Így készítsd el a tökéletes rétest!
Akár te is elkészítheted a rétes tésztáját, ha viszont ehhez nincs kedved, töltelékekkel is szolgálhatunk.
A rétes olyan ételnek tűnik, amit csak a nagyi tud elkészíteni. Bár valószínűleg kevesen állnak neki meggyúrni a tésztát, a mélyhűtött réteslapok segítségével te is megsütheted a régi idő kedvencét.
Ha azonban belevetnéd magad a rétes rejtelmeibe, szolgálunk egy tésztarecepttel is. Vedd azonban figyelembe, hogy ehhez nagy nyújtófelület szükségeltetik.
Réteslapok házilag
Hozzávalók:
- 30 + 10 dkg rétesliszt
- 1 egész tojás
- 2 tejföl
- csipet só
- 1 teáskanál citromlé
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 3 dkg cukor
- 10 dkg zsír
A zsír és 10 dkg liszt kivételével gyúrd össze a hozzávalókat jó alaposan, amíg hólyagosodni nem kezd a tészta. Nyújtsd ki vékonyra a tésztát. Olvaszd fel a zsírt, keverd el 10 dkg liszttel, és ezt a masszát kend a tésztára. Szorosan csavard fel, és pihentesd legalább egy órát. Ezután oszd hat részre, majd nyújtsd ki nagyon vékonyra. Ezután kend meg olajjal, és jöhet a töltelék.
A rétestésztát kézzel lehet nyújtani. Mindig olajozd be, különben a tészta elszakad. A tésztát egy nagyobb asztalon, lepedőn kezdd el nyújtani, így könnyen össze tudod majd tekerni a töltelékkel együtt.
Almás rétes
Hozzávalók:
- 2 csomag réteslap
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- 6 dkg vaj
- 1 kg savanykás alma
- késhegynyi őrölt fahéj
- porcukor
- kevés olaj
Pucold meg és reszeld le az almát. Hintsd meg kevés cukorral, majd rövid állás után nyomkodd ki a levét. Keverd hozzá a maradék cukrot, és ízesítsd fahéjjal. A kiteregetett réteslapot olajozd meg, majd szórd meg zsemlemorzsával. Tedd a reszelt almát a tésztára, olvasztott vajjal locsold meg, majd tekerd fel. A tetejét kend meg olajjal, és előmelegített, 180°C-os sütőben süsd szép pirosra. Sütés után öt percig pihentesd a tésztát, majd rézsútosan vágd fel. Porcukorral meghintve tálald.
Túrós-meggyes rétes
Hozzávalók:
- 45 dkg kimagozott meggy - lehet befőtt is
- 25 dkg túró
- 10 dkg vaj
- 5 dkg zsemlemorzsa
- 6 evőkanál cukor
- kevés őrölt szerecsendió
- 8 nagy réteslap
- 3 tojássárgája
- 1 citrom reszelt héja
Melegítsd elő a sütőt. Egy evőkanál puha vajat keverj el a cukorral és a tojássárgájával, amíg habos nem lesz. Keverd bele a citromhéjat, a szerecsendiót és a túrót, majd tedd félre.
A maradék vajat olvaszd fel. Az egyik réteslapot helyezd egy konyharuhára, és bőségesen ecseteld be az olvasztott vajjal. Tedd rá a második lapot, és ezt is vajazd be. Addig folytasd, amíg minden réteslapot rárétegeztél és megvajaztál, meghagyva egy kevés olvasztott vajat. A tetejét szórd meg zsemlemorzsával, egy öt centis csíkot hagyva körben a széleken. A túrós keveréket terítsd a tésztára, majd szórd rá a meggyet.
Hajtogasd fel a réteslapok peremét, majd a konyharuha segítségével óvatosan tekerd fel. A rétest helyezd kivajazott tepsire, kend meg a maradék vajjal, és süsd 35-40 percig, amíg a rétes ropogósra nem pirul.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Tökös-mákos rétes
Hozzávalók:
- 4 réteslap
- 10 dkg darált mák
- fél kg sütőtök
- 200 g porcukor
- fél citrom
- 5 dkg vaj
- zsemlemorzsa
A tököt süsd meg, majd villával törd össze. A darált mákot keverd össze a porcukorral, a reszelt citromhéjjal és tökkel. A réteslapokat terítsd ki, kend meg kevés olvasztott vajjal, szórd meg zsemlemorzsával, majd kend rá a mákos keveréket. Tekerd fel konyharuha vagy az olajos kezed segítségével, majd előmelegített sütőben süsd meg.
OLVASD EL EZT IS!
- sütemény
- túró
A tökéletes túrós bukta receptje
- alma
- eper
Így készül a tökéletes piskótatekercs
- alma
- sütemény