A tökéletes házi sült gesztenye receptje: parázson vagy sütőben is elkészítheted

A sült gesztenye tagadhatatlanul az egyik legjobb dolog ősszel és télen. Szívünket és lelkünket is egyaránt átmelegíti az egyre hűvösebb időben.

A sült gesztenye tagadhatatlanul az egyik legjobb dolog ősszel és télen. Szívünket és lelkünket is egyaránt átmelegíti az egyre hűvösebb időben.
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Nem muszáj sorban állni fesztiválokon, vásárokban a gesztenyeárusoknál, otthon is elkészítheted a sült gesztenyét. Az isteni csemegét parázs fölött és sütőben is sütheted. Tökéletes lehet a végeredmény, ha ismersz néhány praktikát. A minőségi alapanyag és a hosszas áztatás is nagyon fontos.

Tökéletes sült gesztenye

Hozzávalók

  • 1 kg gesztenye
Recept idők

Elkészítés:

Amikor a gesztenyét beszerzed, ügyelj arra, hogy szép, kemény, fényes szemeket válogass össze, ne kerüljenek bele lyukas, foltos darabok. Sütés előtt tedd hideg vízbe a gesztenyéket. Azokat dobd ki, amelyek feljönnek a víz tetejére. Az egészséges szemeket áztasd be két-három órára vagy akár egész éjszakára. Ezután a gesztenye domború oldalát vágd be X alakban lehetőleg úgy, hogy a húsa ne sérüljön. 

 

Amennyiben sütőben sütöd, bélelj ki egy tepsit sütőpapírral, és rendezd el benne a szemeket úgy, hogy a metszések felül legyenek. Fedd le alufóliával, majd 220 fokra felmelegített sütőben süsd körülbelül 20 percig. Távolítsd el a fóliát, és süsd még öt-nyolc percig. Ha felpöndörödik a héjuk, akkor kiveheted. Csomagold a forró gesztenyét egy nedves konyharuhába, pihentesd 10-15 percig, majd pucold meg, amíg még meleg.

 

A parázson sütés is könnyen megvalósítható otthon. Melegítsd elő a grillt, majd a már előkészített gesztenyéket tedd egy serpenyőbe. A legjobb, ha öntöttvas edényt használsz. Sütés közben többször rázogasd meg. Körülbelül 10 perc alatt megsül a gesztenye. Ha szépen szétnyíltak a szemek, vedd le a parázsról az edényt.
A gesztenyéből csábító trüffelgolyókat is  készíthetsz. Feltétlenül dobd fel rummal is. 

Ezt is szeretjük