4 szaftos, vörösboros pörkölt
Akár bográcsban, akár a tűzhelyen készíted, egy jó kis szaftos pörköltnek nincsen párja. Dobd fel egy kis vörösborral, hogy pikáns legyen.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Még jó az idő, így érdemes tüzet rakni a szabadban, majd ott elkészíteni egy jó kis bográcsozás keretében az alábbi szaftos, vörösborral fűszerezett pörkölteket.

Ha pedig erre nincs lehetőség, akkor nyugodtan nekiláthatsz a konyhában, és megfőzheted a kedvenc lábasodban is.

Vörösboros marhapörkölt

Hozzávalók:

  • 1 kg felkockázott marhahús
  • 1 paradicsom
  • 1 paprika
  • 2 pohár vörösbor
  • 2 fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • késhegynyi őrölt kömény
  • 1 evőkanál zsír
  • 1,5 evőkanál pirospaprika

A hagymát kockázd fel, majd párold üvegesre a megolvasztott zsíron. Dobd rá a felkockázott marhahúst, és fehéredésig pirítsd. Szórd a húsra a pirospaprika felét.

A paradicsom héját húzd le - előtte tedd forró vízbe -, majd vágd apróra, és vágd kis darabokra a paprikát is. Add őket a húshoz, sózd meg az egészet, majd kezd el párolni, egyelőre víz hozzáadása nélkül. Főzd 30 percig, majd öntsd hozzá a vörösbort, add hozzá a felaprított fokhagymát és a köményt. Mielőtt elkészülne, add hozzá a pirospaprika másik felét is, így szép piros színe lesz.

Vörösboros vaddisznópörkölt

Hozzávalók:

  • 1 kg vaddisznóhús
  • olaj
  • 3 nagy fej hagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál pirospaprika
  • 1 zöldpaprika
  • 1 paradicsom
  • 1 babérlevél
  • 1,5 dl száraz vörösbor

Az olajban pirítsd meg a felkockázott hagymát, majd forgasd bele megtisztított, felkockázott vaddisznóhúst. Sózd meg, és időnként kevergetve saját levében pörköld. Mikor megpirult, szórd rá a pirospaprikát, tedd bele a babérlevelet, és párold félpuhára. Végül tedd bele a felvágott paprikát és paradicsomot, valamint a zúzott fokhagymát, öntsd rá a bort, majd főzd készre.

Vörösboros szarvaspörkölt

Hozzávalók:

  • fél kg szarvaslapocka
  • fél kg szarvaslábszár
  • 2 vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 5-6 szem borókabogyó
  • 3 dl vörösbor
  • 1 cseresznyepaprika
  • 3 zöldpaprika
  • 2 paradicsom

A húst és a vöröshagymát kockázd fel, a fokhagymát nyomd át fokhagymanyomón. Pirítsd meg a hagymát, add hozzá a húst, és pörköld meg. Adj hozzá kevés vizet, a fűszereket, és lassú tűzön főzd. Ha a hús félig megpuhult, ami beletelik egy kis időbe, add hozzá a vörösbort. Ekkor add hozzá a paradicsomot és a zöldpaprikát is, majd főzd készre.

Vörösboros kakaspörkölt

Hozzávalók:

  • 1 kakas
  • 1 csomag belsőség - máj, zúza
  • 1 dl olaj
  • 2 nagy fej hagyma
  • 2 evőkanál őrölt paprika
  • 1 paradicsom
  • 1 zöldpaprika

Az apróra vágott hagymát olajon pirítsd aranysárgára, majd szórd rá a paprikát. Tedd bele a megtisztított és feldarabolt kakast és a zúzát. Sózd meg, keverd meg, majd fedd le. A levét időnként pótold, nagyjából egy óra múlva lesz kész. Az utolsó negyedórában add hozzá a megtisztított, feldarabolt paradicsomot, a zöldpaprikát és a májat. Tálald galuskával.

Ezt is szeretjük