Mennyei, szilvás kelt pite: a tésztája pillekönnyű
Ha van otthon szilva, ne gondolkodj sokáig, hogy milyen sütibe használd fel! A könnyű kelt pite ellenállhatatlan lesz tőle.

szilvas-kelt-pite
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A különféle gyümölcsös, tepsis sütik már dédanyáink korában is nagy kedvencnek számítottak. Most érdemes szilvával elkészíteni. Ez a tészta galuskaszerű állagú lesz, így még nyújtani sem kell. Ha zsírral készíted, még puhább végeredményt kapsz. A fahéjat nehogy kihagyd belőle!

Szilvás kelt pite

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 6 dkg zsír
  • 3.5 dl tej
  • 2 db nagy tojás
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 csipet
  • 50 dkg szilva
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 mokkáskanál fahéj
Recept idők

Elkészítés:

A tésztához langyosítsd meg a tejet, és egy decibe szórj egy teáskanál cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Várd meg, míg körülbelül 10 perc alatt felfut, azaz jól megemelkedik, és habos lesz. A lisztet szitáld egy tálba, öntsd hozzá a megkelt élesztőt, a maradék langyos tejet, add hozzá a cukrot, a zsírt, a tojást, a sót és a fahéjat. Fakanállal dolgozd össze, galuskaszerű tésztát kell kapnod. Akkor jó, ha hólyagos. 
 

Fedd le konyharuhával, és keleszd a duplájára körülbelül 40 perc alatt. Közben a szilvákat alaposan mosd meg, és felezd el. Szórd meg fahéjjal és cukorral. Pihentetés után fakanállal vagy dagasztókarral dolgozd át ismét a tésztát, és egyengesd zsiradékkal kikent, közepes méretű tepsibe. A tetejére rakd a szilvát, és keleszd még 30 percig. Ezt követően 190 fokos sütőben süsd meg körülbelül 35 perc alatt. Hagyd a sütit a tepsiben pihenni, majd fahéjas porcukorral megszórva kínáld. 
A szilva az omlós, illatos, édes rácsos pitébe is jól jön. A fűszerekkel és a gyümölccsel se spórolj! 

Ezt is szeretjük