20 perces isteni parmezános, karfiolos tészta: laktató, mégis könnyű ebéd
A parmezános, karfiolos tészta elegáns, mégis egyszerű fogás, ami hús nélkül is laktató.


- Kiderült, Dobó Kata miért szakított Andy Vajnával: 8 év után zárta le élete egy szakaszát
- Auschwitzban halt meg a 14 éves lány: utolsó fotói még megrázóbbak színesben
- Anyja egy kartondobozban hagyta a fiút születése után: a férfi 30 év múlva megkereste
- Fekete Dávid válik: felesége a három gyerekkel elhagyta
- Helyesíráskvíz: kulturális vagy kultúrális? Tudod, hogy írjuk helyesen?
A tészta és a karfiol nem a leggyakoribb párosítás, pedig jól illenek egymáshoz, főleg parmezánnal. Ráadásul villámgyorsan összedobhatod, így vacsorára is ideális megoldás lehet. A tészta főzővizét ne öntsd ki, keményítőtartalma sűrűbbé és selymesebbé teszi a szószt. Tökéletes alap lehet a tagliatelle, a spagetti vagy a penne is.
Parmezános, karfiolos tészta
Hozzávalók 4 személyre:
- 50 dkg tészta
- 1 fej karfiol
- 10 dkg parmezán sajt
- 2 dl tejszín
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál olívaolaj
- 1 teáskanál vaj
- 1 teáskanál bazsalikom
- só
- bors
Elkészítés:
A karfiolt alaposan mosd meg, szedd rózsákra, és vágd kisebb darabokra. Rakd forrásban lévő vízbe, dobj hozzá sót, és főzd körülbelül nyolc percig. Szűrd le, és csepegtesd le. Közben főzd meg a tésztát is a csomagoláson található utasítás szerint. Akkor az igazi, ha al dente, vagyis fogkemény állagú.
A vajat és az olívaolajat hevítsd fel egy lábosban vagy serpenyőben. Rakd bele a zúzott fokhagymát, és süsd körülbelül két percig, amíg elkezd pirulni. Tedd hozzá a tejszínt, fűszerezd bazsalikommal, sóval és borssal. Főzd kis lángon, kevergetve három percig, majd öntsd a tésztára. Adj hozzá fél bögre főzőlevet, forgasd össze, és szórd meg parmezánnal.
A besamelben sült krémes karfiol is isteni, a tetejére kerülő morzsa pedig még izgalmasabbá teszi.
Még több recept