Békebeli, foszlós házi kifli: bevált családi recept szerint
Ne félj a kelt tésztától: otthon is készíthetsz isteni foszlós kiflit! Szezámmaggal a tetején még finomabb.

kifli
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sörkiflinek is nevezik ezt a finom, foszlós, sok-sok szezámmaggal megszórt péksüteményt, amely igazán jólesik reggelire, uzsonnára vagy akár egy sűrű leves mellé. A készítése sem igazán bonyolult, csak időt kell rászánni, a kelt tésztát ugyanis kétszer szükséges hosszabb ideig pihentetni: egyszer az anyagok összeállítása, egyszer pedig már a formázás után.

Szezámmagos kifli

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 7 dkg vaj
  • 3 dkg élesztő
  • 2.5 dl tej
  • 1 dl étolaj
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • 1 teáskanál
  • 1 tojás a tetejére
  • szezámmag a tetejére
Recept idők

Elkészítés:

A langyos tejhez keverj egy teáskanál kristálycukrot, morzsold bele az élesztőt, takard le, és hagyd, hogy az élesztő 10 perc alatt jól megemelkedjen. A lisztet közben szitáld egy tálba. Keverd hozzá a sót, az étolajat és az élesztős tejet, majd alaposan dolgozd össze. Letakarva tedd meleg helyre, és egy órát hagyd kelni.

Ha a tészta már kétszeresére duzzadt, oszd négy cipóra. Egyenként nyújts belőlük vékony, kerek lapokat, és mindegyiket vágd 12 cikkre. Ezek közepére tegyél egy-egy kevés vajat, sodord fel őket, és hajtogasd kifli formájúra. Ha ezzel végzel, kapcsold be a sütőt 180 fokra, és amíg az melegszik, további fél órát pihentesd a sütiket letakarva. Sütés előtt kend meg a tetejüket felvert tojással, és szórd meg bőven szezámmaggal. Fél óra alatt süsd a kifliket szép pirosra.
Ha édesebb ízekre vágysz, süsd meg ezt a túrós kiflit.

Ezt is szeretjük