5 tipp a gyönyörű szemekért
A szem mindent kifejez, azt is, ha jól vagy, és azt is, ha épp mosogatórongy szindrómában szenvedsz. Tippjeinkkel az utóbbi nem fog látszani.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Akár egy éjszakáról, akár hosszú évek aknamunkájáról van szó, a szemen minden meglátszik. Az öregedés legelőször a szemek körül mutatkozik meg, és éppen ezért nagyon is szembetűnő.

Ennek oka, hogy a szem környékén a bőr nagyon vékony, nagyon érzékeny. Kevés faggyúmirigy található ezen a területen, így hamar kiszárad. Bizony oda kell figyelni, hogy ne terheld le a szemed és körülötte a bőrt.

1. tipp - Karbantartás

Először törődj a látásoddal. Most is számítógép előtt ülsz, és nem árt, ha a szem izmait megerősíted. Az alábbi gyakorlatokkal jó eredményt érhetsz el.

 • Tenyerezés - Helyezkedj el kényelmes ülésben az asztal előtt, könyökölj rá, és hajtsd a fejed a tenyeredbe. Az ujjak enyhén keresztezzék egymást, a tenyeredet tartsd lazán, ne nyomd a szemgolyót! A szemedet csukd be, és élvezd, hogy pihen. A relaxáció akkor tökéletes, ha csak feketeséget látsz, minden egyéb szín és forma a szemizmok feszültségére utal, mely a percek multával enyhül, alábbhagy.
 • Pislogás - A pislogás során a szemhéj benedvesíti a szaruhártya felszínét, ezzel megakadályozza annak kiszáradását. Szokj rá, hogy 5-10 másodpercenként pislogj egyet! Ha számítógépezel, akkor sokkal ritkábban pislogsz, ami kiszárítja a szemet.
 • Szemfürdő - Reggel-este mosd meg a szemed! Reggel, ébredés után a csukott szemet nedvesítsd be előbb meleg, majd hideg vízzel (hússzor-hússzor)! Este, lefekvés előtt pont fordítva, előbb húsz hideg vizes, majd húsz meleg vizes öblítés következzék!
 • Torna - Óránként egyszer mozgasd át a szemeidet. Pillants fel és le, jobbra-balra és körbe, legalább tízszer.

2. tipp - Fényes tekintet

A szemed sokszor piros, száraz, és olyan, mintha hetek óta nem aludtál volna. A monitor, az időjárás, a szmog mind árt a szemnek. Használj szemnedvesítő spray-t vagy műkönnyet. Nyugtató és gyulladáscsökkentő hatású, ha belenézel egy kis kamillateába. Szó szerint. Langyos, teljesen átszűrt kamillateát tegyél egy pohárba. Töltsd egészen csurig, hajolj a pohár fölé, és pislogj bele. Kéthetente érdemes ismételni. Ez a trükk akkor is jól jöhet, ha belement valami a szemedbe. Ilyenkor elég a langyos víz is.

 

3. tipp - Karikák nélkül

Szinte mindenkivel előfordult már, hogy fekete karikákkal ébredt. A kevésbé szerencsések viszont állandóan küzdenek ezzel a problémával. Ez a lassú vérkeringésnek köszönhető többek közt. Ha neked sem csak átbulizott éjszakák után karikás a szemed, akkor érdemes lenne kicsit több folyadékot innod, hogy az anyagcseréd felgyorsuljon. A napi hét és fél, nyolc óra alvást már nem is kell mondani.

Kialvatlanul ébredtél? Olvasd el expressz szépségtippjeinket, amivel hamar felfrissülhetsz! »

4. tipp - Ráncok nélkül

Fordíts különös figyelmet a szem körüli bőr ápolására! Az elsőszámú feladat a szárazság megszüntetése. Érdemes zsíros szemránckrémet használni éjszakára még akkor is, ha a bőröd zsíros. A szemkörnyéken szükség van rá. Harminc éves kor felett kötelező lenne a használata. A dohányzás nemcsak belülről öregíti a bőrt, de a szívó mozdulat miatt mimikai ráncokat is okoz. Ezért is lenne jó leszokni róla.
Táplálkozással sokat segíthetsz a szarkalábak eltüntetésében. A Perricone-diéta nem a kilókat, hanem a ráncokat célozza meg.

5. tipp - Top smink

Ha kifejező szemeket szeretnél, akkor jó, ha a szemszínedhez illő árnyalatokat választasz. Felejtsd el, hogy a kék szemhez nem szabad kéket használni vagy a zöldhöz zöldet. Sokkal inkább a bőröd tónusa határozza meg, hogy melyik az adott színből a jó árnyalat.

 

 • Ha a szemed gyakran karikás, akkor ne használj sötét, füstös árnyalatokat, mert fáradttá teszi a tekintetet, és monokliszerű lesz a sminked. Ilyenkor inkább élénk árnyalatokat válassz, aranyban játszó zöldet vagy élénk türkizt.
 • A lazacszín szinte senkinek sem jó, mert olyan lesz tőle a szem, mintha be lenne gyulladva. Ha a bőröd meleg tónusú, akkor meleg rózsaszínt válassz helyette, ha pedig hideg, akkor jeges, gyöngyházas rózsaszínt vagy fuksziát.
 • Barna szemhez jó a lila, a rózsaszín és a zöld.
 • Zöld szemhez a zöld és a lila.
 • Kék szemhez igenis megy a kék, a rózsaszín, és a jól eltalált barna is kiemelheti.
 • Az alsó szempillákat lehetőleg ne húzd ki sötéttel, mert árnyékot vet a szemed alá.

OLVASD EL EZT IS!

arcradir lead
 • arcápolás
 • pakolás

Egy éjszaka, mínusz 5 év

Ezt is szeretjük