Hogy öltözködhetnek a nők Észak-Koreában? Néhány ruhadarabot tilos viselniük

Észak-Koreában szigorú elvárások vonatkoznak az öltözködésre is. Bizonyos ruhadarabokat tilos viselni a diktatúra lakóinak.

eszak korea oltozkodes cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

Észak-Koreában a hajviseletre, a sminkre és az öltözködésre is szigorú szabályok vonatkoznak. A férfiaknak és a nőknek is az ajánlott frizuratípusokból illik választani, a vörös rúzs és az erőteljes szemfesték pedig elképzelhetetlen az országban.

A ruhák terén szintén élnek hasonló korlátozások: vannak erősen javasolt darabok, de olyanok is, melyeket az íratlan szabályok szerint tilos viselni.

Mit nem viselhetnek az Észak-Koreaiak?

Phenjanban működik egy Divatrendőrségnek nevezett szervezet, a Gyuchaldae. Ez egy önkéntesekből álló csoport, akik ellenőrzik, hogy az emberek megfelelő viseletben mutatkoznak-e az utcán, és betartják-e az íratlan szabályokat. Egy disszidens, Nara Kang számolt be arról, hogy nagyjából tízméterenként állnak a járőrök, akik figyelik a járókelők külsejét. A felügyelőktől és a szabálysértés súlyosságától függően általában vagy kiállítják a vétkezőket egy térre, és mások előtt sértegetik, kritizálják őket, vagy kényszermunkára kötelezik őket.

A tiltott darabok közé leginkább a túl kihívó vagy a túlságosan is „nyugatias” ruhák tartoznak. Carol Giacomo a diktatúrában töltött napok után a New York Times oldalán számolt be arról, hogy a farmernak még a nyomát sem látta az országban. Ez persze nem csupán véletlen egybeeséseknek köszönhető: a nyugati kultúrát, a modern divatot megtestesítő nadrág viselése nem tolerálható Észak-Koreában. A The Guardian szerint feliratos vagy márkajelzésekkel ellátott felsőket sem viselhetnek az emberek, de kapucnis pulcsiban sem gyakran látni járókelőket az utcán. Egyébként minden tiltólistás, ami túl kihívó, feltűnő vagy különleges - beleértve a miniszoknyát vagy a túl rövid nadrágot is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az ideális öltözködés a diktatúrában

Ahogy a kicsempészett divatmagazin lapjain és az országban készült fotókon is látszik, az elegáns, visszafogott megjelenés számít ideálisnak Észak-Koreában. Egy 27 éves nő a The Guardiannek mesélt arról, hogy a nők a külvárosban viselhetnek laza nadrágokat, de amikor a belvárosba indult, szoknyára vagy tradicionális öltözékre kellett váltania.

A hölgyek és az urak esetében is az elegáns, visszafogott öltözködés az elvárás. A nők legtöbbször minimum térdig érő szoknyában, blézerben, elegáns blúzban és magas sarkú vagy balerinacipőben lépnek utcára, míg a férfiak szövetnadrágra, ingre vagy a sima pólóra szavaznak. A színek terén a fekete, a sötétkék és a bézs a legnépszerűbbek. Élénk árnyalatokban általában csak a tradicionális népviselet részét képező hanbokok pompáznak. A divatosabb darabokat persze csak a tehetősebb rétegek engedhetik meg maguknak. Nemtől függetlenül szinte mindenki visel egy vagy több kitűzőt, mellyel országuk és egykori vagy jelenlegi vezetőjük iránti tiszteletüket fejezik ki. 

A beszámolók szerint mindezek ellenére Észak-Koreában is vannak különböző trendek, melyek bizonyos időszakokban hódítanak. A divat évről évre változik egy kicsit, a szigorú szabályozások pedig egy picit oldódtak is az elmúlt időszakban. Mindig vannak azonban olyanok, akik öltözködésükkel igyekeznek lázadni az előírások és a rendszer ellen, ám ezt általában sem a többiek, sem az állam nem nézi jó szemmel. 

Ilyen egy divatmagazin Észak-Koreában

Alek Sigley, a Kim Ir Szen Egyetem végzős diákja és egy észak-koreai utazási iroda, a Tongil Tours vezetője az NK News oldalán osztott meg képeket egy olyan divatmagazinról, amelyhez volt szerencséje hozzájutni az országban. A ritka fotók jól tükrözik azt, mennyire más ott az egész élet, valamint a divat is.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük