Foszlós sajtos croissant házi tésztából: olvasztott vajtól olyan szaftos
A sok-sok vajjal rétegzett sajtos croissant otthon is elkészíthető - és abbahagyhatatlan.

sajtos croissant
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A francia recept szerint készülő sajtos croissant-t viszonylag egyszerűen is összeállíthatod. A lényege, hogy a megkelt tésztalapokat kend meg vajjal, és így rétegezd őket egymásra. A kis kiflik belsejébe és a tetejére is juttass bőven a sajtból.

Sajtos croissant

Hozzávalók 24 darabhoz

  • 60 dkg liszt
  • 15 dkg trappista sajt
  • 15 dkg kefir
  • 15 dkg vaj
  • 6 evőkanál porcukor
  • 4 dkg friss élesztő
  • 2 dl tej
  • 2 tojás
  • 1 teáskanál
  • 1 tojássárgája a kenéshez
Recept idők

Elkészítés:

Az élesztőt futtasd fel egy evőkanál cukorral elkevert, langyos tejben. A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a sót, a kefirt, a maradék porcukrot, a tojást, végül az élesztős tejet, és előbb fakanállal, majd kézzel dolgozd jól össze. Takard le, és meleg helyen egy óra alatt keleszd a duplájára. A megkelt tésztát felezd el. Az első részt szedd nyolc gombócra. Nyújts az egyik gombócból egy kört, kend meg vajjal, erre tegyél egy újabb lapot, ezt ismét kend meg, és így folytasd a rétegzést. Az utolsó lapot már ne kend meg. Az így kapott réteges tornyot óvatosan nyújtsd ki negyven centi átmérőjűre, hogy a vaj ki ne folyjon, majd vágd 12 egyforma cikkre. Mindegyik közepébe tegyél egy darabka sajtot, majd tekerd fel, helyezd el őket egy sütőpapírral kibélelt tepsiben, és letakarva pihentesd még fél órát. Ugyanezt ismételd meg a másik adag tésztával is. A második kelesztési idő leteltével kend le őket tojássárgájával, szórd meg reszelt sajttal, és 180 fokos sütőben fél óra alatt süsd őket pirosra.

Kelt tésztából szilvalekváros kifliket is készíthetsz, amelyek a zsírtól lesznek igazán puhák.

Ezt is szeretjük