Így lesz tökéletes a rántásod: bevált praktikák tapasztalt szakácsoktól
Sokszor csomós, esetleg odaég vagy túl híg? Többé nem kell a rántás készítésétől tartanod.
A rántás nem más, mint felmelegített zsiradékon megpirított liszt. Főzelékek, levesek sűrítéséhez elengedhetetlen. Sok kezdő háziasszony retteg tőle, pedig nem nagy ügy, ha betartasz egy-két alapszabályt. Az egyik legfontosabb, hogy a rántás készítése alatt semmi mással ne foglalatoskodj. Az is lényeges, hogy mindig a főzés végén keverd az ételbe. Az alaprecept szerint egy liter folyadékhoz két evőkanál zsiradék, két evőkanál finomliszt és két deci víz szükséges.
Rántás készítése
Hozzávalók
- 2 dkg zsiradék
- 2 dkg liszt
- 2 dl víz
Elkészítés:
Egy serpenyőbe vagy lábosba rakj kevés zsiradékot, ez lehet olaj, zsír vagy vaj, majd hevítsd fel. Tégy hozzá ugyanannyi lisztet, és takaréklángon folyamatosan kevergesd a kívánt szín eléréséig. A világos rántásra nem kell sokáig várnod, ez tökéletes például besamelhez és krémlevesekhez. Zsemleszínű rántás szükséges a világosabb zöldségekből készülő főzelékekhez. Barna rántás kell a sötétebb ételekhez, a rántott levesekhez, a babból és a lencséből készülő fogásokhoz.
A rántásba kerülhet még fokhagyma, petrezselyem és pirospaprika is. Ezeket nem kell sokáig pirítani, különben keserűek lesznek. A forró rántást engedd fel több részletben hideg vízzel, esetleg húslével vagy tejjel, és fakanállal dolgozd csomómentesre. Keverd a forrásban lévő ételhez, és főzd körülbelül öt-tíz percig.
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Még több recept