Ropogós, vaníliakrémes süti
A St. Honoré néven is emlegetett vaníliakrémes süti elegáns, mennyei, igaz, munka is van vele.
Ehhez a csodás vaníliakrémes sütihez még akkor is bátran hozzáfoghatsz, ha soha nem készítettél égetett tésztát. Inkább türelemre lesz szükséged, mint tapasztalatra. Hossó Anita receptje alapján biztos a siker.
Vaníliakrémes süti
Hozzávalók
Égetett tészta
- 25 dkg finomliszt
- 10 dkg vaj
- 6 tojás
- 2.5 dl víz
- 0.5 kávéskanál sütőpor
- csipet só
Krém
- 25 dkg kristálycukor
- 9 lap zselatin
- 6 tojás
- 4 dl tej
- 1 vaníliarúd
- 1 tasak vaníliás pudingpor
- 1 dl víz
Díszítés
- 20 dkg kristálycukor
- 2.5 dl tejszín
- 2 evőkanál víz
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 kávéskanál citromlé
- 1 tasak habfixáló
Elkészítés:
A tésztához forralj egy nagy lábosban vizet a sóval és a vajjal. Szórd bele a lisztet, és élénk tűzön, folyamatosan kevergesd, amíg a massza összeáll, és elválik az edény falától, az alján pedig fehér hártya képződik. Húzd le a tűzről, azonnal keverj bele egy tojást, majd sorban a többit is. Az utolsóhoz add a sütőport, és alaposan dolgozd össze a masszát a kézi robotgép dagasztóspiráljával.
Sütőpapírral bélelj ki egy körülbelül 26 centi átmérőjű kapcsos tortaformát és egy nagyobb tepsit. A sütőt melegítsd elő 220 fokra, az aljára tégy egy meleg vízzel félig megtöltött edénykét. A masszát rakd sima csőrös habzsákba, majd fél centi távolságra nyomj kis köröket a tortaformába. Ezek sütés közben összenőnek.
A maradék masszából készíts nagyobb mogyorónyi halmokat a tepsire. Ezt és a tortaformában lévő tésztát is süsd aranysárgára 15-15 perc alatt.
Ha kész, pihentesd a sütit kikapcsolt, résnyire kitámasztott ajtajú sütőben öt percig. A lapot csúsztasd rácsra, a fánkocskák oldalába, aljába pedig ollóval csippents bele, hogy mihamarabb távozzon belőlük a gőz, és rakd a rácsra.
A krémhez a zselatint egy deci hideg vízben puhítsd fel. A vaníliarudat hasítsd fel, kapard ki, majd három deci tejjel és öt deka cukorral forrald fel. A tojásokat válaszd ketté. A sárgákat keverd simára a pudingporral és a maradék egy deci hideg tejjel, majd öntsd hozzá a vaníliás tejet, és gőz felett állandóan kevergetve sűrítsd be. Rögtön olvaszd fel, add hozzá a zselatint, majd a tűzről lehúzva, olykor megkeverve hagyd hűlni. A tojásfehérjéket egy csipet sóval verd fel, és mehet hozzá a maradék 20 deka kristálycukor. Dolgozd a kemény habot a krémbe.
A tortaforma oldalát béleld ki sütőpapírral, fektesd bele a tésztalapot, simítsd a tetejére a krémet, és tedd 12 órára a hűtőbe.
A díszítéshez a cukrot két evőkanál vízzel és a citromlével pirítsd aranysárgára kis lángon. Egyenként mártogasd meg benne a formás fánkokat. Légy óvatos, mert a karamell nagyon forró. Tedd őket rácsra, és hagyd megkötni a tetejükön a cukrot. Emeld le a tortát a karikáról, szedd le róla a papírt, és csúsztasd a tálra.
A tejszínt verd kemény habbá a vaníliás cukorral és a habfixálóval, tedd csillagcsőrös habzsákba, majd vond be vele a süti tetejét. A karamellbóbitás fánkocskákkal díszítsd. Mivel az égetett cukor idővel elfolyósodik, tanácsos mihamarabb elfogyasztani.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció