3 sztár, 3 ronda bőrprobléma
A Photoshop csodákra képes, azonban nem mindenkinek áll rendelkezésére. Mi a megoldás a pattanásokra és túlzott arcpírra?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Profi smink, jó világítás, ügyes retus – ennyi elég, hogy elhiggyük, a sztárvilágban mindenkinek gyönyörű a bőre! Ennek a mítosznak a HD-tévék lassan véget vetnek majd, a jobb minőségű képfelbontás ugyanis szembeötlőbbé teszi azt, amit az erős sminkek sem takarhatnak el teljesen: a sztárok között is épp elegen küzdenek bőrproblémákkal.

Michelle Rodriguez

A Lostból ismert színésznő viszonylag ritka problémával küzd. A keratózis pilaris aprócska szőrtüsző-gyulladásokat jelent, melyek a színésznőnek elsősorban a karján jelentek meg.

A kis piros pöttyök hamar megtelnek sárgás váladékkal, és százszázalékosan sminkkel sem lehet elfedni őket. Ráadásul az erősen fedő sminkek alapanyaga kifejezetten rosszat tesz ezeknek a gyulladásoknak.

Kialakulásában genetikus okok játszhatnak szerepet, de ellentétben az arcon megjelenő pattanásokkal, melyek a túlzott olajtermelődésre vezethetők vissza, itt épp ellenkezőleg, a túlzottan száraz bőr az alap.
A bőrradírozástól ezek a pattanások csak még jobban begyulladnak, bevörösödnek. Kerülni kell a szappant, a dörzsölést!

A megoldás mindenképpen a hidratálás, a legjobbak azok a hidratáló készítmények, melyek tejsavat és ureát tartalmaznak. A krémeket a nedves bőrbe kell bemasszírozni.

Victoria Beckham

Köztudott, milyen kényes a külsejére az egykori Posh Spice. Mégis, minden erőfeszítése ellenére – bármennyi pénzt költ is a legkülönfélébb kezelésekre – komoly felnőttkori akneproblémái vannak.
Tavaly októberben jelent meg róla egy fotó a világsajtóban, amelyen látszott, milyen pattanásos a homloka. Persze a bulvármagazinok hatalmas hírverést csináltak a képnek, hisz ezzel a leggyengébb pontján támadhatták Victoriát, aki annyira igyekszik hibátlannak tűnni.

Victoriának egyébként kamaszkorától kezdve sok gondot jelentett az arcbőre, de az ő pattanásai akkor sem tűntek el, amikor a hormonális változások normalizálódtak. Egészen közelről nézve jól láthatóak a régi gyulladások után maradt hegek, melyeket lézerrel és mikrodermabráziós kezelésekkel el lehet ugyan halványítani, de teljesen nem eltüntethetők.

Rendszeres kezelésekkel elérhető, hogy ne alakuljon ki az a fajta erős gyulladás, amitől a bőr telis-tele lesz – nem túl esztétikus – gennyes dudorokkal. Ám a tünetek teljesen nem szüntethetők meg.
Ugyanez a problémája egyébként Cameron Diaznak is, akin mindig rengeteget dolgoznak a sminkmesterek. Pedig sportos életet él, nagyon odafigyel a táplálkozására, vegetáriánus étrendet követ, nincsenek káros szokásai. Az egyetlen egészségtelen szenvedélye a dohányzás volt, de két éve erről is leszokott, azóta jelentősen javult a bőre állapota. Ezenkívül esküszik a púderállagú fényvédő készítményekre, melyek nem irritálják úgy a bőrét, mint a krémek, és rendszeresen szed probiotikumokat.

Renée Zellweger

A szőke színésznőt nagyon hamar utolérte az a bőrbetegség, amely inkább a 40–60 év közötti nőkre jellemző – ez a rosacea.

Enyhébb stádiumában bőrpírt jelent az orcákon, mintha az illető pár órát töltött volna friss, hegyi levegőn. Később azonban a pirosodás egyre erősödik, és az arc többi részén is megjelenhet. Míg vannak, akiknél csak időnként jelentkezik, és változó intenzitással, másoknál állandósul a probléma.
A háttérben a bőrerek túlzott tágulata áll, ám az ok ismeretlen. Valószínűleg a szerepei miatti hízás-fogyás nem tett jót neki.

Mivel a kezeléshez gyakran alkalmaznak antibiotikumokat és szteroidokat – melyek a tüneteket enyhíthetik, de az okot súlyosbíthatják –, Renée más megoldásokat keresett. A rosaceára jól hat a villanófényes kezelés és a lézer is. A színésznő kedvence azonban egy speciális oxigénes kúra, melynek során két órán át A-, C- és E-vitaminnal dúsított oxigénfelhőben tartják az arcát. Ezután alkalmazzák a mikrodermabráziónak egy enyhe fajtáját – ennek során finoman „lecsiszolják” a bőr felső rétegét. Végül speciális oxigénes pakolás következik, mely javítja a bőrfunkciókat, és összehúzza a tág pórusokat.
A kezelés után legalább hat órán át tilos a smink, és hetekig kerülnie kell a napsugárzást. Ennyit azonban bőven megér számára az, hogy megszabadulhat a rosaceától, és „mellékhatásként” lassíthatja a bőre öregedését is.

Ha szívesen olvasnál életmódról, egészségről, fogyókúrákról, és érdekel a wellness világa, itt az ideje, hogy megvásárold az Ideál Magazin májusi számát.
Ízelítő a tartalomból:

Kényszerbetegségek
Gömbölyded veszélyek
Éltető joghurtok, kefirek
Kevés kalória, nagy élvezet

Olvass bele a májusi szám tartalmába:
Ideál Magazin 2008. május »

OLVASD EL EZT IS!

arcradir lead
  • arcápolás
  • pakolás

Egy éjszaka, mínusz 5 év

Ezt is szeretjük