Osztrák sajtos galuska ropogós hagymával, baconnel: kedvenc alpesi éttermünk bevált receptje

Az osztrákok galuskája világhírű. Ropogós hagymával és baconnal csábítóbb, mint gondolnád.

olasz-sajtos-galuska
Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Aki járt már Ausztriában, az a legtöbb étterem étlapján találkozhatott már a híres osztrák sajtos galuskával. Ennek a felturbózott változata pirított, roppanós baconnal és hagymával megspékelve egy frissítő téli kirándulás vagy síelés után kifejezetten jólesik. Ráadásul kiadós is. Mindneképp karakteresebb sajttal készítsd. Az ementáli kitűnő választás. A titok kulcsa, hogy azon melegében kell tálalni. 

Osztrák sajtos galuska

Hozzávalók

  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg füstölt sajt lereszelve
  • 10 dkg ementáli sajt, reszelt
  • 20 dkg bacon
  • 4 db tojás
  • 2 dl tej
  • 2 db vöröshagyma
  • 1 dl szénsavas ásványvíz
  • bors
Recept idők

Elkészítés:

Üsd egy tálba a tojásokat, verd fel, sózd, borsozd ízlés szerint, és finoman keverd hozzá a 40 dkg lisztet. Öntsd hozzá a tejet, a szénsavas ásványvizet, és dolgozd össze, majd pihentesd a tésztát 20 percig. Vágd vékony csíkokra a bacont, majd a hagymát. Szitálj lisztet egy zárható edénybe, majd rázd össze a hagymával jó alaposan, hogy minél több liszt kerüljön rá, attól lesz jó ropogós.

 

Forrósíts fel egy serpenyőt, és pirítsd meg alaposan, ropogósra a bacont, majd vedd ki a zsírjából. Az aprított, lisztes hagymát két részletben, a serpenyőben lévő zsírban, kis lángon körülbelül tíz perc alatt süsd meg, de ügyelj arra, hogy ne égjen meg. Akkor jó, ha aranybarnás színű lesz. Ha kész, tedd rá papírtörlőre és alaposan csöpögtesd le, hogy megfelelően kiszáradjon.

 

Forralj egy lábosban vizet, tégy bele egy csipetnyi sót, majd nokedliszaggatóval szaggasd bele a galuskákat és főzd meg. Amikor feljönnek a víz tetejére, húzd le a lángról és szűrd le. Add hozzá a sült bacont, keverd hozzá a reszelt füstölt sajtot. Alaposan forgasd össze, és várj egy-két percig, amíg a sajt lágyan beleolvad. Forgasd bele a maradék ementálit, a végén szórd rá a pirított hagymát és helyezd 200 fokra előmelegített sütőbe, majd süsd körülbelül 10 percen át. Amint elkészült, tálald rögtön, hisz frissen az igazi. Ízlés szerint tálaláskor megszórhatod apróra vágott petrezselyemmel.

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Ezt is szeretjük