Rögös túró, a páratlan finomság (x)
A Rögös túró a magyar konyha egyik legegyedibb alapanyaga, ezt bátran állítjuk. De vajon igazunk is van? Járjunk utána!
Világszerte számos túróféleséget kóstolhatunk, de a Rögös túró mindegyiktől különbözik. Egyetlen nemzet friss sajtját sem téveszthetjük össze vele: nem hasonlít sem a cottage cheese-re, sem a ricottára. A Rögös túró laza rögös állaga, friss és zamatos íze olyan egyedi tulajdonságok, amit a hagyományos elkészítési módjának köszönhet. Ezt a gyártási módot csak a régiónkban, a Kárpát-medencén belül alkalmazzák.
Már ebből is látszik, hogy Rögös túró bizony „nem terem minden bokorban”, és nem csak egy túró a sok közül. Gasztronómiai értékét és egyedülállóságát 2019-ben az Európai Unió is elismerte, amikor felvette nyilvántartásába hagyományos különleges élelmiszerként.
Ezt a védettséget csak azok a minőségi termékek kaphatják meg, amik összetételükben vagy előállítási módjukban hagyományosak. Az ilyen termékek csomagolásán megtalálható a HKT, azaz a Hagyományos Különleges Termék sárga és kék színű logója is.
A Rögös túrót nem csupán az európai uniós elismerése teszi egyedivé, hanem az is, hogy milyen sokféle formában van jelen a magyar konyhában. Fogyaszthatjuk önmagában, krémként, főételként és desszertként is. Finom édesen, sósan. Számos kedvenc ételünk elképzelhetetlen lenne nélküle. Páratlan tejtermékünk egyetlen hűtőből sem hiányozhat.
Most be is mutatunk vele egy kihagyhatatlan receptet!
Rögös túrós-körtés torta
Hozzávalók:
- 500 g Rögös túró
- 300 g görög joghurt
- 8 ek. zabpehely
- 8 ek. eritrit
- 1 ek. vaníliás eritrit
- 3 db tojás
- 1 ek. kókuszzsír
- 1 db citrom reszelt héja
- ½ citrom leve
- 3 db körte
Elkészítés:
A tojássárgájákat az eritrittel és az olvasztott kókuszzsírral habosra keverjük egy tálban, amihez hozzáadjuk a Rögös túrót, a joghurtot, a zabpelyhet, a citrom levét és héját. Az egészet alaposan összekeverjük, majd óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk a tojásfehérjéből vert kemény habot is. 2 db körtét meghámozunk, apró darabokra vágunk, és belekeverjük a masszába.
Egy tortaformát kevés olajjal kikenünk, beleöntjük a tésztánkat, és 175 fokra előmelegített sütőben kb. 50–55 percet sütjük. Mivel a massza eléggé folyékony, ezért a forma alá érdemes alufóliát tenni.
A maradék körténket szépen felszeleteljük, és a sütést követően ezzel díszítjük a tortánk tetejét.
További receptekért és érdekességekért irány a Rögös túró hivatalos oldala!
(Képek forrása: TEJ TERMÉKTANÁCS)
Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.