Profi tippek, hogy 3 perc alatt gyönyörű legyél
Nem aludtál eleget? Nyúzott vagy? Ha hipp-hopp szeretnél megszépülni, kövesd profi sminktippjeinket a tökéletes alapozásért!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tökéletes arcbőr, illetve a tökéletes smink alapja az alapozás. Enélkül szinte mindegy, hogy mit teszel az arcodra. Nyáron nincs rá feltétlenül szükség, mert a barna bőr elkendőzi az apró hibákat, az arc nem sápadt, és nem is kényelmes, ha a nagy melegben egy plusz réteg növeli a hőt.


Ősszel azonban mindenki sápadtabb, a szem karikás, hiszen lejárt a szabadságok ideje. Egy szépen alapozott arcon pedig minden jobban mutat.

Az alapozás lehet gyors, és lehet egészen precíz művelet is. Természetesen a legtöbb nőnek - főleg reggel - nincs ideje arra, hogy félórákat töltsön hibajavítókkal és színkorrigálókkal, de nem árt, ha tudod, hogy hogyan kell őket használni.

A profik az alapozót sokszor ecsetekkel viszik fel. Ezt is el lehet sajátítani, de inkább a gyakorlatban. Vannak olyan alapozók, illetve korrektorok, amelyek végén ecsetes aplikátor van, érdemes ezeket kipróbálni, és kísérletezgetni velük.

Ilyen például a Bourjois Brush Foundation nevű alapozója vagy az Avon Anew ránceltüntető korrektora. A kevésbé profik leginkább az ujjbegyekkel viszik fel a festéket, de egy sminkszivacsot mindenkinek érdemes beszereznie, mert könnyen használható, és jól elosztja az alapozót.

Az alapok alapja

Bár az alapozás kezdeti lépésnek tűnik, mégis meg kell, hogy előzze egy másik, mégpedig az arcápolás. Ha száraz vagy épp túl zsíros, ápolatlan bőrre kerül az alapozó, akkor nem kendőzni fog, hanem kiemeli az esetleges hibákat. Elsősorban tehát tartsd rendben az arcbőrödet a neki megfelelő napi kétszeri tisztítással és táplálással, ennél jobb szépségápolási tanács nincs. Így a bőröd mindig friss lesz, és jól sminkelhető.
A sminkelést mindig előzze meg hidratálás, még akkor is, ha nem reggel teszed fel. Így könnyen eloszlathatod a különböző festékeket.

Mire lesz szükség?

Az attól függ, hogy mit akarsz elkendőzni vagy kiemelni. Ha szép a bőröd, akkor alapozóra és esetleg korrektorra van szükséged. Ha arcod egyenetlenségeit szeretnéd kompenzálni, akkor világosítóra, ha a túlzott bőrpírt szeretnéd halványítani, akkor színkorrektorra van szükség.
Emellett jó, ha van a fent említett sminkszivacs.

A korrektor mindig világosabb, mint az alapozó, könnyű állagú, hogy akkor se legyen vastag, ha rákerül az alapozó. A stift formájú nem éppen a legjobb, lehetőleg folyékony legyen. Az alapozó árnyalata egyezzen meg a bőrével, maximum egy árnyalattal legyen világosabb. A nap folyamán ugyanis az alapozó sötétedik.
A színkorrigáló általában zöld, de van belőle fehér vagy nagyon világos is.
Az árnyékokat pedig fehér vagy gyöngyházas javítóval lehet a legszebben világosítani.
Az alapozás utolsó lépése a fixálás. Ezt sokan kihagyják, pedig megtartja a sminket. Viszont az is igaz, hogy nehéz szépen feltenni.

Lépésről lépésre

1. lépés - korrigálás

Elsőként - a hidratálás után természetesen - javítsd ki az apró bőrhibákat, világosítsd az árnyékokat, amivel akár formálhatod is az arcod.
Ha folyékony korrektort használsz, akkor nyomj egy keveset a kézhátadra, és az ujjbegyeddel vegyél fel valamennyit. Így jobban irányítani tudod a mennyiséget, mintha a tubusból nyomnád. Az ujjbegyeddel finoman vidd fel a kívánt területre, szem alá, az orrod mellé, a kisebb pattanásokra. Ütögető mozdulatokkal dolgozd el. Különösen a szem alatt figyelj arra, hogy a ráncokba ne üljön bele.

Ha az arcod megereszkedett, vagy árnyékos helyek vannak rajta, akkor világosítót vagy korrektort tegyél oda. Sokaknak az orr mellett vagy a száj alatt két oldalt van korrigálni való, de a világosítással a toka is eltüntethető.

2. lépés - fedés

A voltaképpeni alapozás következik. Az alapozót szintén a kézhátadról vedd fel, mégpedig nedves sminkszivaccsal. Így élettelibb, természetes hatást érhetsz el. Ha még nem használtál szivacsot, akkor eleinte inkább kevesebbet tegyél a szivacsra. Az apró pórusok beszippantják az alapozót. Laza mozdulatokkal vidd fel, majd dolgozd el, hogy ne maradjon csíkos. Ha túl sok alapozó került a bőrre, akkor öblítsd ki a szivacsot, és nedvesen tapicskold át vele az arcot.

3. lépés - fixálás

Hétköznapra nem szükséges, hogy porpúderrel fixáld az alapozót, ha azonban este mész el, nem baj, ha a partizás hevében nem folyik le a sminked. A lehető legnagyobb ecsettel a lehető legkevesebb púdert vidd fel az arcra. Ezután jöhet bármilyen más festék.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük