Aranysárga Újházy-tyúkhúsleves
Indítsd igazi klasszikussal, Újházy-tyúkhúslevessel a közös étkezést!
Ha valaki megkóstolja ezt a levest, tudja, hogy a folytatás is remek lesz. Az Újházy Edéről elnevezett fogás számos remek írónkat is megihlette. Te is rengeteg dicséretet kapsz, ha az alábbiak szerint készíted el az Újházy-tyúkhúslevest.
Újházy-tyúkhúsleves
Hozzávalók 4 személyre
- 1 tyúk
- 10 dkg karfiol
- 10 dkg gomba
- 5 dkg zöldborsó
- 3-4 sárgarépa
- 2 gerezd fokhagyma
- 1-2 fehérrépa
- 1 zeller
- 1 karalábé
- 1 zöldpaprika
- 1 paradicsom
- 1 fej vöröshagyma
- petrezselyemzöld
- só
Elkészítés:
A tyúkot tisztítsd meg, szükség esetén a rajta maradt szőrszálakat kapard le késsel, kívül-belül alaposan mosd meg. Tedd fel főni körülbelül 3 liter hideg vízben. Amikor felforr, szedd le a habját. Rakd bele a vöröshagymát, a fokhagymát, a paprikát és a paradicsomot. Csak nagyon lassan főzd, alig gyöngyözzön.
Egy óra múlva tedd bele a megtisztított, feldarabolt zöldségeket a karfiol és a borsó kivételével. Ez utóbbiakat csak kicsit később rakd a levesbe. Lassú tűzön főzd készre még körülbelül 40 perc alatt. Majd vedd ki belőle a tyúkot, darabold fel. A levest hagyd pihenni körülbelül 15 percig, csak utána szűrd le. Zöldségekkel, hússal és kedvenc tésztáddal kínáld.
