Vaníliás, birsalmás csigák foszlós kelt tésztából: a nagymama régi süteménye
Varázsold vissza a konyhába a régi, szép időket ezzel a birsalmával és vaníliával megbolondított csigával! Kelt tésztából az igazi.

birsalmas-csiga
Ez is érdekelhet

Karácsonyi élmények másként - Csak képzeld el, hogy kialszik minden fény (x)

Punkromantika az Újszínházban - Fenegyerekek a vasfüggöny mögött (x)

Ébredés a kómából (x)

Az anyatejes táplálás is hozzájárulhat a kisgyermekkorban kialakuló tejfehérje-allergia megelőzéséhez (x)

Minek örülünk a legjobban? (x)

beauty and style

Csak 5 percet szánt a sminkjére, de az eredmény csodás lett: ezeket az alaptrükköket könnyű ellesni »

Finomítja a ráncokat, és csak egy-két csipet kell belőle: a mák hatását látványosan meghálálja a bőr »

Ez a tél egyik kedvenc színe, de ha nem figyelsz, öregíthet: így viseld a csokoládébarnát nőiesen »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Bár a kakaós csiga számít örök klasszikusnak, ne félj más kelt tekercseket is kipróbálni. Most, hogy itt az ősz, ideje megkóstolni a vaníliás, birsalmás csigákat. Az egészséges, de kissé fanyar gyümölcs párolva sokkal finomabb, mint nyersen. A süti tésztája omlós és könnyed, a vaníliás birsalmatöltelék pedig kényezteti az ízlelőbimbóidat. 

Vaníliás, birsalmás csigák

Hozzávalók:

A tésztához

  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg cukor
  • 3 db tojássárgája
  • 2.5 dkg élesztő
  • 2.5 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet

A töltelékhez

  • 60 dkg birsalma
  • 4 dkg vaj
  • 2 csomag vaníliás cukor

A kenéshez

  • 5 dkg vaj

A locsoláshoz

  • 2 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
Recept idők

Elkészítés:

A tejet langyosítsd meg, keverj bele egy teáskanál cukrot, morzsold bele az élesztőt. Futtasd fel körülbelül tíz perc alatt. Akkor jó, ha megemelkedik, és habos lesz. A lisztet szitáld át egy keverőtálba, add hozzá a tojások sárgáit, a vaníliás cukrot, a maradék cukrot a sót és az élesztőt. Gyúrd össze alaposan, sima, fényes tésztát kell kapnod, ami nem ragad rá a kezedre. Takard le és meleg helyen keleszd körülbelül 45 percen át.

 

Közben hámozd meg, és magozd ki a birsalmát, majd vágd fel apró kockákra. Egy edényben melegítsd fel a vajat, add hozzá a gyümölcsöt, és párold addig, amíg megpuhul. Közben szórd hozzá a vaníliás cukrot, és forgasd át a tölteléket. Ha kész, várd meg, amíg egy kicsit hűl.

 

Amikor a tészta kellőképp megemelkedett, nyújtsd lisztezett felületen három-négy milliméter vastag téglalappá, és kend meg az olvasztott vajjal. Egyengesd el a tésztán a megpárolt vaníliás almát, majd jó szorosan tekerd fel, és vágd fel két centi vastag szeletekre.

 

Bélelj ki egy tepsit sütőpapírral, és sorakoztasd bele a csigákat, majd hagyd állni még 20 percig. Ezután melegítsd elő a sütőt, és süsd 15 percig 170 fokon. Locsold meg a vaníliás cukorral elkevert tejjel, majd süsd tovább még 10 percig, míg szép aranybarna színe nem lesz. Tálalásnál hintsd meg egy kis fahéjas porcukorral.
A birsalma a morzsasütibe is remek, ráadásul villámgyorsan elkészül, és elronthatatlan. 

Ezt is szeretjük