A világhírű divattervező múzsája 70 felett is gyönyörű: Yves Saint Laurent-t első látásra megbabonázta Betty Catroux
Yves Saint Laurent szerint Betty Catroux olyan volt számára, mintha az ikertestvére lenne. Kissé androgün külseje és személyisége nagy hatással volt rá, illetve dizájnjaira is.

betty catroux cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ugyanúgy, ahogy a költőknek és a festőknek, a divattervezőknek is vannak csodás múzsáik, akik inspirálják őket munkájuk során. A világhírű Yves Saint Laurent-nek több ilyen nő is volt az életében, közülük pedig kétségkívül az egyik legjelentősebb Betty Catroux volt.

Már első látásra elvarázsolta a dizájnert, és szinte azonnal elválaszthatatlanok lettek. A különleges szépségnek nagy hatása volt az alkotó munkásságára, és még a férfi halála után, hetvenéves kora felett is feltűnt a márka egyik kampányában.

Betty Catroux és Yves Saint Laurent találkozása

1945-ben született Brazíliában, élete első négy évét itt is töltötte, ám ezután Párizsba költözött anyjával, valamint annak új párjával. 17 évesen kezdett modellkarrierbe Coco Chanelnél, akinél csak két évig dolgozott, főleg azért, mert nem rajongott ezért a munkáért. Sorsa 1967-ben vett hatalmas fordulatot, amikor is ellátogatott egy híres párizsi night clubba, a Chez Régine-be, ahol olyan sztárok szórakoztak, mint Andy Warhol vagy Jane Birkin.

Itt pillantotta meg őt Yves Saint Laurent, akit azonnal elkápráztatott a fiatal lány: nemcsak külseje ejtette ámulatba, hanem az is, hogy úgy érezte, benne találta meg női alteregóját. Mindketten vékonyak, magasak voltak halvány bőrrel, szőke hajjal, és mint később kiderült, a melankóliában is osztoztak, amit később a féktelen szórakozással igyekeztek elfojtani. A férfi egyszerűen úgy érezte, megtalálta a lelki társát.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az androgün múzsa

A tervezőt a fiatal nő egyáltalán nem az akkori ideálnak megfelelő, kissé androgün külseje is elkápráztatta, és mivel akkoriban új férfias és nőies esztétika megalkotásán fáradozott, őt választotta nőideáljának. Karrierje során rengeteg olyan kreációt alkotott meg, amelynek létrejöttében Bettynek is nagy szerepe volt. A modell inspirálta a dizájnert, és segített neki abban, hogy zseniális gondolatai ruhák formájában ölthessenek testet. Hatása főleg a kissé maszkulinabb darabokban érezhető, mindketten úgy vélték ugyanis, hogy ha egy nő férfias szettekbe bújik, akkor még csábítóbbá válik. Olyan darabokat ihletett, mint a szafari és a ballonkabát vagy éppen a női szmoking.

Betty Catroux és Yves Saint Laurent legjobb barátok lettek, a férfi gyakran ikertestvérének hívta a modellt, akit gyorsan megismert az egész világ, és egyre nagyobb nevet szerzett a szakmában. Szabadidejük nagy részét együtt töltötték, rengeteget szórakoztak, a nő később úgy nyilatkozott, élete igazi tündérmese volt a dizájner mellett. Úgy véli, sosem érdekelte igazán a divat, nem foglalkozott túl sokat az öltözködéssel, mégis stílusikonná vált. Olyannyira inspirálóan hatott a megjelenése és a személyisége, hogy később Tom Ford múzsája is lett.

A modell 1968-ban ment hozzá a belsőépítész François Catroux-höz, és a tervező 2008-as halálát követő évtizedben is hű maradt az YSL márkához. Rendszeresen vett részt divatbemutatókon, 2018-ban pedig 73 évesen szerepelt is az egyik kampányukban. Jelenleg már ritkábban mutatkozik a nyilvánosság előtt, férjével provence-i házukban töltik idejük nagy részét, és nem nagyon fogadnak látogatókat. Az azonban biztos, hogy Betty Catroux hetven felett is különleges szépség.

Christian Dior múzsája, Alla Ilchun

Christian Diort aktív évei alatt számos különböző hölgy inspirálta, többek között Marlene Dietrich, Olivia de Havilland, Grace Kelly vagy épp Elizabeth Taylor. De volt egy gyönyörű nő, akiért bár rajongott a dizájner, ma mégis kevesen ismerik a nevét. Alla Ilchunról rengeteg fotó, ám életéről viszonylag kevés információ maradt fenn annak ellenére, hogy a ’40-es, ’50-es évek, illetve a Dior-ház ikonikus modellje volt.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük