Ránctalanító gyümölcssavas arckrémek
A legjobb fiatalító stratégia a hámlasztás. A gyümölcssavak ránctalanítanak, és a bőröd új fényben ragyog.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A bőr öregedésének megelőzése és kezelése területén számtalan újdonság látott napvilágot az elmúlt évszázadban: ezek egy részét ma is alkalmazzák, másokat már csak érdekességként emlegetnek.

A 90-es évek elején a Brazíliából származó, cukornádból kivont glikolsavval történő bőrfiatalítást először bőrgyógyászok alkalmazták, később kozmetikai kezeléssé finomították.

A kozmetikumok gyümölcssavtartalmának felső határát ma már egyes országokban törvényileg szabályozzák. Az otthoni és a kozmetikai kezelések ezzel kevésbé drasztikussá és sokkal biztonságosabbá is váltak.
A kozmetikusoknak pedig megmaradt a speciális körülményeket igénylő bőrfiatalító beavatkozások egész arzenálja – a kémiai hámlasztás, a bőrcsiszolás és a lézeres peeling.

Kleopátra savanyú szamártejben fürdött, a legendák szerinti csodálatos szépségét a tejsavnak köszönhette. A Napkirály udvarában az udvarhölgyek musttal és borral mosták az arcukat, a 20-as évek amerikai tinédzserei citromleves bedörzsölést alkalmaztak száraz, repedezett könyökük kezelésére.

A reszeltalma-pakolás magyar népszokás: a menyasszony arcát a jeles nap előtt ezzel tették széppé.

Az AHA neve a szerkezetét leíró kémiai névből ered. Az alfa-hidroxi savak természetes eredetűek, megnevezésükre használjuk a „gyümölcssav” kifejezést is, bár az aludttejből származó tejsavra és a cukornádból kivont glikolsavra ez nem pontos meghatározás.

A bőr öregedése

A génjeinkbe programozott öregedés a változások egyötödéért felelős. Ide soroljuk a faggyútermelés csökkenését, a bőr vízmegtartó képességének gyengülését és a hám elvékonyodását. Idősebb korban ez a bőr ráncolhatóságában és viszketésében nyilvánul meg – és a fénytől megóvott bőrön is létrejön!
Az öregedés túlnyomó részét azonban az UV fény okozza, ez a bőr fényokozta öregedése. Festékképzési rendellenességek, pigmentfoltok alakulnak ki, értágulatok keletkeznek, melyek szövevényes halózatot alkotva állandó bőrvörösséget idéznek elő.
A ráncok kialakulásának első lépcsője, hogy az elöregedett szarusejtek leválása – a természetes hámlás – az életkor előrehaladtával csökken. A bőr legfelső rétege, a szaruréteg, megvastagszik és felületes, majd mélyebb repedések keletkeznek a felszínén – ezek a ráncok. Meglazul a bőr alatti kötőszövet is, így a ráncok tovább mélyülnek.

Általános szabály: csak jól képzett, hámlasztásban többéves gyakorlattal rendelkező szakembert érdemes választani – legyen az kozmetikus vagy orvos. A veszélyeket ismerni kell, de a hámlasztás előnyeit semmiképpen sem érdemes lebecsülni: pattanások utáni behúzódott hegek vagy idősödő arcbőr esetén látványos eredménnyel jár.

Hogyan vásároljunk gyümölcssavas krémet?

A gyümölcssavak hámlasztó hatása következtében a megvastagodott szaruréteg elvékonyodik, és megélénkül az alsó rétegben a sejtosztódás. A bőr azért fiatalodik meg, mert az elöregedett sejtek helyét a mélyebb rétegekből érkező friss sejtek foglalják el. A bőr megújulása olyan szerkezeti változásokat okoz, amely során a bőr visszanyeri üde rózsaszín színét és fiatalos fényét. Aki óvatos, először csak otthon használjon gyümölcssavas krémet, számos kozmetikai cég kínál ma már ilyet. A savas krém felvitele után enyhe csípő érzés vagy viszketés jelentkezhet, mely általában néhány perc alatt magától elmúlik.
3%-os töménység alatt bőrfiatalító hatással nem számolhatunk, ha mégis javul a bőr állapota, az a kozmetikum többi alkotórészének köszönhető. Ha a terméken csak annyit tüntetnek fel, hogy AHA-tartamú, és a savak mennyiségét nem, lehetetlen a várható hatást megjósolni. Persze a magasabb AHA-tartalom sem feltétlenül garantálja, hogy a termék jobban is hat.

Mélyebb hatást szeretnél?

A kozmetikusok által végezhető felületes hámlasztás a legfelső rétegre hat, enyhe viszketéssel és csípő érzéssel jár, vérzés soha nem jelentkezik. A bőrvörösség és a finom hámlás néhány napon belül visszafejlődik.

A bőrgyógyászok a középmély peelinget részesítik előnyben: ez már mélyebbre terjed, a néhány perces kezelés közben csípő érzés vagy enyhe fájdalom jelentkezik. A kezelést néhány napos bőrvörösség követi, mely alapozóval eltakarható, majd a több napig tartó hámlás után a gyógyulás egy héten belül lezajlik. A kezelés évente többször ismételhető, így a bőr folyamatos hatás mellett teljes vastagságában képes megújulni anélkül, hogy jelentősen elvékonyodna.

A lézeres mélyhámlasztás után nedvező bőrfelület keletkezik, melyet különösen óvni kell, a gyógyulás utáni bőrvörösség pedig néhány héttől 2-3 hónapig maradhat meg. A fájdalom miatt általában altatásban végzik a beavatkozást, ennek kockázataival is számolni kell.

Ha szeretnél még többet olvasni a szépségápolásról, kozmetikai eljárásokról, akkor látogass el az Informed oldalára!

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük