Házi foszlós zsemle teljes kiőrlésű liszttel: másnap is friss lesz
Nincs finomabb a házi készítésű zsemlénél, teljes kiőrlésű lisztből pedig egészségesebb a péksüti.

- Idén visszatér az egyik legnépszerűbb hazai gyereknapi program (x)
- „Szeretek vezető lenni, de még jobban szeretem, hogy nőként lehetek az” (x)
- Huawei szupereszköz: az iroda parancsnoki hídja (x)
- Így okosítsd fel az irodát! (x)
- A természet ihletet ad (x)
- 5 tipp, hogy a megfelelő laptopot válaszd az utazáshoz (x)
- Jótékonysági főzés Dobó Ágival (x)
- Mikor van az aranylakodalom, és mi van előtte, utána? – A legfontosabb évfordulók nevei, amik már feledésbe merültek »
- Könnyű hidratáló arckrémek szomjas, vízhiányos bőrre: árakkal és lelőhelyekkel »
- Eva Longoria csodás narancssárga szettjein ámulunk: megjelenésével vidám színfoltja a cannes-i forgatagnak »

- Mi Portugália fővárosa? 10 kvízkérdés Európa országairól, amit illik tudni
- 10 kérdéses villámkvíz a magyar gasztronómiáról: milyen töltelék van a Gundel-palacsintában?
- Melyik oldalon található a máj? 8 kérdéses kvíz az emberi szervezet felépítéséről
- Az erős szexuális vonzalom 7 legfőbb jele - Már az ismerkedés során észreveheted őket
- Hevesi Tamás és Hevesi Kriszta balatoni nyaralója: a kétemeletes ház kívül-belül mesebeli
A teljes kiőrlésű lisztből készült pékáruk azért egészségesebbek a hagyományos változatoknál, mert ez a liszt lassabban szívódik fel, később éhezel meg utána, a vércukorszintet sem emeli hirtelen meg, az őrlési technikának köszönhetően pedig a gabona nem veszíti el az értékes tápanyagait. Bár a boltokban is sokféle típust találsz, ha otthon készíted el, íze mellett élvezheted a sülő zsemle semmivel sem összehasonlítható illatát is.
Teljes kiőrlésű házi zsemle receptje
Hozzávalók
- 20 dkg finomliszt
- 20 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 7 g szárított élesztő
- 2.5 dl víz
- 1 teáskanál só
Elkészítés:
A finomlisztet szitáld át, keverd hozzá a teljes kiőrlésű lisztet, az élesztőt, a sót és kevés vizet. Kezdd el gyúrni, közben fokozatosan adagold hozzá a víz másik felét is, és addig gyúrd kézzel, amíg elválik az edény falától, és teljesen sima lesz. Ekkor takard le, és egy óra alatt keleszd a duplájára. Ha a tészta megnő, formálj belőle zsemléket, helyezd egy tepsibe, takard le újra, és keleszd tovább fél órát.
A sütőt közben melegítsd elő 220 fokra. A már megkelt zsemlék tetejét szántsd végig késsel, spricceld le vízzel, és told a sütőbe szűk fél órára, amíg ropogósra sülnek.
A kenyeret is megsütheted házilag. Ennek a típusnak sör is dúsítja a tésztáját.
Még több recept