7 savanyúság, amit otthon is elkészíthetsz
Képpel és recepttel
A főétkezések elmaradhatatlan kísérői a savanyúságok, amik otthon készítve a legjobbak.

Dia


                        	Cékla
                        	A szupertápláléknak is beillő vörös cékla savanyúságként is megállja a helyét, és szerencsére nem túl bonyolult megoldani, hogy akár egész évre elegendőt tégy el belőle. Kilónként öt deka cukor, egy deci ecet, egy kis só és kellemesen jóleső mennyiségű köménymag kell hozzá csupán, na meg egy lábas és sok befőttesüveg. A céklákat főzd puhára, készítsd el a többi hozzávalóból a felöntőlevet, majd fertőtlenített üvegekben tedd félre.

Cékla

A szupertápláléknak is beillő vörös cékla savanyúságként is megállja a helyét, és szerencsére nem túl bonyolult megoldani, hogy akár egész évre elegendőt tégy el belőle. Kilónként öt deka cukor, egy deci ecet, egy kis só és kellemesen jóleső mennyiségű köménymag kell hozzá csupán, na meg egy lábas és sok befőttesüveg. A céklákat főzd puhára, készítsd el a többi hozzávalóból a felöntőlevet, majd fertőtlenített üvegekben tedd félre.

Dia


                        	Csalamádé
                        	A vegyes vágott, amibe szinte bármi kerülhet, ami csak a kertben termett, és ami ha jól sikerül, akkor gyakorlatilag bármihez szívesen fogyasztja az ember. Szedd össze a kedvenc zöldségeidet, és tedd el őket látványos és finom savanyúságként! A hozzávalók és a készítés gyakorlatilag ugyanaz, mint a céklánál, egy kis feketeborsot még tehetsz kedvenc zöldségeid mellé.

Csalamádé

A vegyes vágott, amibe szinte bármi kerülhet, ami csak a kertben termett, és ami ha jól sikerül, akkor gyakorlatilag bármihez szívesen fogyasztja az ember. Szedd össze a kedvenc zöldségeidet, és tedd el őket látványos és finom savanyúságként! A hozzávalók és a készítés gyakorlatilag ugyanaz, mint a céklánál, egy kis feketeborsot még tehetsz kedvenc zöldségeid mellé.

Dia


                        	Káposzta
                        	A lereszelt vitaminbomba pár perc munkával istenien jóleső kísérővé varázsolható, sőt, ez az a savanyúság, ami a sütőben sem mutat furcsán, hiszen rengeteg szaftos ételt készítünk vele. A káposzta szép, külső leveleit tedd egy nagyobb lábas aljába, arra a fűszereket, babérlevelet, feketeborsot, esetleg fokhagymát, köményt, majd mehet rá a lereszelt káposzta, majd újabb réteg fűszer, és ezt kell ismételni, amíg el nem fogy. 

Káposzta

A lereszelt vitaminbomba pár perc munkával istenien jóleső kísérővé varázsolható, sőt, ez az a savanyúság, ami a sütőben sem mutat furcsán, hiszen rengeteg szaftos ételt készítünk vele. A káposzta szép, külső leveleit tedd egy nagyobb lábas aljába, arra a fűszereket, babérlevelet, feketeborsot, esetleg fokhagymát, köményt, majd mehet rá a lereszelt káposzta, majd újabb réteg fűszer, és ezt kell ismételni, amíg el nem fogy. 

Dia


                        	Karfiol
                        	A válogatásunkba bekerült a karfiol is, elsősorban azért, hogy látsszon, hogy tényleg bármilyen zöldségből készíthetsz savanyúságot, ami ráadásul nagyon finom is. A fentiekhez hasonlóan készül, egy-két szelet sárgarépa pedig nagyon jól mutat mellette.

Karfiol

A válogatásunkba bekerült a karfiol is, elsősorban azért, hogy látsszon, hogy tényleg bármilyen zöldségből készíthetsz savanyúságot, ami ráadásul nagyon finom is. A fentiekhez hasonlóan készül, egy-két szelet sárgarépa pedig nagyon jól mutat mellette.

Dia


                        	Lilakáposzta
                        	Káposztából sosem elég, főleg, ha a magyaros ízeket kedveli valaki. A lila változat is legalább olyan egészséges, és közel olyan finom, mint a fehér társa, és mindenhogy jólesik, nyersen, főzve, savanyúságként, bárhogy.

Lilakáposzta

Káposztából sosem elég, főleg, ha a magyaros ízeket kedveli valaki. A lila változat is legalább olyan egészséges, és közel olyan finom, mint a fehér társa, és mindenhogy jólesik, nyersen, főzve, savanyúságként, bárhogy.

Dia


                        	Paprika/pepperoni
                        	A csípős és az édes paprikák kedvelőinek is találunk igazán finom savanyúságot, gyakorlatilag az egyszerű tv paprikából is készíthetsz zamatos savanyúságot, de a legjobb, ha a jellegzetes formájú pepperoni vagy kosszarv paprikából készíted. A receptúra nagyjából ugyanaz, mint a céklánál vagy a karfiolnál, az ízlésednek leginkább megfelelőt pedig úgyis kísérletezéssel fogod megtalálni.

Paprika/pepperoni

A csípős és az édes paprikák kedvelőinek is találunk igazán finom savanyúságot, gyakorlatilag az egyszerű tv paprikából is készíthetsz zamatos savanyúságot, de a legjobb, ha a jellegzetes formájú pepperoni vagy kosszarv paprikából készíted. A receptúra nagyjából ugyanaz, mint a céklánál vagy a karfiolnál, az ízlésednek leginkább megfelelőt pedig úgyis kísérletezéssel fogod megtalálni.

Dia

	Kovászos uborka	Végül, de nem utolsósorban jöjjön mindenki kedvence, a dunsztosüvegek legismertebb szereplője, a nyarak elmaradhatatlan kísérője, a kovászos uborka. A lédús, savanykás lében készre érlelt finomsággal képtelenség betelni, nyáron akár egy karéj kenyér mellé is szenzációs finomság. Itt találod a receptjét.

Kovászos uborka

Végül, de nem utolsósorban jöjjön mindenki kedvence, a dunsztosüvegek legismertebb szereplője, a nyarak elmaradhatatlan kísérője, a kovászos uborka. A lédús, savanykás lében készre érlelt finomsággal képtelenség betelni, nyáron akár egy karéj kenyér mellé is szenzációs finomság. Itt találod a receptjét.

Ezt is szeretjük
Fotó: