Ki lett a séfek séfje?
Íme, a legkedveltebb profi szakács
A legnépszerűbb versenyző a Villámkonyha virtuózai kategóriából került ki. Lássuk a befutókat!

Ez is érdekelhet

Hőségben is tökéletes választás az ország legjobb játszóparkja! (x)

Kszi, Simon – Mindenkinek jár egy első szerelem (x)

Daganatos betegek életét menti meg világszerte az őssejtterápia - Ezen betegségek gyógyításában lehet sikeres még (x)

Ezen a filmen sírt a cannes-i filmfesztivál közönsége - Egy fél mozijegy áráért megnézheted (x)

beauty and style

3 dolog, amit mindenképpen meg kell tenni az esküvő utáni napon »

5 nyári cipőfazon, ami nem mutatja a lábkörmödet, mégis csinos »

Ez a színésznő a nagybetűs nő: a 41 éves Jessica Chastain fotóin ámulunk »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Hogy ki a legjobb profi séf, arról megoszlanak a vélemények. De hogy ki a legnépszerűbb? Az könnyen felmérhető. Ezért is indult el a Séfpárbaj rovat, amely a TV Paprika közkedvelt szakácsait versenyeztette március 4. és április 1. között négy kategóriában.

Az olvasók az Ínyencfalatok mestereire, a Villámkonyha virtuózaira, az Ünnepi lakomák művészeire és a Házias fogások szakértőire tehették le voksukat. Összesen 54 116 szavazat döntött a séfek helyezéseiről, az abszolút győztes pedig a kategóriájában 55% többséget bezsebelő, olaszos lelkületű brit szakács, Jamie Oliver lett.

Mi lehet a népszerűség titka?

Ha főzni nem is, jókat enni mindenki szeret. A konyhában eltöltött idő könnyedén lerövidíthető, ha követed a Jamie 15 perces kajái című sorozatot, melyben Jamie Oliver mindössze negyed óra alatt készít ínycsiklandó fogásokat. A gyorsaság, a fenséges ízek és rusztikus tálalás persze mit sem ér a szakács személyes varázsa nélkül.

Jamie szinte beleszületett a vendéglátásba. Szülei a The Cricketers nevű pubéttermet üzemeltették, így már egészen kicsi korától fogva körülvette az étel szeretete. Tanulmányait a newporti gimnáziumban kezdte, de a főzés iránti szenvedélye már ekkor annyira erős volt, hogy otthagyta az iskolát, és 16 évesen jelentkezett a Westminster Catering College-ba, ahol vendéglátást tanult.

Karrierje a The River Caféban kezdődött: amikor a kávézóról dokumentumfilmet készítettek, olyan játszi könnyedséggel, egyszersmind szenvedéllyel főzött, hogy azonnal szemet szúrt. Röviddel a műsor adásba kerülése után Jamie rögtön saját műsort kapott, mely a The Naked Chef, azaz A pucér szakács címet kapta. A pucér jelző persze nem a meztelenségre, hanem a természetes és könnyen összedobható ételekre utal.

Villámkonyha virtuózai

Jamie a Séfpárbaj Villámkonyha virtuózai kategóriában olyan nagyszerű séfeket utasított magam mögé, mint Donna Hay, az elismert ausztrál ételstylist, aki ötvözi a rá annyira jellemző természetes eleganciát, az ízléses tálalást, a remek alapanyagokat és az otthon melegét, valamint Bill Granger, aki a képzőművészet mellől pártolt át a tűzhelyhez.

A legjobbak legjobbjai

Ínyencfalatok mesterei

Az Ínyencfalatok mestereiben a kemény stílusáról ismert Gordon Ramsay lett a befutó, 49%-kal. A 15 Michelin-csillagos séf már 25 éve főz professzionálisan. Ígéretes focistakarrierjét egy váratlan sérülés szakította meg. Ezután szállodaigazgatónak tanult, de végül a főzésben talált igazán magára.

