Mikor válnak veszélyessé a bőrrák előfutárai?
Szemölcs, anyajegy, májfolt
Nemcsak bőrcsúfító hatásuk miatt érdemes figyelni rájuk, hanem azért is, mert akár bőrrákot is jelezhetnek.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek
A bőrön többféle elváltozás is előfordulhat. Ezeket sokszor téves névvel illetjük, pedig nem árt tisztában lenni a különböző elnevezések jelentésével!

Születéskor a legtöbb kisbaba makulátlan bőrrel jön a világra. A kor előrehaladtával aztán egyre több és több, különböző jellegű bőrelváltozás jelenik meg sok ember testén. Ezek száma függhet bőrtípustól, genetikai jellegzetességektől és különböző belső tényezőktől.

Anyajegy - naevus

A népnyelv a festékes bőrelváltozásokat legtöbbször anyajegynek hívja. A név arra utal, hogy ezek részben már születéskor is megtalálhatók. Ez annyiban megtévesztő, hogy anyajegyek - naevusok - a felnőttkorban is kialakulnak. Orvosi szempontból anyajegyről akkor beszélünk, ha egy bőrterületen a festéksejtek vagy a kiserek felszaporodnak. Előbbi esetben barnás, utóbbiban vöröses-lilás elváltozás keletkezik. Gyakoribb és fontosabb a festékes anyajegyek csoportja.

Az elváltozás belesimulhat a környezetébe, laposan előemelkedhet, vagy kis nyélen is ülhet. Felülete a simától a durva rücskösig változhat, festékezettsége egyenetlen is lehet. Sokszor akár több, időnként esztétikailag zavaró vastagságú szőrszálat is tartalmazhat. A naevusok lehetnek pár milliméteresek, de előfordulnak akár tenyérnyi nagyságúak is.
Az élet során az anyajegyek száma növekszik. Ennek oka a bőrt ért UV-sugárzás kumulatív hatása, fizikai és kémiai hatások, esetleg anyagcsere- vagy hormonális betegség lehet. Külön figyelmet érdemelnek azok a naevusok, melyek elhelyezkedésük folytán gyakori irritációnak vannak kitéve: melltartó széle, öv zavarja őket. Az ismétlődő fizikai inger hatására ugyanis daganatos elfajulás következhet be.

Fontos szemmel tartanunk tehát az anyajegyeket, hogy azok esetleges változását időben észrevedd. Erre a legjobban használható módszer az ABCD-szabály, amely a jellemzők angol nevének kezdőbetűiből áll.

Természetesen nem minden változás jelenti az anyajegy rákos elfajulását, de mindenképpen jó, ha ennek eldöntésére bőrgyógyász szakorvoshoz fordulsz.

ABCD-szabály

A - aszimmetria: a legtöbbször köralakú anyajegy formájának megváltozása, aszimmetria kialakulása.
B - border = szél: az elváltozás széle határozatlanná, elmosódottá válik, esetleg nyúlványok jelennek meg.
C - colour = szín: az anyajegy részben vagy egészében füstszínű, feketés lesz, esetleg világos udvar alakul ki körülötte.
D - diameter = átmérő: méretváltozás, különösen, ha rövid időn belül gyors növekedésnek indul.

Veszélyes-e a műtét?

Sajnos a mai napig tartja magát a tévhit, hogy az anyajegy megbolygatása rákos daganathoz vezet. Abban az esetben, ha a műtétet megfelelő szaktudású személy végzi, ilyen veszély nem áll fenn. Alapvető elv, hogy az elváltozást teljes egészében el kell távolítani, úgy, hogy a kimetszés az épben haladjon. Ez azt jelenti, hogy a bőrelváltozás körül minden irányban ép bőrt is ki kell metszeni. Ennek az úgynevezett ép szélnek a nagysága attól függ, hogy fennáll-e rosszindulatúság gyanúja.

Szemölcs - verruca vulgaris

Szemölcs névvel sokszor azokat a bőrelváltozásokat illetik, amelyek a bőrfelszínből előemelkednek, esetleg egyenetlen felszínűek. Ezek legnagyobb része azonban orvosilag naevusnak tekintendő. A valódi szemölcs vírusos eredetű bőrelváltozás. Lefelé keskenyedve a bőr mélyebb rétegeibe terjed, a bőrfelszíni szaruréteget pedig megvastagítja. Van gyorsan terjedő fajtája, máskor akár évekig is nyugalomban van. Ha megsérül és vérzik, a környező bőrterületet is megfertőzheti.

Eltávolítására a lézer és a fagyasztás is nagyon jól használható, mivel mindkét módszer esetén a hőhatás elpusztítja a sejteket, és vérzés sem lép fel. A szemölcs egy fajtája okozza a sokakat kínzó tyúkszemet, amely járáskor a talpon komoly fájdalmat okozhat. Ennek kiirtása sokszor igen nehéz feladat.

Májfolt

A májfolt elsősorban a homlokon, az orcákon és a száj környékén, valamint a kézháton megjelenő bőrelváltozás. Önmagában nem jelent veszélyt, viszont gyomor- és bélrendszeri, májműködési vagy hormonális zavart jelezhet. Elsősorban idősebb emberek problémája, a napfény fokozhatja a tüneteket.

A bőr pigmentanyaga, a melanin egy helyen nagyobb koncentrációban felhalmozódik, és ez jelenik meg barna foltként.

Ha szívesen olvasnál életmódról, egészségről, fogyókúrákról, és érdekel a wellness világa, itt az ideje, hogy megvásárold az Ideál Magazin júniusi számát.
Ízelítő a tartalomból:

Iszmakógia
Biztonságos szex
Nyaraljunk kellemesen!
A visszértágulat kezelése
Hormonokkal vagy anélkül?
Kezdj új életet családállítással!

Olvass bele a júniusi szám tartalmába:
Ideál Magazin 2008. június »
Ezt is szeretjük