Így lesz tökéletes a rántásod: bevált praktikák tapasztalt szakácsoktól
Sokszor csomós, esetleg odaég vagy túl híg? Többé nem kell a rántás készítésétől tartanod.

- Ismét összefogtak a Fressnapf vásárlói: közel 12 millió Ft adomány a Kutyák Határok Nélkül Alapítványnak (x)
- Korábbi évadkezdéssel és bővebb műfaji kínálattal nyit a Margitszigeti Szabadtéri Színház (x)
- Színésznőként ismertük meg, most mesekönyvet illusztrál - A karantén alatt Korponay Zsófi ezzel foglalkozik

- Ő Zoltán Erika 23 éves lánya: a gyönyörű Zoé le sem tagadhatná az anyját
- Détár Enikő és Rékasi Károly fia már 19 éves: Zsigmondból jóképű pasi lett
- Villámkvíz a magyar földrajzból: általános iskolában tudni kellett a válaszokat
- Általános iskolás tananyag: tudod, mi a szófaja a következő szavaknak? Kvíz!
- KRESZ-tábla-kvíz: tudod, melyik a várakozni tilos tábla? Teszteld tudásodat!
A rántás nem más, mint felmelegített zsiradékon megpirított liszt. Főzelékek, levesek sűrítéséhez elengedhetetlen. Sok kezdő háziasszony retteg tőle, pedig nem nagy ügy, ha betartasz egy-két alapszabályt. Az egyik legfontosabb, hogy a rántás készítése alatt semmi mással ne foglalatoskodj. Az is lényeges, hogy mindig a főzés végén keverd az ételbe. Az alaprecept szerint egy liter folyadékhoz két evőkanál zsiradék, két evőkanál finomliszt és két deci víz szükséges.
Rántás készítése
Hozzávalók:
- 2 dkg zsiradék
- 2 dkg liszt
- 2 dl víz
Elkészítés:
Egy serpenyőbe vagy lábosba rakj kevés zsiradékot, ez lehet olaj, zsír vagy vaj, majd hevítsd fel. Tégy hozzá ugyanannyi lisztet, és takaréklángon folyamatosan kevergesd a kívánt szín eléréséig. A világos rántásra nem kell sokáig várnod, ez tökéletes például besamelhez és krémlevesekhez. Zsemleszínű rántás szükséges a világosabb zöldségekből készülő főzelékekhez. Barna rántás kell a sötétebb ételekhez, a rántott levesekhez, a babból és a lencséből készülő fogásokhoz.
A rántásba kerülhet még fokhagyma, petrezselyem és pirospaprika is. Ezeket nem kell sokáig pirítani, különben keserűek lesznek. A forró rántást engedd fel több részletben hideg vízzel, esetleg húslével vagy tejjel, és fakanállal dolgozd csomómentesre. Keverd a forrásban lévő ételhez, és főzd körülbelül öt-tíz percig.


Mentesen sütni-főzni még soha nem volt ennyire egyszerű!
Mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás, ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. Szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper, könnyű fogás: a reggelitől a vacsoráig, az uzsidobozfalatoktól a vendégvárásig, vagy éppen egy családi születésnapig, átgondoltan, mentesen, úgy, hogy a klasszikus kedvenceinkről se kelljen lemondani.
Kizárólag online elérhető, a FeminaShopban!
Promóció
Még több recept