Ellenállhatatlan sós karamelles csokitorta - Ezért a receptért sokan fognak könyörögni

A sós karamell a csokival igazán fantasztikus.

Sós karamelles csokitorta
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nem véletlenül van nagy rajongótábora a könnyen elkészíthető, csodás sós karamellnek. Az intenzív ízű krém feldobja a sütiket. Ennek a desszertnek az alapja a jól bevált, házi, csokis tortalap. A közepébe a karamell, a tetejére pedig máz kerül. Fontos, hogy étcsokiból nagyon jó minőségűt használj.

Sós karamelles csokitorta

Hozzávalók 16 szelethez

Alaphoz

  • 10 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg étcsoki
  • 2 db tojás
  • 2 teáskanál kakaó

Karamelles réteghez

  • 15 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • 3 ml víz
  • 3 csipet
  • tejszín

Tetejére

  • 10 dkg étcsoki
  • 1 dl habtejszín
  • 1 teáskanál vaj
Recept idők

Elkészítés:

Az étcsokit vágd darabokra, és gőzfürdő felett olvaszd fel, majd várd meg, míg langyos lesz. A porcukrot keverd ki jól a puha, szoba-hőmérsékletű vajjal. Egyesével rakd hozzá a tojásokat, és add hozzá a langyos csokit. A lisztet vegyítsd a kakaóval, és forgasd a masszához. Dolgozd simára a tésztát, és egyengesd egy zsiradékkal kikent, liszttel megszórt tortaformába. Előmelegített sütőben, 160 fokon süsd 35-40 percig. Ekkor végezz tűpróbát: ha a tésztába szúrt tűre vagy késre nem ragad massza, kiveheted a sütőből. Utána várd meg, míg kihűl.
 

A sós karamellhez tegyél egy kis fazékba vizet, add hozzá a cukrot, és kis lángon olvaszd össze. Közben ne kevergesd, csak rázogasd. Amikor már szép karamellszínű, húzd le a tűzről, keverd hozzá a vajat, a tejszínt és a sót. Tedd vissza a lángra, és addig forrald kis lángon, amíg a karamell teljesen homogénné válik. Amikor kihűlt, vágd félbe a tortalapot, és kend rá a karamellt.
 

A mázhoz a csokit tördeld egy tűzálló tálba, tedd hozzá a tejszínt és a vajat. Gőzfürdő felett, állandóan kevergetve olvaszd össze, majd hűtsd ki. Utána csorgasd a torta tetejére, és gyors mozdulatokkal kend el egyenletesen. Tedd a hűtőbe legalább négy órára, hogy a csoki megdermedjen, az ízek pedig összeérjenek. A tortát tálalás előtt díszítheted mandulával, tejszínnel, majd szeleteld fel.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük