Minél szebb volt egy nő, annál nagyobb orrkorongot kapott - Ezért csúfítják el magukat az apatani törzs asszonyai

Az apatani nők arcát tetoválások díszítik, orrukba nagy fakorongokat tettek. A furcsa tradíciónak oka van a törzsben.

Az apatani nők orrkorongja
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

Az indiai Ziro-völgyben élő apatani törzs nőinek arcát tetoválások díszítik, és egy furcsa kiegészítőt is viselnek. 

A különböző méretű orrkorongok teljesen eltorzítják az orrukat, megnehezítik a mindennapokat, mégis a hagyományok szerves részét képezik. Régen ugyanis fontos szerepet töltöttek be.

Az apatani nők orrkorongja

A törzs eredetileg az indiai Arunachal Prades tartományban, az Apatani-fennsíkon vándorolt, mára viszont a Ziro-völgyben telepedtek le, és leginkább mezőgazdasággal, rizstermesztéssel és haltenyésztéssel foglalkoznak. Írásos emlékeik szinte alig vannak, történelmük szájhagyomány útján terjed - ezekhez kapcsolódnak a nagy orrkorongok és az arcukat díszítő tetoválások is.

A yaping hullo nevet viselő korongokat régen azért kezdték el használni, hogy elcsúfítsák a nőket, és megóvják őket attól, hogy más törzsek férfi tagjai elrabolják őket. A fából készült korongokat a lányok beavatási szertartásakor helyezték bele az orrukba, leginkább az első menstruáció során, vagy annak kezdete előtt. Minél szebb volt egy fiatal, annál nagyobb korongot kapott. 

Úgy tudni, a kiegészítők behelyezését az apatani férfiak kezdeményezték, hogy ne rabolhassák el asszonyaikat. Amikor ugyanis a történelem során megtámadták őket, betörtek a faluba, vagy harcba keveredtek, a legtöbbször az ellenséges törzs tagjai elrabolták a nőket. Azt remélték, hogy a kiegészítők és a tetoválások miatt más férfiak csúnyának látják majd asszonyaikat és lányaikat, így nem is viszik magukkal őket.

A tetoválások és a korongok is hasonló célt szolgáltak, előbbiek azonban sok nehézséget és kényelmetlenséget okoznak, hiszen kellemetlenek és a légzést is megnehezítik. Ennek ellenére egészen 1970-ig a hagyomány szerves részét képezték. Úgy tudni, azóta nem végezték a lányokon a rituális beavatkozást.

A yaping hullot viselő asszonyok azonban ma is a törzs jelképeinek és szinte igazi látványosságnak számítanak. Akik azonban közülük elhagyták a völgyet, nagyon nehezen tudnak beilleszkedni más társadalmakba az orrdísz miatt, és munkát sem könnyű találniuk külsejük miatt.

Egy életre megnyomorítják a nőket a szépség nevében: 8 hely a világban, ahol az egészségükkel fizetnek az asszonyok

A nőknek ezeken a területeken tényleg meg kell szenvedniük a szépségért. Van, hogy brutális procedúrákon esnek át a hagyományok kedvéért.

Elolvasom

(Cover-kép: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük