Házi foszlós zsemle teljes kiőrlésű liszttel: másnap is friss lesz
Nincs finomabb a házi készítésű zsemlénél, teljes kiőrlésű lisztből pedig egészségesebb a péksüti.

teljes kiorlesu zsemle
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A teljes kiőrlésű lisztből készült pékáruk azért egészségesebbek a hagyományos változatoknál, mert ez a liszt lassabban szívódik fel, később éhezel meg utána, a vércukorszintet sem emeli hirtelen meg, az őrlési technikának köszönhetően pedig a gabona nem veszíti el az értékes tápanyagait. Bár a boltokban is sokféle típust találsz, ha otthon készíted el, íze mellett élvezheted a sülő zsemle semmivel sem összehasonlítható illatát is.

Teljes kiőrlésű házi zsemle receptje

Hozzávalók:

  • 20 dkg finomliszt
  • 20 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 7 g szárított élesztő
  • 2.5 dl víz
  • 1 teáskanál
Recept idők

Elkészítés:

A finomlisztet szitáld át, keverd hozzá a teljes kiőrlésű lisztet, az élesztőt, a sót és kevés vizet. Kezdd el gyúrni, közben fokozatosan adagold hozzá a víz másik felét is, és addig gyúrd kézzel, amíg elválik az edény falától, és teljesen sima lesz. Ekkor takard le, és egy óra alatt keleszd a duplájára. Ha a tészta megnő, formálj belőle zsemléket, helyezd egy tepsibe, takard le újra, és keleszd tovább fél órát.

A sütőt közben melegítsd elő 220 fokra. A már megkelt zsemlék tetejét szántsd végig késsel, spricceld le vízzel, és told a sütőbe szűk fél órára, amíg ropogósra sülnek.
A kenyeret is megsütheted házilag. Ennek a típusnak sör is dúsítja a tésztáját.

Ezt is szeretjük