A fiatalság titka
1. rész
Minden ember vágya, hogy örökké fiatal maradjon. nagyon komoly kutatások folynak a témában, aminek legújabb eredményeit most megosztjuk veled.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szeretnéd magad hatvan évesen harmincnak érezni? Nem bánnád, ha negyvenöt éves korodban húsznak néznél ki? Az álom valóra válhat! A fáraók bebalzsamoztatták magukat haláluk után.

Ma már adódnak jobb módszerek is arra, hogy frissek maradhassunk. Olyan módszerek, melyekkel – a nem kívánt mellékhatást előidéző hormonkúrákon és génterápián kívül – bárki veszélytelenül meghosszabbíthatja életét.

Valamennyien élhetnénk akár száz évig is, mégpedig a legjobb egészségben. Csupán arról kellene gondoskodnunk, hogy szervezetünk minél tovább termelje a fiatalságért felelős anyagokat, hormonokat és enzimeket.

Az Egyesült Államokban számos kísérlet folyik, melynek során hormonok adagolásával próbálnak embereket megfiatalítani. A dr. Daniel Rudman irányítása alatt működő kutatócsoport 60 év fölötti férfiaknak hat hónapon keresztül napi háromszor növekedési hormont adott.
Az eredmény: erősebb izmok, kevesebb zsír, feszesebb bőr.

A szabadon beszerezhető melatonin valósággal lázba hozta a lakosságot. Ez az az anyag, mely az oxigéngyökök, az „oxidációs stressz" ellen véd, ami több tudós szerint az öregedés kiváltó oka.

A női nemi hormon, az ösztrogén, a változás évei után a nőknek jobb közérzetet, fiatalosabb külsőt biztosít. Dr. Peter Snyder, a pennsylvaniai egyetem orvosa a férfiak előtt is felcsillantja a reményt. Szerinte a férfi nemi hormon, a tesztoszteron hasonlóan jó hatású az idősebb uraknak. Kísérletétől, melynek során 65 év fölötti férfiakat a 30-40 évesekre jellemző tesztoszteron-mennyiséggel lát el, nagyobb izomtömeget, jobb erőnlétet, erősebb csontokat, jobb közérzetet vár. Ám az említett hormonok tartós szedése jelentős mellékhatásokkal is rendelkezik, ezért azok fiatalítás céljából történő alkalmazása semmiképp sem javasolt.

DHEA – az új sztár

A dihydroepiandroszteron (DHEA), mely a nemi hormonokkal mutat rokonságot, s mely a hetedik életévtől kezdve a mellékvesekéregben termelődik, az életkorkutatás legfrissebb újdonsága. A hormon vérszintje a 25. és 30. életév között éri el csúcsértékét. 70 éves korban szintje ennek 10-15 százalékára csökken. A DHEA-val kezelt idős emberek könnyebben viselik a stresszt, testileg-szellemileg rugalmasabbak, kezdeményezőbbek, éjjelente jobban alszanak. Javul a szív vérellátása, erősödik az immunrendszer. Keveset tudunk a kémiai ifjítószerek mellékhatásairól, ezért a csodaszer könnyen méreggé válhat. Több tudós átmenetinek és felszínesnek tartja a mesterséges visszafiatalítást.Mi történik velünk tulajdonképpen, mikor megöregszünk? Csak elhasználódunk, vagy a folyamat valamiféle sejtjeinkbe programozott törvényszerűségen alapszik? A tudomány sokáig kereste a választ a kérdésre. A mai álláspont szerint az elöregedett sejtek nem képesek a testet elegendő energiával ellátni.

Az energia – a sejt legparányibb belső erőműveiben, a mitokondriumokban – cukorból, zsírból s fehérjéből származik. A sejt rengeteg mitokondriumot tartalmaz, melyek pár hetente megújulnak. A megújulás határozott genetikai menetrend, a mitokondriális örökítőanyag szerint zajlik. Az idő múlásával a sejtek osztódásába egyre több hiba csúszhat be. A mitokondriumok teljesítőképessége fokozatosan alábbhagy. Az idős emberek számára minden sokkal fárasztóbb, hiszen a kor előrehaladtával az ifjúkori energiáknak csak töredéke áll rendelkezésre.

Ha szívesen olvasnál életmódról, egészségről, fogyókúrákról, érdekel a wellness világa, itt az ideje, hogy megvásárold az Ideál Magazin májusi számát. Ízelítő a tartalomból:

Kövek a gyógyításban
A húgyúti betegségek lelki okai
Lisztérzékenyek étrendje
Gyógynövények allergiásoknak
Hízlaló gyógyszerek
A hűtlenség áldozatai
Karcsúsító ételek
GI-diéta

Olvass bele a legfrissebb szám tartalmába:
Puffasztók és apasztók »

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük