmel - és türelemmel

A fogkrémekkel történő fogfehérítés ma már szinte mindenki számára elérhető, hiszen már néhány száz forinttól hozzá lehet jutni egy-egy ígéretes darabhoz. Ezek a fogkrémek súroló hatásukkal tisztítják a fogakat, továbbá különböző fehérítőanyagokat is tartalmaznak, jóval alacsonyabb koncentrációban azonban, mint azok a krémek és zselék, amelyeket az orvosi rendelőkben használnak (lásd lentebb). Azt azonban, hogy a fehérítő fogkrémek valóban hatékonyak-e, nehéz megállapítani, az eredmény ugyanis csak a rendszeres, több hetes vagy akár több hónapos használat után mutatkozik meg. Ráadásul szinte csak akkor, ha használata idején szinte egyáltalán nem fogyasztasz kávét, teát, vörösbort...

Fontos tudni!
Mivel ezeknek a fogkrémeknek a többsége összetételénél fogva inkább a fogak felszínét súrolja, mintsem a bennük lévő elszíneződéseket halványítja, nem ajánlottak mindennapos fogmosásra, csupán kiegészítő fogkrémként érdemes őket használnod.

Fehérítés zselével - akár otthon is

A fehérítő zselék hatékonyabbak, és az eredményre sem kell annnyit várni, mint fogkrémek esetében. A zselével történő fehérítés otthon is végezhető, ebben az esetben 2-3 hetes kezeléssel érhető el a kívánt színárnyalat. A zselét éjszaka kell használni egy, a fogsorra helyezhető sín segítségével, amelyet a fogorvos készít a fog lenyomata alapján. A hidrogén-peroxidot vagy karbamid-peroxidot tartalmazó zselé behatol a fogzománcba, ahol kapcsolatba lépve a színezőanyagokkal halványítja azokat.

A kezelést az orvosi rendelőben is igénybeveheted, ha nem akarsz néhány hetet várni, hogy fehérek legyenek a fogaid. A zselével történő fehérítés a rendelőben is hasonló módon zajlik, a különbség csupán annyi, hogy az orvos által használt zselé jóval koncentráltabban tartalmazza a hatóanyagokat. A kezeléshez szintén sín szükséges, melyet hő vagy fény segítségével aktiválnak. Az általában egy órás kezelést elég akár három-négy alkalommal is igénybe venni ahhoz, hogy a fogaid fényesek és fehérek legyenek.

A nagyobb mértékben elszíneződött fogakra is van megoldás!

A lézeres fogfehérítés igen korszerű eljárás, amellyel gyorsan, és jelentős mértékben megváltoztatható a fogak színe. A módszer csak az orvosi rendelőkben vehető igénybe, hiszen a titka többek között abban a diódalézerben rejlik, mellyel a fehérítőbalzsammal bevont fogakat megvilágítják. Az eljárással akár egy-egy fog árnyalata is megváltoztatható, ha nincs szükség az egész fogsor fehérítésére.

Azokban az esetekben, amikor az elszíneződés már olyan mértékű, hogy a fent említett módszerek egyike sem alkalmazható, akkor a fogorvosok az úgynevezett héjkerámiás, más néven porcelánhéjas kezelést tanácsolják. A kezelés első lépéseként a fogak külső felszínét egészen az ínyig és a szomszédos fogak találkozásáig lecsiszolják, és közvetlen az íny mellett egy kis bemélyedést készítenek, hogy a felszínre ragasztott porcelánhéj biztonságosan támaszkodhasson a fogon.

A hollywood-i mosoly titka

Manapság a legkorszerűbb fogfehértő eljárásnak az Amerikában kifejlesztett, franchise-hálózatban egy ideje már hazánkban is elérhető BriteSmile számít. A kezelés előnye, hogy nem okoz elváltozásokat a fogak szerkezetében, az eddigi tapasztalatok szerint semmilyen káros hatása nincs. A BriteSmile titka a fogfehérítő zselében és egy speciális plazmalámpában rejlik, melynek segítségével elegendő egyszer igénybevenni a háromszor 20 perces kezelést ahhoz, hogy a fogak hófehérek legyenek, és azok is maradjanak legalább három évig.
A BriteSmile egyetlen ismert hátránya az ára, amely jelenleg 120.000 Ft és 160.000 Ft között mozog.

Ezt is szeretjük