Az ezüstérmes a molekuláris gasztronómia atyja, Heston Blumenthal lett, aki már 16 évesen eldöntötte, hogy séf akar lenni. Mindent megtett azért, hogy ez az álom valóra váljon, nappal különböző munkahelyeken dolgozott, fénymásolókat értékesített, volt tartozásbeszedő és hitelellenőr is, éjszaka pedig a francia konyha klasszikus fogásait készítette el, melyeket a tökéletességig ismételt.

Nem sokkal lemaradva követi őt a húsimádó Adrian Richardson. Kezdetben úgy tűnt, hogy apja nyomdokaiba lép, és 16 évesen ő is megszerezte a pilótaengedélyt. A tanulás mellett hétvégente különféle éttermekben vállalt munkát, hogy legyen pénze a drága repülőórákra, és beleszeretett a főzésbe.

Ünnepi lakomák művészei

A kategória győztese 44%-kal a főzés közben is lehengerlően szexi Nigella Lawson lett. Bár gazdag és befolyásos családból származik, rengeteg tragédia érte élete során. Kilenc és 18 éves kora között kilencszer váltott iskolát, szülei pedig a nyolcvanas évek végén elváltak, majd mindketten újraházasodtak.

Az iskolai nehézségek ellenére Nigella nyelvérzékéből próbált előnyt kovácsolni, és elvégezte az Oxfordi Egyetem középkori és modern lingvisztika szakát, de végül az ételek elkészítésében és persze elfogyasztásában talált igazán magára.

A második helyezett - 29%-kal - a vacsorapartik királynője, Rachel Allen lett. Rachelnek már gyerekként az volt az egyik legkedvesebb elfoglaltsága, hogy testvérével kekszeket sütöttek, miközben főzőműsorosat játszottak. Ezek után családja nem is csodálkozott azon, amikor 18 évesen úgy döntött, szakácsnak tanul, és karrierjét az ételeknek szenteli.

A sereghajtó a gyönyörű extopmodell, Lorraine Pascale, aki fokozott hátránnyal indult, hiszen vér szerinti szülei lemondtak róla, majd nevelőszülőkhöz került, akik hároméves korában váltak el.

16 évesen fedezték fel, és a legnagyobb divatházak színpadán fordult meg. Ám sikerei ellenére egy idő után újra elkezdte keresni önmagát, és egy 12 hónapos főzőkurzus segített neki rájönni: a főzés a valódi szerelem az életében.

Házias fogások szakértői

A kategória szavazóinak 37%-a szerint Anne Burrell készíti a legjobban a házias ételeket. Anne New Yorkban nőtt fel, és mindig is szenvedélyes kapcsolat fűzte az ételhez, hiszen már gyerekként szívesen nézte, ahogy anyja a konyhában tevékenykedik. A nyolcvanas évek végén munkát kapott a Jimmy Mac's-nél, és 19 éves koráig pincérnőként dolgozott ott. Saját bevallása szerint ekkor szeretett bele végképp az étterem világába. Mindezek ellenére eredetileg angol-kommunikáció szakon végzett a buffalói egyetemen.

A dobogó második helyét - 35%-kal - az éhesek megmentője, Lucinda Scala Quinn szerezte meg. Mivel Lucinda hatalmas olasz családban nőtt fel, meglepő volna, ha nem lenne oda a jó ételekért! Egy tanulmányi program keretében lehetőséget kapott, hogy szakácsként helyezkedjen el a Bon Appetit étteremben, Connecticutban. A munkából sikerült fedeznie egyetemi tanulmányait. Filmezést és fotográfiát tanult, de a kollégiumban is folyton csak főzött, és ez a szenvedélye lett végül a hivatása.

A kategória egyetlen férfi résztvevője, Gino D'Acampo a harmadik helyet szerezte meg a szavazatok 28%-ával. Igazi tündérmese az övé: hogyan lett a szegény nápolyi fiúból brit szexszimbólum, aki egy alkalommal meztelenül főzött az egyik reggeli műsorban. A főzés szeretetét nagyapjától örökölte.

Már 15 éves korában beiratkozott a Luigi de Medici Catering College szakácsiskolába. Ezt követően Európa legjobb éttermeiben bővítette megszerzett tudását. A főzőtudományán kívül lehengerlő stílusával is a TV elé ülteti a háziasszonyokat.

Ezt is szeretjük