Pihe-puha, kelt sajtos tekercsek: ezeknek mindig nagy sikerük van
Ha unod az édes sütiket, és már kipróbáltál rengeteg pogácsát, ideje, hogy újíts a foszlós sajtos tekercsekkel!


- Divatos és nőies, de nem kíméli a lábat a magassarkú: bütyök is kialakulhat, ha ezekre a dolgokra nem figyelsz »
- Egyetlen mozzanat, és sokkal csinosabb a blézer: karcsúsító övvel még a bő fazon is jobban mutat »
- A 40 éves Gisele Bündchen máris forrónadrágba bújt: a kétgyermekes modell csak a csúcsformát ismeri »
- Kvíz: mennyire ismered Magyarországot? Teszteld magad!
- Kvíz: melyik folyó mellett van Makó? 10 kérdés Magyarország földrajzáról
- Gregor Bernadett levágatta hosszú haját: a rövidebb frizurát imádják a rajongói
- 10 kérdés biológiából, amit a suliban még tudni kellett: melyik igaz az állítások közül?
- Ő Gallusz Niki ritkán látott párja: Laurával 10 éve egy párt alkotnak
Nem kell tartanod a kelt tészta készítésétől, egy jó recepttel, magas sikértartalmú liszttel biztosra mehetsz. A sós tészták kiválóak főzelékek mellé, vendégvárónak, sőt sörkorcsolyának is. Akár többféle sajtot is használhatsz, a lényeg, hogy az egyik legyen karakteres. Érdemes átszitálni a lisztet, hogy még lágyabb legyen a tészta. Tedd izgalmasabbá a tölteléket zöldfűszerekkel is, a csombor, a petrezselyem, a bazsalikom is jó választás lehet.
Sajtos kelt tekercsek
Hozzávalók:
A tésztához
- 50 dkg liszt
- 5 dkg vaj
- 2.5 dkg élesztő
- 2.5 dl tej
- 3 evőkanál tejföl
- 2 db tojás
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
A töltelékhez
- 10 dkg sajt
- 5 dkg vaj
- 3 evőkanál aprított zöldfűszerek
A tetejére
- 1 db tojás
- 10 dkg sajt
Elkészítés:
A tejet langyosítsd meg, keverd hozzá a cukrot, és morzsold hozzá az élesztőt. Várd meg, amíg felfut, azaz jól megemelkedik, és habos lesz. A lisztet szitáld egy tálba, rakd hozzá az élesztőt, a tojást, a sót, a tejfölt és a puha vajat. Dolgozd össze a tésztát. A legegyszerűbb, ha beveted a dagasztógépet, de kézzel is tökéletes lesz a végeredmény. Ha nem akar összeállni, vagy túl sűrű, önts hozzá tejet. Fontos, hogy a tészta rugalmas legyen. Takard le, és keleszd a duplájára körülbelül egy óra alatt.
Pihentetés után gyúrd át a tésztát, és nyújtsd lisztezett felületen téglalap alakúra. Kend meg puha vajjal, szórd meg 10 deka reszelt sajttal és a zöldfűszerekkel. Tekerd fel jó szorosan, mint a bejglit. Vágd vastagabb szeletekre, és rendezd a csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe. Kend meg villával felvert tojással, és előmelegített sütőben süsd meg 180 fokon 30 perc alatt.
Ha édes kelt tésztára vágysz, a lekvárral töltött, csavart kifliket is próbáld ki!
Még több recept