A sajt, amit még Salvador Dalí is imádott! (x)
Fedezd fel a krémesen lágy Président Camembert sajtot, ami étvágyat kelt az ételhez!

sajtofoto president 2
beauty and style
Top olvasott cikkek

A camembert-t sokan a sajtok királynőjének tartják, mely összetett ízeivel, különleges textúrájával még Salvador Dalít is megihlette, amelyet a francia elnökök nyomán kereszteltek el, manapság pedig a szendvicsek elengedhetetlen összetevője. 

Bár a magyarok az évezred kezdetén kevesebb sajtot ettek, mint Európa más nemzetei, tavaly már a hús és a sör után a legtöbbet mi is a sajtokra költöttünk. Lassan utolérjük Európa legnagyobb sajtfogyasztó országait, így Dániát, Izlandot és Finnországot, ahol a legtöbb sajtot eszik az emberek, és természetesen a nagy sajtgyártó nemzeteket is, így Franciaországot és Olaszországot is.  

A sajtok királynője

Bár Magyarországon az eladott sajtok közel felét továbbra is a trappista teszi ki, nálunk is egyre népszerűbbek a különböző országokból származó, autentikus típusok, így az olasz mozzarella és parmezán, a görög feta és a sajtok királynőjeként is tisztelt, francia camembert.

Fotó: AlexlauMB

Ez utóbbi természetesen Franciaországból származik, egy normandiai faluban készítették el először a 18. század végén. Egy 11 centiméter átmérőjű, 3 centiméter vastag, csodás nemes penésszel borított, belül krémes sajtkoronghoz két liter nyers tehéntej szükséges. 

Általában három-négy héten keresztül érlelik, majd csinos fadobozba csomagolják a belül szinte folyós, ínycsiklandóan krémes sajtot, mely az állagát 45-50%-os zsírtartalmának köszönheti. A franciák szinte rajonganak érte, nem kevesebb, mint 360 ezer gurigát fogyasztanak el belőle évente.

De vajon mitől ilyen népszerű a camembert? 

A fáma szerint a fantasztikus íze miatt, fellelni benne selymes, vajas, krémes, földes, mogyorós, karamellás és gyümölcsös zamatokat, nem hiába a borok nagyszerű kísérője. A krémes camembert még a világhírű, szürrealista festőt, Salvador Dalít is megihlette. 

Állítólag Az emlékezet állandósága című festményén látható, elfolyó órák ötlete egy vacsora közben pattant ki a fejéből, egy olvadozó camembert látványa nyomán. A camembert egyébként is legendás sajtfajta, melyhez számtalan történet kötődik. A híres, francia Président camembert például 1968-ban született André Besnier tejgyárában. 

A márkanév franciául elnököt jelent, és állítólag maga a tulajdonos nevezte el így a sajtot, mert szerinte Franciaország az elnökök országa, ahol még a halászok klubjának, a tekézőknek, a veteránoknak is elnökük van. Mondta mindezt Charles de Gaulle, az ötödik Francia Köztársaság első elnökének érájában.

Miként is fogyasszuk tehát a camembert-t? 

Nagyon finom édeskés ízű gyümölcsökkel - fügével, szőlővel, áfonyával -, édeskés chutney-val és dzsemekkel - nemcsak gyümölcsből, hanem akár hagymából.

A különböző dió- és mogyorófélék is remekül illenek hozzá, különösen a pekándió és a földimogyoró. A vörösborok közül a villányi Portugiesert, fehérből pedig a cserszegi fűszerest ajánlják mellé, viszont azt kevesebben tudják, hogy sörrel is remekül párosítható, mégpedig a cseh pilsenivel.

Manapság Európában és Magyarországon is egyre divatosabbak a mini falatkák, illetve a szendvicsek, hiszen praktikusak, könnyen elkészíthetőek, finomak, és bármely étrendbe beilleszthetőek. Ezek a finom, színes, izgalmas szendvicsek valódi ízbombák, melyek tökéletesen foglalják keretbe ezt a gazdag ízvilágú sajtfajtát. 

A fantasztikus íz mellett persze az sem mellékes, hogy a camembert rengeteg vitamint - B12-, B5-, B3-, B2- és A-vitamin - tartalmaz, mindemellett pedig remek kalciumforrás. Az eperszezonra való tekintettel pedig íme, egy igazán különleges szendvics receptje.

Hozzávalók:

Elkészítés:

Ha ínyenc vagy, ez a recept neked szól! Egy szelet pirítósra helyezz Président Camembert-t és eperszeleteket váltakozva, majd halmozd rá a sült kápia paprikát, végül szórd meg friss tört borssal! Készen állsz az ízek garmadájára?

Tipp: a kápia paprikát előmelegített sütőben süsd 180 °C-on 20-30 percig. Vedd ki a sütőből, húzd le óvatosan a héját, majd sózd, borsozd.

Ezt is szeretjük