Napon szárított, rozmaringos paradicsom olajban eltéve: az olaszok is pont így készítik
Aszalógép nélkül is készíthetsz szárított paradicsomot. Olajban eltéve télen is élvezheted a csodás nyári ízeket.

rozmaringos-paradicsom-olajban-elteve
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az olaszok imádják a szárított paradicsomot. Az olajban eltett, zöldfűszeres változatok nagyon finomak. Jól jönnek salátákba, szendvicsekhez, húsokhoz. A bolti elég drága, otthon a töredékéért elteheted. Ráadásul a napon aszalás ingyen van, csak néhány dologra kell figyelned. 

Rozmaringos paradicsom olajban eltéve

Hozzávalók:

  • 2 kg paradicsom
  • 3 ág rozmaring
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2.5 dl olaj
Recept idők

Elkészítés:

Ha lehet, aszaláshoz kisebb méretű, húsos paradicsomokat válassz. Alaposan mosd meg, vágd négy részre. Ha szeretnéd, a magokat távolítsd el, majd rendezd sütőpapírral bélelt tepsibe, és sózd be. Tedd napos helyre, és fedd le gézlapokkal, hálóval, hogy a muslicáktól védd. Aszald körülbelül hét napig, éjszakánként vidd be a lakásba. A paradicsom akkor jó, ha száraz, de rugalmas. 
 

Rendezd a paradicsomokat kis üvegekbe, a rétegek közé tehetsz rozmaringot, fokhagymát. Önts rá annyi olívaolajat, hogy mindent ellepjen, és zárd le légmentesen. Tárold száraz, hűvös helyen. Egy hónapig feltétlenül érleld, csak utána kóstold meg. 
A zamatos, érett paradicsomból isteni levest is készíthetsz. Ez a változat nem a megszokott. 

Ezt is szeretjük