Szedres pite puha tésztából: szinte lekvárrá olvad a töltelék
Az omlós szedres pite hamisítatlan nyári édesség.

szedres pite
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyszerű vajas gyúrt tésztából fantasztikusan finom szedres pitét állíthatsz össze. A hangsúly az alapanyagok arányán van: három rész liszt, két rész vaj, egy rész cukor. A töltelékbe érdemes egy kis almát is tenni, így a különböző ízek mennyei egyveleggé olvadnak össze.

Szedres pite

Hozzávalók 4 személyre

A tésztához

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 2 tojássárgája
  • 1 csipet
  • vaj és liszt a forma kikenéséhez
  • 1 tojás a tetejére

A töltelékhez

  • 50 dkg szeder
  • 1 alma
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál cukor
  • 0.5 evőkanál fahéj
Recept idők

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit gyúrd simára, majd csavard folpackba, és tedd be a hűtőbe két órára pihenni. Amikor az idő letelt, szedd a tésztát kétfelé. Az egyik adagból nyújts egy kört, és egyengesd el egy kivajazott-kilisztezett piteformában. Szurkáld be villával. Az almát reszeld le, majd keverd hozzá a szedret, a citromlevet, a lisztet, a cukrot és a fahéjat, és egyenletesen oszd el a tésztán. Nyújtsd ki a tészta másik felét is, és fedd be vele a gyümölcsös tölteléket. Tapaszd jól össze a széleit, és tedd vissza a hűtőbe fél órára, utána kend meg a tetejét felvert tojással, és nagyjából egy óra alatt süsd aranyszínűre.

Színes gyümölcsökből isteni finom, krémes fagyit is készíthetsz.

Ezt is szeretjük