A világ legfinomabb somlóigaluska-torta receptje
A somlóigaluska-tortából élmény minden falat.
Íme, a híres magyar édesség fantasztikus tortaváltozata. Pont ugyanazokból a hozzávalókból készül, mint a népszerű somlói galuska. Így azonban sokkal dekoratívabb.
A somlóigaluska-tortába csupa finomság kerül: a főzött házi vaníliakrém, a dió, a puncsszirup, a mazsola és a tejszínhab igazi ízkavalkádot eredményez. Érdemes tálalás előtt egy nappal elkészíteni. Variálhatod kedvedre, süthetsz akár több lapot, vagy az egyikhez önthetsz kevés piros ételfestéket. A tetejére is szórhatsz diót.
Somlóigaluska-torta
A sárga piskótához:
- 3 tojás
- 3 evőkanál cukor
- 3 evőkanál liszt
- csipet só
A kakaós piskótához:
- 3 tojás
- 3 evőkanál cukor
- 2 evőkanál liszt
- 1 evőkanál kakaópor
- csipet só
A diós piskótához:
- 3 tojás
- 3 evőkanál cukor
- 2 evőkanál liszt
- 1 evőkanál darált dió
- csipet só
A vaníliás krémhez
- 5 dl tej
- 3 tojássárga
- 3 evőkanál cukor
- 1 rúd vanília
- 1 evőkanál étkezési keményítő
A sziruphoz
- 10 dkg cukor
- 3 narancs leve
- 1 dl rum
A rétegek közé
- 15 dkg dió
- 2 marék mazsola
A tetejére
- 20 dkg étcsokoládé
- 8 cl víz
- 1 evőkanál rum
- 2 dl tejszín
Elkészítés ideje: 1 óra 20 perc, pihentetés: 6 óra
Süsd meg a piskótákat a hagyományos módon. A tojásokat válaszd ketté, majd a fehérjét egy csipet sóval verd kemény habbá. A sárgákat keverd szinte fehéredésig a cukorral, és rakd a habhoz. Végül kanalanként forgasd hozzá a lisztet. Egyengesd a masszát egy kisebb méretű tortaformába, és 170 fokra előmelegített sütőben süsd meg körülbelül 12 perc alatt. A többi lapot is hasonlóan készítsd el, csak a végén rakd hozzá a kakaót és a darált diót.
A sziruphoz a narancs levét facsard ki, majd a cukorral és a rummal forrald össze. Ha azt akarod, hogy elpárologjon az alkohol, legalább öt percig főzd.
A vaníliás krémhez a tejet öntsd egy lábosba, és gőzfürdő felett vagy kis lángon rakd hozzá a tojást, a cukrot, a keményítőt és a vaníliarúd kikapart magjait. Állandóan kevergetve főzd sűrű krémmé.
Végül állítsd össze a sütit. Rakd egy tortatálra a kakaós lapot, locsold meg a szirup harmadával, majd kend rá a vaníliás krém felét, szórj rá diót és mazsolát. Tedd rá a diós lapot, önts rá szirupot, majd újabb réteg krém, dió, mazsola következik, arra pedig a harmadik piskóta kerül. Azt is öntözd meg puncsos sziruppal, és rakd egy-két órára a hűtőbe.
Pihentetést követően a csokoládét, a vizet és a rumot melegítsd össze, közben kevergesd meg. Ha sima az állaga, öntsd a torta tetejére, és egy széles pengéjű késsel simítsd el. Tedd vissza a hűtőbe minimum négy órára. Tálalás előtt a tejszínt verd kemény habbá, és díszítsd vele a tortát.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció