Ránctalanít, és eltünteti a pigmentfoltokat
Hogy használd a C-vitamint?
A C-vitamin nemcsak belsőleg, de külsőleg is rendkívül hatékony ránctalanító.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár szívesen mondják ránctalanító hatásúnak a legtöbb terméket, ha a hatóanyagokat nézzük, akkor valós hatással, ami a már meglévő ráncok eltüntetését jelenti, kevés rendelkezik.

Már bemutattuk az A-vitamint, vagyis a retinolt, ami segíthet a ráncok eltüntetésében, most ismerd meg a C-vitamint, illetve azt, hogy kell keresni a címkén, hogy valóban hatékony legyen.

Ránctalanító vitamin

A C-vitamin igazán multifunkcionális összetevő, valóban képes ránctalanítani azáltal, hogy serkenti a kollagéntermelést. Ebben hasonlít a retinoidokra, illetve az AHA-savakra, melyek 10% feletti koncentrációban képesek a ránctalanításra.

A C-vitamin szuper antioxidáns, vagyis megköti a káros szabadgyököket, melyek pusztítják az egészséges sejteket. Így nemcsak ránctalanít, hanem komoly szerepet játszik a bőröregedés megelőzésében is. Szintén jelentős a folthalványító hatása, így mondhatni, három az egyben szupervitamin kívülről is.

A tiszta C-vitamin, ascorbic acid néven találod az INCI-ben, fényre, hőre és levegőre egyaránt bomlik. A csomagolása emiatt sohasem átlátszó, védi a terméket a fénytől, és azt érdemes hűtőben tárolni. Sok C-vitamin-származékot tartalmazó szérum is kapható, hatékonyságuk hasonló, mint a tiszta C-vitaminé, azonban stabilabbak. Ilyen az ascorbyl palmitate, magnesium ascorbyl phosphate, ascorbyl tetra-isopalmitoyl, tetrahexyldecyl ascorbate és sodium ascorbyl phosphate. Az INCI-ben, vagyis összetevőlistában is így találod őket.

Ha egy C-vitaminos készítmény csomagolása átlátszó, ne vedd meg. Ha az addig áttetsző, ascorbic acid hatóanyagú szérumod besárgulna, az az oxidáció jele, tehát a hatóanyag lebomlott, ilyenkor semmiképpen se használd tovább!

Tipp
Ha szeretnél még több érdekességet és hasznos tanácsot megtudni a bőrápolásról, ha érdekel, hogy milyen hatóanyagokkal érdemes aknék vagy ráncok ellen küzdeni, ha szeretnél tisztán látni a marketingszövegek közt, akkor nézd meg MsTindigo oldalát, aki a szép bőr igazi szakértője.

Hogy használd?

Az optimális hatás elérése érdekében a tiszta C-vitaminból, ascorbic acid, 5-15%-ot tartalmazzon a termék, azonban a származékaiból, természetesen az adott összetevőtől függően 0,1-3%-ot. Tehát, ha a C-vitamin-származékot az INCI lista végén találod, attól még lehet hatékony a termék, ha viszont ascorbic acid hatóanyagú, akkor az INCI első három-négy helyén érdemes keresni.

A legjobb pedig, ha a szérumodban E-vitamin, illetve felurasav, ferulic acid is van, ugyanis ezek az összetevők erőteljesen fokozzák a C-vitamin antioxidáns hatását!

A C-vitaminos szérumot a legjobb reggel használni, azonban ne feledkezz meg utána fényvédelemről! A napsugárzás nagyban felelős a bőröregedésért, a foltok kialakulásáért, így akár a ránctalanító, akár a folthalványító hatásuk miatt keresnél ilyen szérumot, nem sokat fog érni, ha nem használsz mellette lelkiismeretesen fényvédőt, még télen is!

Ezt is szeretjük