Krémes rakott karfiol darált hússal egybesütve: jó tejszínesen a legfinomabb

A krémes, darált húsos rakott karfiol akkor a legfinomabb, ha bőségesen öntöd nyakon tejszínnel.

Tejszínes rakott karfiol
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A tejszínes rakott karfiol sok-sok darált hússal kiadós és egészséges egytálétel. Legjobb akkor lesz, ha a karfiolt blansírozod előtte: ez azt jelenti, hogy öt percig forrald, majd szűrd le, és tedd jéghideg vízbe. Így őrzi meg a roppanós állagát.

Tejszínes rakott karfiol

Hozzávalók 4 személyre

  • 50 dkg darált hús
  • 7.5 dkg reszelt sajt
  • 3 dl tejszín
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis fej karfiol
  • 1 csésze rizs
  • 1 hagyma
  • tojás
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 1 teáskanál borsikafű
  • bors
  • olaj
  • vaj és zsemlemorzsa a tepsi kikenéséhez
Recept idők

Elkészítés:

A karfiolt szedd rózsáira, mosd meg, majd dobd forrásban lévő sós vízbe. Főzd öt percig, szűrd le, tedd jéghideg vízbe, és így hűtsd le. 

A felaprított hagymát olajon futtasd meg, add hozzá a zúzott fokhagymát, pirítsd együtt egy percig, majd keverd hozzá a darált húst. Sózd, borsozd, szórd meg kakukkfűvel és borsikafűvel, és pirítsd fehéredésig. A rizst sós vízben főzd puhára, és keverd össze a kisült hússal.

Egy tepsi alját kend ki vajjal, és szórd meg zsemlemorzsával. Egyengesd el rajta a húsos rizst, és fedd be a karfiolrózsákkal. A tejszínt keverd el a tojással és a reszelt sajt felével, öntsd a karfiolra, hogy mindenhol jól átjárja, szórd meg a tetejét a maradék sajttal, és alufóliával letakarva told 200 fokos sütőbe. Fél óra múlva vedd le a fóliát a tetejéről, és pirítsd további tíz percig, hogy a sajt ropogóssá váljon.

Sajttal és tejföllel sült karfiol: selymes szószban puhul a zöldség

Nem lesz vele sok munka, ráadásul gyorsan megsül, úgyhogy akár hétköznap este is összedobhatod ezt a finom vega fogást.

Elolvasom
Ezt is szeretjük