Rakott újkrumpli karalábéval: tejszínnel és dupla adag sajttal igazán fenséges
A karalábés újkrumpli a krémesen lágy szószban valami csúcs.
Ha már sokféleképpen kipróbáltad a tepsis krumplit, de még mindig valami újra vágysz, vesd be ezt a változatot. A puha krumpli, a kissé ropogós karalábé és a tejszínes öntet együtt fejedelmi.
Fontos, hogy nagyjából azonos vastag zöldségszeleteket vágj, így biztosan egyformán sülnek. Érdemes néhány percig főzni, hogy lerövidítsd a sütési időt.
Karalábés újkrumpli
- 70 dkg krumpli
- 40 dkg karalábé
- 10 dkg trappista sajt
- 10 dkg füstölt sajt
- 5 dl főzőtejszín
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál kakukkfű
- só
- bors
- szerecsendió
Elkészítés ideje: 1 óra
A krumplit és a karalábét pucold meg, mosd meg, és vágd vékony szeletekre. Rakd a zöldségeket forrásban lévő vízbe, és főzd négy-öt percig. Szűrd le, csepegtesd le. Egy tepsit kenj ki vajjal, és váltakozva, szépen rétegezve rendezd el benne a krumplit és a karalábét. Közben sózd és borsozd meg.
A tejszínt keverd össze a zúzott fokhagymával, a szerecsendióval és a kakukkfűvel, majd öntsd egyenletesen a zöldségekre. Reszeld rá a kétféle sajtot, és előmelegített sütőben, 180 fokon süsd meg 45 perc alatt.