A tökéletes házi sült gesztenye receptje: parázson vagy sütőben is elkészítheted
A sült gesztenye tagadhatatlanul az egyik legjobb dolog ősszel és télen. Szívünket és lelkünket is egyaránt átmelegíti az egyre hűvösebb időben.


- A 40 éves Gisele Bündchen máris forrónadrágba bújt: a kétgyermekes modell csak a csúcsformát ismeri »
- Ultranőies rövid frizurák, minden korosztály számára: divatos és határozott megjelenést garantálnak »
- Gyönyörű virágba borult ruhák, álmodozó menyasszonyoknak: a Daalarna visszahozza az elveszett ünnepek szépségét és örömét »
- Kvíz: mennyire ismered Magyarországot? Teszteld magad!
- Kvíz: melyik folyó mellett van Makó? 10 kérdés Magyarország földrajzáról
- 10 kérdés biológiából, amit a suliban még tudni kellett: melyik igaz az állítások közül?
- Ő Gallusz Niki ritkán látott párja: Laurával 10 éve egy párt alkotnak
- Az auschwitzi nőgyógyász, aki Mengelétől mentette meg a várandós rabokat: döntése az élete végéig üldözte Gisella Perlt
Nem muszáj sorban állni fesztiválokon, vásárokban a gesztenyeárusoknál, otthon is elkészítheted a sült gesztenyét. Az isteni csemegét parázs fölött és sütőben is sütheted. Tökéletes lehet a végeredmény, ha ismersz néhány praktikát. A minőségi alapanyag és a hosszas áztatás is nagyon fontos.
Tökéletes sült gesztenye
Hozzávalók:
- 1 kg gesztenye
Elkészítés:
Amikor a gesztenyét beszerzed, ügyelj arra, hogy szép, kemény, fényes szemeket válogass össze, ne kerüljenek bele lyukas, foltos darabok. Sütés előtt tedd hideg vízbe a gesztenyéket. Azokat dobd ki, amelyek feljönnek a víz tetejére. Az egészséges szemeket áztasd be két-három órára vagy akár egész éjszakára. Ezután a gesztenye domború oldalát vágd be X alakban lehetőleg úgy, hogy a húsa ne sérüljön.
Amennyiben sütőben sütöd, bélelj ki egy tepsit sütőpapírral, és rendezd el benne a szemeket úgy, hogy a metszések felül legyenek. Fedd le alufóliával, majd 220 fokra felmelegített sütőben süsd körülbelül 20 percig. Távolítsd el a fóliát, és süsd még öt-nyolc percig. Ha felpöndörödik a héjuk, akkor kiveheted. Csomagold a forró gesztenyét egy nedves konyharuhába, pihentesd 10-15 percig, majd pucold meg, amíg még meleg.
A parázson sütés is könnyen megvalósítható otthon. Melegítsd elő a grillt, majd a már előkészített gesztenyéket tedd egy serpenyőbe. A legjobb, ha öntöttvas edényt használsz. Sütés közben többször rázogasd meg. Körülbelül 10 perc alatt megsül a gesztenye. Ha szépen szétnyíltak a szemek, vedd le a parázsról az edényt.
A gesztenyéből csábító trüffelgolyókat is készíthetsz. Feltétlenül dobd fel rummal is.
Még több recept