Pihe-puha, kelt sajtos tekercsek: ezeknek mindig nagy sikerük van
Ha unod az édes sütiket, és már kipróbáltál rengeteg pogácsát, ideje, hogy újíts a foszlós sajtos tekercsekkel!

sajtos-tekercsek
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem kell tartanod a kelt tészta készítésétől, egy jó recepttel, magas sikértartalmú liszttel biztosra mehetsz. A sós tészták kiválóak főzelékek mellé, vendégvárónak, sőt sörkorcsolyának is. Akár többféle sajtot is használhatsz, a lényeg, hogy az egyik legyen karakteres. Érdemes átszitálni a lisztet, hogy még lágyabb legyen a tészta. Tedd izgalmasabbá a tölteléket zöldfűszerekkel is, a csombor, a petrezselyem, a bazsalikom is jó választás lehet. 

Sajtos kelt tekercsek

Hozzávalók:

A tésztához

  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 2.5 dkg élesztő
  • 2.5 dl tej
  • 3 evőkanál tejföl
  • 2 db tojás
  • 1 teáskanál
  • 1 teáskanál cukor

A töltelékhez

  • 10 dkg sajt
  • 5 dkg vaj
  • 3 evőkanál aprított zöldfűszerek

A tetejére

  • 1 db tojás
  • 10 dkg sajt
Recept idők

Elkészítés:

A tejet langyosítsd meg, keverd hozzá a cukrot, és morzsold hozzá az élesztőt. Várd meg, amíg felfut, azaz jól megemelkedik, és habos lesz. A lisztet szitáld egy tálba, rakd hozzá az élesztőt, a tojást, a sót, a tejfölt és a puha vajat. Dolgozd össze a tésztát. A legegyszerűbb, ha beveted a dagasztógépet, de kézzel is tökéletes lesz a végeredmény. Ha nem akar összeállni, vagy túl sűrű, önts hozzá tejet. Fontos, hogy a tészta rugalmas legyen. Takard le, és keleszd a duplájára körülbelül egy óra alatt.
 

Pihentetés után gyúrd át a tésztát, és nyújtsd lisztezett felületen téglalap alakúra. Kend meg puha vajjal, szórd meg 10 deka reszelt sajttal és a zöldfűszerekkel. Tekerd fel jó szorosan, mint a bejglit. Vágd vastagabb szeletekre, és rendezd a csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe. Kend meg villával felvert tojással, és előmelegített sütőben süsd meg 180 fokon 30 perc alatt.  
Ha édes kelt tésztára vágysz, a lekvárral töltött, csavart kifliket is próbáld ki! 

Ezt is szeretjük